Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бела Бенова и любовта ѝ към фаровете, морето и колелото

2
Бела Бенова, откриване на изложбата "Пътеводни светлини"
Снимка: РБ "П. Славейков"-Варна

Пътешественичка, фотографка и авторка на пътепис "По пътя на пулсиращата светлина", Бела Бенова представя изложба със снимки на фарове от цял свят. Експозицията ще остане до 22 март в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.

За 17 години Бела Бенова е посетила над 20 държави с колелото си на име Трактор, който й е верен неин спътник. Има снимки на фарове от общо 50 държави и е изминала 25 хиляди километра с велосипеда си. "Много пъти са ме питали защо не си наема колело там на място. Но обвързаността с Трактор след всички тези години и километри го прави не просто средство за придвижване, а някакъв вид приятелство."

Идеята на Бела Бенова изниква по време на докторантския й стаж във Франция през 2006 г., когато след всички изпити, статии и работа в лабораторията, изведнъж се събужда мечтание за дома и брега. Мечтаех да си се върна във Варна, да си се разходя по вълнолома и да си видя фара. "Точно това странно чувство на принадлежност ме натисна като обязаност и си казах: "Добре де, защо точно този фар. Никога не съм била особено привързана към него, повече към фара на Галата, който ми светка отдалеч през цялото ми детство. А всъщност ходила ли съм там, виждала ли съм ги отблизо. А колко други има в България? В цялата тази лавина от въпроси, която ми се изсипа, осъзнах, че явно не знам достатъчно за собственото си крайбрежие, явно трябва да го обходя, да видя колко фара има, да ги заснема", спомни си Бенова.

Тогава авторката решава, че иска да разкаже историите и на други фарове в България и по света. След това й хрумва, че може да стига до тях с велосипед. 

Има снимки от локации, на които никой не очаква да има фар. Единият кадър е от Австрия - на декоративен фар, близо до река Дунав. Сега й предстои да се качи на 3000 метра надморска височина в Швейцария, където се намира най-високо разположеният фар. Най-старият, който я е впечатлил, е фарът Кулата на Херкулес в Ла Коруня. За съжаление, поради опасните метеорологични условия, тогава не е успяла да влезе вътре, но предстои, разказва тя. Според авторката най-красивият и знаменателен български фар е този в Шабла. Разказва, че има емоционални моменти с много фарове и в международен план.

25 000 километра е навъртяла с Трактор. Едно време подбира дестинацията в зависимост от това дали е удачна за приятелите й. В последните години факторът е Трактор и по-поносима цена на билетите.

Изложбата и се състои от 44 снимки, 11 кадъра от български фарови съоръжения, а останалите международни. "Истината е, че тази изложба, за да бъде представена в пълния и блясък, ще ми трябва нещо като Националната художествена галерия и всичките и етажи едновременно."

В рамките на проект за дигитализация на културното наследство, Бенова и нейна колежка заснемат с дрон най-различни обекти. Успяват да заснемат всички фарове по Българското Черноморие, а след това от военното министерство правят пощенска марка от нейна фотография. Марката ознаменува 140 години на хидрографска служба.

Авторката обещава, че един ден, може би когато се пенсионира или вече не може да кара колело ще напише сборник с най-любопитното от своите пътешествия. Казва, че пътеводната звезда в живота и е морето.

С Бела Бенова разговаря Светлана Вълкова:


По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30