Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В края на март театралните самодейци в Балчик излизат на сцена

Снимка: Албена Иванова

На отчетно събрание снощи централното читалище "Паисий Хилендарски 1870" одобри отчет за дейността, новия бюджет и културен календар. Приети са 22-ма нови членове. За да премине легитимно, събранието се проведе с час по-късно от насроченото, тъй като в него гласуваха 54 от общо 155 членуващи, уточни секретарят Веселин Павлов. На 28 март на сцената на читалището ще може да се гледа първата постановка на възобновения театрален състав към културния дом. Пиесата е „Боряна“. Под ръководството на председателя на читалищното настоятелство Красимир Ранков се подготвя и още една пиеса – „Осем жени“.

Театралната трупа бе възобновена преди близо година и половина след продължително прекъсване. Тези постановки бяха планирани през 2023-а, но спънки от различно естество са попречили съставът да се подготви за сцената. Актьорите са общо 18. 

Според утвърдения културен календар изяви ще има през целия творчески сезон – провеждане на фестивали и концертна дейност с регионално, национално и международно значение. Културният дом ще бъде домакин на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, на детския фестивал „Усмивките на морето“, фестивалът на английския език „Светът в детските длани“, Национален събор-надпяване на третата възраст, годишни концерти на музикалните школи и самодейните състави, национален фестивал на младите в изкуството VIAPONTIKA” и фолклорен фестивал „Море от ритми”.

Заложени са участия в общински мероприятия, в национални и международни фестивали и конкурси.

През 2024 год. художествената самодейност в читалището се развива под следните форми: смесен хор „Черноморски звуци”; Състав за популярни песни; Детска вокална студия „Съншайн”; Детска вокална студия „Бейби войсес”; Състав за забавни танци „ДЕНС”; Литературен клуб „Йордан Кръчмаров”; Клуб на художника „Борис Караджов”; Общински хор на пенсионерите; Балетна школа; Детска музикална школа- пиано, китара и солфеж; Школа за народни танци.

Сред приоритетите за 2024 година са онлайн присъствието на читалището, както и разкриване на нови културни форми, клубове по интереси и други с цел разнообразяване на читалищната дейност.

Според културния календар в библиотеката ще продължат тематичните витрини, срещи с ученици и презентации, четения и отбелязване на годишнини на автори, поддържане на онлайн рубрика „Знаете ли че … “, както и станалото традиционно вече Лято в библиотеката.

Чуйте още в звуковия файл;





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рибен фест очаква варненци до неделя в Аспарухов парк

Рибен фестивал с много музика и забавления очаква варнрнци и гости на града от днес до неделя. Мястото е Аспарухов парк. Програмата е през целия ден и вечерта, от днес до неделя, включително. В рамките на фестивала всеки посетител ще може и да  се включи в най-новата инициатива на Пътуващо читалище "Бащино огнище" „Пансион за книги“ - място за обмен..

публикувано на 17.07.24 в 14:21

Синоптикът Любомир Маджаров: 46 години в метеорологията не стигат

46 години трудов стаж на едно и също работно място. Това включва професионалната автобиография на синоптика Любомир Маджаров. Синоптикът с най-дългогодишен стаж сред всички свои колеги. Чуйте повече от репортажа на Ваня Славова: Нито секунда работа на друго място. С отдаденост към прогнозите и към всички тези хора на сушата и в морето, за..

публикувано на 17.07.24 в 14:07

Лекар: Не ходете на плаж в горещниците

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж. Това препоръчва д-р Лилия Куртева, анестезиолог-реаниматор с 50-годишна практика като плажен лекар в спешния медицински пункт на южния плаж във Варна. В момента няма вълни, морето е гладко и нямаме удавяния, здравните инциденти са заради горещото време, най-често поради проблеми със сърцето и..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

2 615 лева са необходими за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината, предаде БНР.  За първи път от 2013-та година насам доходът за издръжка..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Футболът в света тръгва от Англия, а в България - от Варна

Изложба, посветена на 130-та годишнина от изиграването на първия футболен мач в България, подготвят от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей. Дворът на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Варна е мястото, на което се провежда първата за страната ни футболна среща, макар и неофициална. В нея играят деца. Това сподели в..

публикувано на 17.07.24 в 09:59
Наталия Лазарова и семейството ѝ

Доброволка, участвала в гасенето на пожарите: В трудни времена се обединяваме!

Центъра на село Припек. Множество туби с вода, подредени една до друга и готови да изпълнят предназначението си - да помогнат при борбата с огнената стихия. Тези кадри, обиколили социалните мрежи, развълнуваха мнозина, и напълниха сърцата им с благодарност към тях - доброволците, които по един или друг начин допринесоха за справянето с опустошителните..

публикувано на 17.07.24 в 09:45

Почитаме паметта на Света Великомъченица Марина

На 17 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина. Светицата е родената в Антиохия през III век. Тя е дъщеря на езически жрец идолопоклонник, възпитавал дъщеря си в идолопоклонство. Марина силно желаела да получи свето кръщение и изповядала вярата си на Олимврий, управител на източните провинции, който я..

публикувано на 17.07.24 в 08:15