Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът с невърнатите имоти в Черноморец стигна до парламента

Снимка: bnr.bg/burgas

Народните представители Андрей Рунчев и Галя Василева са отправили въпрос към министъра на отбраната Тодор Тагарев относно възможността да бъдат удовлетворени реституционните претениции на собственици на земи в Черноморец. Става въпрос за имоти в местностите Акра, Таласакра и Червенка в град Черноморец, които попадат в границите на бивши военни поделения. От края на 2023 година общинска служба Земделие е започнала изпращането на уведомления до наследниците, с които ги информира, че ще бъдат обезщетени с имоти в други землища. От своя страна наследниците обжалват тези решения пред Районния съд. Бившите военни поделения към настоящия момент са с отпаднала необходимост, а два от тях дори са със сменено предназначение, се казва във въпроса на депутатите. Те поставят въпроса дали е възможно да се отнеме от Министерството на отбраната управлението на тези имоти и да се смени статута им от публична държавна в частна държавна собственост като се включат в Държавния поземлен фонд за обезщетяване по заявените реституционни претенции.

Припомням, че преди месец областният управител на Бургас Пламен Янев, кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, директорът на ОД „Земеделие“ Бургас Лидия Станкова подписаха писмо в подкрепа собствениците на имоти, край Черноморец да си получат земите в реални граници. Писмото ще бъде изпратено до  Министерството на отбраната, Министерството на регионалното развитие и на Министерството на земеделието и храните.   Институциите настояват за регламентиран ред за удовлетворяване исканията на собствениците чрез създаването на особено реституционно производство, различно от уреденото в закона за собствеността при ползване на земеделски земи.
Инициативният комитет на собствениците и областният управител Пламен Янев настояват да се преразгледат влезлите реституционни решения от поземлената комисия в Созопол. С акт на земеделското министерство в началото на годината собствениците получиха предложение за обезщетения със земи от вътрешността на община Созопол, а не край морето. Това предизвика голямо недоволство у тях.
Това са близо 2000 дка. от територията на бившите военни поделения, от тях са върнати само  451 дка, а на останалите има построени обекти, които са собственост на Министерството на отбраната.
Междувременно собствениците на имоти поискаха да се спре процедурата по обезщетяването им със земи край странджанските села Зидарово, Равна гора и Крушевец, защото тази замяна е неравностойна. Какво предлага областния управител Пламен Янев за решаването на този казус, който стои нерешен повече от 10 години:
"Всички тези предложения, обаче, изискват законодателни промени. Тоест няма как да се изпълнят част от исканията на хората, които желаят да им се възстановят земите в реални граници. Ние предлагаме имотите, бившите военни поделения, да бъдат добавени в Държавния поземлен фонд и да служат за обезщетяване на собствениците. Нашето поделение е около 360 декара. Към момента има заведени 16 дела и 4-5 вече са спечелени - собствениците са си получили земите в реалните граници. Има механизъм, но то минава през съдебно решение."


По публикацията работи: Кремена Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН публикува отговорите от "малката матура" по математика

На днешното национално външно оценяване по математика се явиха 52 108 четвъртокласници. Те решаваха тест от 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, като се посочва един от три. Имаше 5 задачи с кратък свободен отговор, на които се записва само решението. Една задача е с разширен свободен отговор – изисква записване на решението и отговора...

публикувано на 28.05.24 в 15:24

До месец приключват спешните ремонти на улиците във Варна

До месец трябва да приключи рехабилитацията на всички улици във Варна, за които ремонтите са неотложни. Кърпенето на настилката в районите "Одесос" и "Приморски" започна от днес, каза за Радио Варна Пламен Китипов, зам.-кмет по инфраструктурата. Представители на фирмите изпълнители и общинската администрация вече са направили обход и са маркирали..

публикувано на 28.05.24 в 12:13

Ремонти на две улици в Кранево наесен са с осигурено финансиране

Община Балчик подписа споразумение за финансиране ремонта на част от водопроводната мрежа в село Кранево. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще отпусне 1.5 милиона лева за рехабилитация на ВиК инфраструктурата за 720 метра по улица "Дунав" и участък от 340 метра по улица "Приморска" в крайморското селище. Предвидено и цялостно..

публикувано на 28.05.24 в 11:45

Варна е втора след София по размер на средната заплата

Варна е на второ място след София в страната по размер на средната заплата. Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за януари 2024 г. е 1 959 лв., за февруари - 1 971 лв. и за март - 2 078 лева. По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2024 г. - 2 003 лв., отчита от статистиката. Най-високо е заплащането..

публикувано на 28.05.24 в 11:23

Започна ремонтът на пътя между селата Захари Стояново и Дуранкулак

Започна ремонтът на пътя между селата Захари Стояново и Дуранкулак, община Шабла, който стана повод за поредица от протести на местните жители. Петкилометровата отсечка е най-краткият път до плажовете на морската община от областния център Добрич и не е бил ремонтиран от години. Две фирми с четири групи работят по полагането на изцяло нова асфалтова..

публикувано на 28.05.24 в 11:19
Снимката е илюстративна.

Разбиха наркооранжерия в местност край Варна

Варненец на 40 години е задържан след бързи оперативни действия на Криминална полиция при ОДМВР Варна. Служителите на реда са влезли вчера, около 12 часа в обитаван имот от задържания - в местността Манастирски рид. Там полицаите са установили изградени оранжерии за отглеждане растения от рода на конопа.  В две от стаите е била изградена вентилационна..

публикувано на 28.05.24 в 10:34

Близо 2 часа закъснява бързият влак от София за Варна

Близо 2 часа закъснява бързият влак от София за Варна, съобщиха за Радио Варна от Министерството на транспорта. Причината е свързана с ремонта, който се извършва на Централна гара София. Снощи е правен ремонт  на компютърната централизация на жп-стрелките, имало е проблем, който е бил отстранен и той е причината за закъснението, обясниха от..

публикувано на 28.05.24 в 08:29