Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ в своя позиция: ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим

Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, призовават от ПП-ДБ

Снимка: ПП-ДБ

Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" излязоха с позиция на сайта си за преговорния процес с ГЕРБ-СДС, като в нея те настояват, че отговорността за настоящото положение е на партньорите им. Твърдят още, че бъдещето на преговорния процес и съдбата на първия мандат са в ръцете на Мария Габриел и партията на Бойко Борисов, предаде БНР. 

Ето и текста на позицията им:

"Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:

1. Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;

2. Всички решения относно състава на Министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;

3. Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на инистерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход".

"Драмата днес е да се стабилизира политическата ситуация, да влезем отново в процес на преговори. Колкото до обидите нека да напомня, че аз бях персонално обиждан многократно от Делян Пеевски, Делян Добрев, и Борисов скоро се включи, но не сте ме чули да искам извинения, защото в политиката няма място за игрички, ние не сме в детската градина", заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков в Брюксел.

"Трябва да намерим решение. Фокусът трябва да е, че имахме преговори, екипът стана на ГЕРБ излезе и ни изненада, когато представи списък с министри, който не сме одобрявали, както и споразумение. Трябва да се върнем отново на масата на преговорите и да довършим да има отново България правителство", категоричен е Денков. 

Той допълни: "ГЕРБ прекъснаха преговорите, те трябва да се обадят и да кажат как да продължим. Най-големият проблем, който имаме днес е, че доверието, което съм изразявал към Габриел, беше счупено, трябва да намерим начин отново да влезем в режим, в който това крехко доверие, което бяхме изградили, да се стъпи на него и да се продължи нататък. Асен Василев е най-добрият финансов министър, с когото съм работил и трябва да излезем от режима този каза нещо на другия, а да видим как да съставим кабинет", подчерта Денков. 

Поканата за преговори трябва да дойде от мандатоносителя, добави той. Някой се опитваше да взриви преговорите, е, успя, каза още Денков.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47