Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ свалят доверието си от Мария Габриел, призоваха президента да оттегли указа си за гласуване на кабинет

| обновено на 19.03.24 в 19:34
Снимка: БГНЕС

"Предложеният състав в папката, представена на президента, не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи, това е проект с тях на ГЕРБ-СДС, без да е съгласуван с нас". Това каза примерът в оставка Николай Денков на пресконференция в централата на ДСБ, предаде БНР. 

"Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета. Никога не съм се съгласявал да участвам в кабинета. При това положение аз съм подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този МС".

"Няма съгласие и по текста на споразумението. То беше обсъждано, но останаха спорни текстове, които така и не бяха обсъдени докрай", допълни Денков.

ГЕРБ-СДС са напуснали преговорите и са отишли при президента още в първия ден на проучвателния мандат, коментира Денков. Според нето това е знак, че в "последните дни нямаше от другата страна желание за реален преговорен процес, а се е симулирал такъв".

Кирил Петков допълни, че е загубил доверието си в Мария Габриел, която е показала, че няма качества за премиер.

"Жал ми е за нея. За господин Борисов ме е срам. Защото всичките тези дни той не се появи нито за ден да преговаря с нас. Той използва 4 жени, криейки се зад тях. Нямаше даже и мъжеството да одстане на масата и да каже: "Аз не мога да приема или мога да приема следният кабинет". Господин Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с господин Пеевски", каза той.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призова президента да не участва в потенциално нарушение на Конституцията:

"Половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме ви, оттеглете си указа".

Атанасов призова президента да оттегли указа си за гласуване на кабинета.

"Това показва, че г-жа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България", допълни Асен Василев. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19

Ограничение на скоростта искат в село Езерово

Кметът на село Езерово, община Белослав, Магдалена Ганева заяви, че трябва спешно да се поставят ограничители на скоростта на тежкотоварните камиони и колите, които минават покрай къщите на жителите на населеното място с опасно висока скорост, предизвикват напуквания на стените и пътно-транспортни произшествия.  Припомням, че жителите на..

публикувано на 14.07.24 в 14:58

Трафик към Слънчев бряг

След село Баня посока Слънчев бряг има аварирал автобус, който затруднява движението и в двете посоки. Това предаде репортер на Радио Варна.  В посока Слънчев бряг колоната едва се движи. В посока Обзор също има аварирал автомобил .

публикувано на 14.07.24 в 13:26
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на..

публикувано на 14.07.24 в 13:12

Спецоперация на ГДБОП в Свети Влас, има задържани

При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД..

публикувано на 14.07.24 в 12:56