Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова апаратура в "Тузлата" край Балчик, очаква се подновяване на договора по НОИ

И тази година специализираната болница за рехабилитация „Тузлата“ край Балчик се очаква да работи по програма на Националния осигурителен институт, обичайно тя започва на 1 април. Подали сме документи и при одобрение в края на този месец подписваме договор, съобщи управителят на здравното заведение д-р Камелия Кирчева. Записванията вървят през цялата година до изчерпването на средствата.

В средата на всеки месец за следващия е записването за планов прием по клинична пътека. Интересът е много голям, особено от май до октомври, но условията на новия тригодишен договор, подписан в края на 2023-та, запазват лимита от средства при увеличена цена на клиничната пътека, което означава, че това ще бъде за сметка на броя приети пациенти. „Ние трябва със същия лимит при повишени цени да приемем по-малко хора по Здравна каса“ – коментира д-р Кирчева. Болницата е с капацитет от 60 легла, което в случая означава около 40 легла по Касата, които се изчерпват още сутрешните часове на деня, в които е започнало записването. Средствата са недостатъчни за поемане на повишените цени за консумативи, храна и електроенергия. Прави се всичко възможно пациенти и здравно заведение да не бъдат ощетени и в същото време да не се спират инвестициите в текущи ремонти, нова апаратура и квалификация на персонала.

От тази година болницата, специализирана в лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферна и централна нервна система,, разполага с три нови медицински апарата за повишаване ефективността на лечебния процес. Освен по РЗОК и НОИ приемът на пациенти може да бъде и свободен, като процедури се провеждат след преглед и консултация от лекар-специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

Местността Тузлата се намира на 6 км източно от Балчик. Разположена е на морския бряг и е известна като калолечебно находище.
Чуйте репортажа на Албена Иванова:

Единият от апаратите е за таргетирана радиочестотна терапия (позната и като Текар), доставя високочестотна енергия до тъканите, като прониква в дълбочина и предизвиква хипертермия в болезнената област. Резултатите са незабавно облекчаване на болката, редуциране на отоците след травма, отпускане на спастичните мускули, подпомагане възстановяването на тъканите.

Най-често третираните заболявания са цервикална болка, синдром на замръзналото рамо, болки в кръста, импинджмънт синдром.

Другата иновативна технология е с високоинтензивен магнит, която води до по-бързо облекчаване на болката, зарастване на фрактури. Най-честото приложение е при болки в гърба, фрактури, епикондилит, синдром на замръзналото рамо.

Третият апарат е за екстензионна терапия - трисегментна кушетка с моторно регулиране на височината и иновативна система с колани за лумбален и шиен дял на гръбначния стълб. Предлага различни режими на терапия и позволява регулируемо дозиране на силата и скоростта на тракцията. Резултатът от терапията е намаляване на болката, предизвикана от мускулния спазъм, както и освобождаване на притиснат нерв, намаляване на компресията върху гръбначномозъчните обвивки, кръвоносните съдове и нервните коренчета в междупрешленните отвори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Православната църква отбелязва Св. Прокопий Пчелар

На 8 юли православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от император Диоклетиан през 303 г. заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като..

публикувано на 08.07.24 в 03:47

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21