Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята зона в Балчик се възобновява от 1 април

3
Синята зона в Балчик
Снимка: Албена Иванова

От 1 април до 30 септември, в часовия диапазон 09.00 ч. – 20.00 ч., се възобновява режимът на платено почасово паркиране в центъра и крайбрежието на Балчик, гласи общинска наредба. Заплащането става чрез изпращане на смс на номер, посочен в пътен знак - информационна табела (за българските оператори); чрез мобилно приложение;сканиране на QR код; както и чрез разплащателните устройства.

Следващата седмица започва подготовката на табели и техника, за които са били наложени консервационни мероприятия за времето, в което синята зона не действа (октомври – март).

На сесия на 28 март се очаква решение на Общински съвет за отпускане на временен безлихвен заем от 50 хиляди лева на общинското дружество - оператор (Кибела 2014” ЕАД). "С наближаване началото на работния период се налага извършването на множество мероприятия и довеждане на пълна готовност за работа" – се казва в докладната на изпълнителния директор Йордан Йорданов. Той уточни, че миналогодишният заем е върнат на местната хазна в края на сезона. Новият кредит е с искане за възстановяване до края на тази година.

Припомняме обхвата на зоната за платено паркиране в Балчик: паркингите на площадите Рибарски и Морска гара, улица „Приморска“, „Генерал Заимов", централните улици „Любен Каравелов“, „Иван Вазов“, ул."Константин Кисимов", части от ул. „Пейо Яворов" (от кръстовище с ул."Константин Кисимов" и до ул. „Приморска") от алея „Ехо“ (от ул. "Приморска" до ул. "Димитър Желев").

Режимът за платено почасово паркиране за паркинг „МБАЛ" е валиден за цялата година при безплатен първоначален престой до 2 часа, пише в общинската наредба, но тези текстове все още не са спазени заради технически подробности. Решението ще бъде изпълнено, уточни още изпълнителният директор.

Цените: за един час престой е 2 лева, за денонощие – 10 лева с ДДС, като стойността на СМС се таксува отделно според тарифния план към съответния оператор. Освобождават се от такса в платената зоната (но без паркингите с бариери) електрическите превозни средства, обясни още Йордан Йорданов.

Служебният абонамент е за месец 150 лева, а за шестмесечие – 750 лева. Локалното паркиране на жители в зоната е за първи автомобил 30 лева за година и 60 лева за втори.  Санкцията за прилагане и отстраняване на техническо средство за принудително задържане тип „скоба" е 20 лв., заедно с дължимата сума за всеки час за почасово платено паркиране до момента на освобождаването или до края на работното време на съответната зона. Това е единствената такса, която се заплаща на работниците на дружество и за нея на санкционираните се издава касов бон, уточни Йорданов в отговор на запитване.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка катастрофа на пътя за "Виница", загина моторист (обновена)

47-годишен моторист загина при тежка катастрофа с лек автомобил тази вечер на пътя за "Виница". Сигнал за инцидента е подаден малко след 19 часа, потвърдиха от полицията. По думите на очевидци шофьорът на колата е направил неразрешен ляв завой на спирка "Лотос". Колата удря мотора, на който се е возило и 10-годишното дете на мотоциклетиста. Детето е..

обновено на 24.06.24 в 21:17
Снимката е илюстративна

8 акта за седмица за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в центъра на Варна

През изминалата седмица са съставени 8 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в централната градска част – 3 от тях на физически и 5 на юридически лица.  Извършени са 14 проверки на заведения по крайбрежната алея, наложени са 4 глоби с фиш и са изготвени 4 предписания, съобщават от общинския пресцентър. Продължават проверките на търговските..

публикувано на 24.06.24 в 17:56

Започват ремонтите на асансьорите и платформите за хора с увреждания в подлезите във Варна

Започна поетапно възстановяването на неработещите асансьори и платформите за хора с увреждания и детски колички в подлезите на града. През изминалата седмица са ремонтирани четири платформи. На територията на община Варна има 56 съоръжения. В края на всяка седмица обслужващата фирма ще изготвя доклад за състоянието и необходимите ремонтни дейности по..

публикувано на 24.06.24 в 17:41

До месец определят местата за разполагане на тротинетки и велосипеди под наем във Варна

До месец работна група от няколко дирекции към Община Варна ще бъде готова със схемата за разполагане на тротинетки и велосипеди под наем. Това съобщи кметът Благомир Коцев по време на редовната оперативка с общинската администрация. По думите му подходящите места се обсъждат от експертите така, че разполагането на индивидуалните електрически превозните..

публикувано на 24.06.24 в 17:09

С 4,5 млн. лева ще бъдат увеличени средствата за почистване във Варна

С 4,5 млн. лева ще бъдат увеличени средствата за почистване във Варна.  Комисията по финанси и бюджет одобри актуализация на план-сметка „Чистота“, като окончателно решение ще вземе Общинският съвет. Предвижда се изпълнение на по-високите таргети за бюджетни приходи и увеличаване на събираемостта на несъбраните земания на общината, каза..

публикувано на 24.06.24 в 16:57

Зърнопроизводителите настояват да отпадне задължението им за изследване на растителни проби

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява да отпаднат изискванията за самоконтрол и изследване на растителни проби, посочват оттам. Асоциацията смята, че тези изисквания представляват значителна тежест за фермерите. Самоконтролът създава сериозни административни и финансови разходи, които се отразят негативно на сектора. Цените на..

публикувано на 24.06.24 в 16:28

289 свободни места са обявени в детските градини във Варна за трето класиране

289 свободни места са обявени за трето класиране в общинските детски градини. След анализ на данните от първите две класирания, както и възможностите на физическата среда в образователните институции и предвид социалната функция на детските градини, родителите ще имат възможност да подадат заявления за 289 места в 32 детски градини, от които 156 нови...

публикувано на 24.06.24 в 15:28