Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари и хотелиери излизат на протест във Варна

Емил Милев: Категорично се противопоставяме срещу изграждането на вятърни централи в Черно море

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на риболовната общност и туристическия бизнес излизат на протест във Варна срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства.

Протестът ще протече на два етапа, съобщи за Радио Варна Емил Милев, председател на Сдружение "Черноморски изгрев". "Това, което провокира нашето недоволство, е опитът на Центъра за изследване на демокрацията отново да инициира законопроекта за възобновяемите енергийни източници в морските пространства на Черно море. Поводът за днешния протест е организирана от тях днес кръгла маса, която разбираме, че е отменена... Ние категорично се противопоставяме срещу изграждането на офшорни вятърни централи в Черно море. Изразявали сме нашите мотиви неведнъж! По този начин риболовният и туристическият бранш сме се обединили около идеята да се противопоставим и да не допуснем изграждането на такива паркове", допълни Емил Милев. 

От 9.30 часа пред хотел в района на Двореца на културата и спорта във Варна ще се съберат хотелиери, ресторантьори и граждански организации от вътрешната част на страната, които са против изграждането на офшорни вятърни централи, съобщи Емил Милев. 




Втората част на протеста е чисто рибарски, посочи Милев, а представители на бранша ще минат през сградата на Община Варна, за да стигнат до пристанище "Карантината". "Ние протестираме срещу злоупотребата с власт на общински служител във Варна, конкретно превишаване на правомощия  и оказване на натиск върху рибарите. Очакваме кметът да се самосезира и да вземе отношение", каза още Емил Милев.

Подробностите чуйте в звуковия файл:



Около 09:30 ч. днес ще бъде затруднено движението на моторни превозни средства по бул. “Княз Борис I” в района на Двореца на културата и спорта (ДКС) и разположения в непосредствена близост хотелски комплекс, съобщават организаторите на акцията.

Участниците ще изразят публично своята позиция срещу законодателната инициатива в рамките на 3 часа. Планира се организиране на автошествие, което ще има сборен пункт в района на хотелския комплекс до ДКС.

Автомобилите ще преминат от бул. “Княз Борис I” към бул. “Цар Освободител”, а след това ще се насочат към Община Варна по бул. “8-ми Приморски полк”. Движението на колоната ще продължи в посока кв. “Аспарухово” и Рибарско пристанище “Карантината”.

снимки: Даниела Стойнова



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите

Спонтанен протест събра над 100 души в района на "Св. Никола" между кръговото кръстовище в района на "Почивка" и това на "Траката" на пресечката между бул. "Княз Борис I" и ул. "Янаки Богданов". Причината за недоволството е, че светофарът след кръговото на "Почивка" е спрял и е поставено заграждение. Това спира  възможността да се прави..

публикувано на 30.07.24 в 18:45

Започва саниране на пожарната в Балчик, по плана за възстановяване са осигурени 750 хиляди лева

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич сключи договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сред проектите за изпълнение е и ремонт на сградата на РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в  Балчик. Предвижда..

публикувано на 30.07.24 в 17:44

МОН публикува третото класиране за прием след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува третото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г. На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:47

Пожар в община Струмяни до границата с Македония, Bg-Alert нареди евакуация

Продължава да се разпространява пожарът, който избухна по-рано днес в Малешевска планина край Струмяни.  Наложена е спешна евакуация за жителите в с. Каменица и Кърпелево,   предаде БНР.   Започна евакуация на хората от село Цапарево, което е близо до границата с Република Северна Македония.  Пожарът е обхванал между 25 - 30 хиляди декара гора,..

публикувано на 30.07.24 в 16:19

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в Перчемлията и Телевизионната кула,..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49
Обвиняемият Георги Георгиев.

Домашен арест за обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районния съд в Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара Загора, като ще му бъде сложена електронна гривна за радиочестотно наблюдение, предаде БНР...

публикувано на 30.07.24 в 14:45