Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски ученици след стаж в Испания: Когато не са в сиеста испанците работят на пълни обороти

2
Снимка: Радио Варна, Мариела Димитрова

За поредна година ученици на Варненската търговска гимназия (ВТГ) “Георги С.Раковски“ ще участват в менторска програма,  в която ще учат и работят едновременно в реална бизнес среда. Започват преди повече от десетилетие заедно с международната образователна организация Junior achievement, предоставяща иновативно образование, от най-ранна възраст до университета, по предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. През 2017 г. идеята прегръщат и бивши възпитаници на гимназията със собствен бизнес или добра професионална реализация, сред които Николай Розов (финансист), Николай Тодоров (Ник от „На тъмно“), Мартин Марков (от IT бизнеса), Николай Христов, разказа директорът на гимназията Жечка Георгиева. С годините тази подкрепа се засилва. Когато ги изкараме от учебната среда много по-пълноценно се потапят в работния процес, сподели Георгиева. От 10 г. ученици на ВТГ пътуват за обмяна на опит и в чужбина по програма ЕРАЗЪМ, като работодателите са най-различни от IT и маркетингови компании до търговски обекти, разказа още директорът. Стефан Андреев, Симеон Георгиев, Димо Димов и Деян Немски са 12-ти клас и са част от старт ъп отбора на гимназията, ръководен от преподавателя Гергана Великова, класирал се на второ място м.г. в национално състезание с приложение за оптимизиране на сметосъбирането. Преди това са били заедно и на обучение по ЕРАЗЪМ в Испания. 

Четиримата абитуриенти на Варненската търговска гимназия(ВТГ) “Георги С.Раковски“, специалност „Икономическа информатика“ ще продължат да учат заедно, вече са преминали изпита за ранно записване във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. Привлича ги специалността „Киберсигурност“, в която виждат продължение на наученото в гимназията. Чуйте какво разказаха още Стефан, Симеон, Димо, Деян и г-жа Василева в предаването "Новият ден":  


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море - едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарасне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

На 29 юли започва 32-рият Международен фолклорен фестивал във Варна (ПРОГРАМА)

От 29 юли до 1 август във Варна ще се проведе 32-рото издание на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“. Тази година в него участват ансамбли над 400 артисти от 8 държави. Гостуват фолклорни формации от Украйна, Словакия, Черна гора, Грузия, Китай, Тимор-Леще и Албания. Домакини и тази година са добре познатите на публиката Фолклорен..

публикувано на 25.07.24 в 12:10

25 юли - Успение на св. Анна

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича - Успението ѝ. Света Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на..

публикувано на 25.07.24 в 09:19
Плаж к.к.

Мъжете над 50 години са най-недисциплинираните на плажа

В тропическите летни жеги напоследък, топването в морето е един от начините хората да се разхладят. В разгара на сезона, плажовете са пълни, а спасителите трябва да имат очи буквално на гърба си за да могат да предотвратяват евентуални инциденти в морето, особено когато има по-силно вълнение и флагът е жълт или червен. Именно неспазването на..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

170 детски градини се отказаха от пластмасовите чаши за еднократна употреба

Над 54 милиона пластмасови чаши за еднократна употреба са спестили децата и екипите на  170 детски градини в страната като са се включили в инициативата "Аз избирам чашата за многократна употреба", от 2016 г. до днес. Това съобщи за Радио Варна нейният идеолог  Сабина Максимова.  Т ака на природата са спестени 400 тона въглеродни емисии и над 140..

публикувано на 24.07.24 в 14:00

Възпитаници на две варненски училища спечелиха награди от международни младежки фестивали

Студио „Рошавата гарга“ към ОУ „Черноризец Храбър“ в морската столица получи две отличия на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“, който се проведе във Варна. Учениците и техните ръководители спечелиха специалната награда на името на основателя на фестивала – академик Хачо Бояджиев, за филма „Съдът на децата“. На Международния..

публикувано на 24.07.24 в 12:35

Честваме Св. великомъченица Христина

На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от град Тир. Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник. Родителите ѝ и дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка,..

публикувано на 24.07.24 в 09:35