Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF и Часът на Земята – живот в хармония с природата

2
Снимка: WWF

Часът на Земята е тази събота. Всяка пролет той е кулминацията на специалната кампания на природозащитната организация WWF „Подари природа. За нашето бъдеще“. Според оценките на учените природните екосистеми гарантират живота на Земята, като ни осигуряват услуги на стойност 125 трилиона долара годишно. WWF е застъпник за опазване местообитанията на дивите животни, които съхраняват и безценните ресурси на природата. Всеки от нас също може да бъде природозащитник, припомнят от организацията. 

Голямата мисия на WWF е да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. Всеки може да стане част от каузата на WWF, като подари час на природата на wwf.bg/earth-hour. В момента България е на четвърто място в света и първо в Европа, като българите сме подарили над 1000 часа на планетата. След Часа на Земята WWF ще изтегли на случаен принцип десет от участниците в природозащитните инициативи и те ще получат тематична награда. По темата разговаряме с Калина Бояджиева, координатор на Часа на Земята за България, WWF

За да имаме възможността да ползваме ресурсите на природата обаче, трябва на първо място да умеем да я опазваме и да се адаптираме към нейните специфики. Колкото по-близо живеем до природата, толкова по-осезаемо ни се налага да се приспособяваме към нейните особености. Това със сигурност се налага например на жителите на планинските селища у нас. За много хора в отдалечени райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина срещите с мечки са почти ежедневие.

„Една от приоритетните цели на WWF e да осигури превенция на потенциалния конфликт между хората и мечките в районите с най-голямо присъствие на мечки. Това е работата на нашия Спасителен отряд, който се отзовава на сигнали за мечки и посещава домове и стопанства, за да даде съвет за тяхното обезопасяване. Нашият екип от биолози и зоолози работи съвместно с кметове, ловци, горски служители, гранични полицаи и изследва внимателно всеки отделен случай“, разказва консервационният биолог Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ във WWF и член на Спасителния отряд.

Отрядът помага на хората да обезопасяват своите овощни градини, обори, пчелини. Един от доказано ефикасните методи е ограждането им с електропастири, които са безвредни за животните. WWF дава и няколко съвета, следването на които допринася за превенцията на конфликти. Важно е да не се допуска паша на домашен добитък без пастир и без обучени кучета за охрана на стадото. Не бива да се допуска също и нерегламентирано изхвърляне на храни, хранителни отпадъци и мърша, които могат да привлекат диви животни. Също така е хубаво да се събират окапалите плодове в населените места в местообитания на мечки, за да не ги привличат.

„Мечките са индикаторен вид, който стои на върха на хранителната верига. Състоянието на техните популации показва състоянието на цялата екосистема. Ако позволим да бъдат унищожени тези инженери на екосистемата, ще променим средата, в която живеем. Да не забравяме, че чрез хранителните си навици мечките разпространяват семена на растения и горски плодове, помагат за поддържането на популациите на елени и други видове животни. Затова кафявата мечка е включена като приоритетен вид в Червената книга на Република България, а незаконното ѝ убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс“, коментира Нада Тошева, ръководител програма „Опазване на видове“ във WWF.

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Великденското интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?" ще се проведе на 11 май

На 11 май от 16:30 часа в Младежкия дом във Варна ще се проведе Великденско интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?".  В надпреварата ще вземат участие 8 представителни отбора, всеки с по 6 състезатели. В решаването на интелектуалните загадки ще премерят сили младежи от Клуб „Делфин“- Варна, основни и средни училища, професионални и профилирани..

публикувано на 10.05.24 в 19:20

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:45

Аматьорските футболни лиги отново се обединяват в благотворителен турнир по мини футбол в полза на Павел Станчев

Павел Станчев води неравна битка с коварна и много рядка болест. Става въпрос за Сарком на Юинг – рак на костите, чието лечение се оказа резистентно към първоначално приложената терапия и отново са нужни средства за нова и по-скъпо струваща терапия. През ноември 2023 г. огромна вълна на съпричастност допринесе в събиране на средства, с които да започне..

публикувано на 10.05.24 в 17:26

Випуск 1974г. на Строителен техникум Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на училището

Випуск 1974г. на Строителен техникум - Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски". Идеята идва от главния двигател на випуска, Маринела Грудева, която успява да организира своите бивши съученици за това събитие. Благодарение на..

обновено на 10.05.24 в 15:41

Виолета Тончева с голямата награда за журналистика "Златен тризъбец"

Варненска журналистическа организация, която тази година чества своята 100-годишнина, днес раздаде своите награди на тържествена церемония в Арт салона на Радио Варна. Най-високото отличие е „Златният тризъбец“, което се връчва само при високи професионални постижения, веднъж на няколко години. Бронзовата статуетка, дело на скулптора Пламен..

публикувано на 10.05.24 в 15:08

Наградиха доброволци към клубовете за превенция във Варна

Във Варна наградиха най-изявените дванадесетокласници-доброволци към клубовете за превенция. Отличията се дават за изключителен принос в развитието и прилагането на общинската политика по превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора.  Наградени с грамота са: Габриела Димитрова от училищния превантивен клуб към Първа езикова..

публикувано на 10.05.24 в 14:45

6 дни, 400 км. и една жена: Силвия, която ще пробяга Черноморието ни

Отвесни скали, пясъчни плажове, природни феномени, исторически забалежителности, курорти, антични градчета и още, и още. Всичко това очаква Силвия Кьосева - собственик и генерален мениджър на хотел в Слънчев бряг, която на 11 май започва предизвикателството си да пробяга българското Черноморско крайбрежие.  Замисълът е цялото предизвикателство, което..

публикувано на 10.05.24 в 09:05