Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансова подкрепа за земеделските стопани в общините Балчик и Генерал Тошево

Снимка: БГНЕС

Местната инициативна група „Балчик-Генерал Тошево“ стартира прием на проектни предложение по мярка BG06RDNP001-19.816 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Стратегията си за Водено от общностите местно развитие, финансирана от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. Целта на процедурата е повишаване конкурентоспособността на земеделието и инвестиране в земеделските стопанства на територията на общините Балчик и Генерал Тошево, съобщава Областният информационен център.

Общият бюджет на мярката е 241 939 лв., като размерът на безвъзмездната финансова помощ за проект е от 5 000 евро до 45 000 евро. Процентът на финансиране е 50% от общия размер на допустимите разходи, който може да се увеличи с 10% за проекти на млади земеделски стопани, за интегрирани проекти и за колективни инвестиции, представени от юридически лица, включващи от 6 до 10 земеделски стопани. За колективни инвестиции, представени от юридически лица, включващи над 10 земеделски стопани и/или групи/организации на производители, процентът съфинансиране достига до 70%.

С проектни предложения могат да кандидатстват земеделски стопани, чието стопанство е със стандартен производствен обем над 8 000 евро; признати групи производители и признати организации на производители на земеделски продукти или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР 2014-2020 г. За колективни инвестиции могат да кандидатстват и юридически лица, регистрирани по Търговския закон и/или Закона за кооперациите, които включват най-малко 6 лица. Важно условия за допустимост е кандидатите да имат постоянен адрес (за физическите лица) или седалище и адрес на управление ( за ЕТ и юридическите лица) на територията на общините Балчик и Генерал Тошево.

Сред допустимите дейности по мярката са: внедряване на нови продукти, процеси и технологии и обновяване на наличните производствени материални и/или нематериални активи; опазване на компонентите на околната среда, вкл. с намаляване на вредните емисии и отпадъци; повишаване на енергийната ефективност в земеделските стопанства; подобряване качеството на произвежданите земеделски продукти, и др. Приоритетно се подпомагат проекти с инвестиции и дейности, насочени в секторите "Плодове и зеленчуци", „Животновъдство” „Етеричномаслени и медицински култури" или проекти с комбинация от инвестиции и дейности изцяло в тези сектори.

По процедурата ще се финансират разходи за строителство или обновяване на сгради; закупуване, включително чрез финансов лизинг, и/или инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване; закупуване на земя, сгради, помещения, специализирани земеделски транспортни средства, и др. Пчеларите ще могат да си закупят съоръжения, прикачен инвентар за пчеларство и съответно оборудване, необходимо за производството на мед и други пчелни продукти, както и за развъждането на пчели-майки, включително чрез финансов лизинг. Земеделските производители ще могат да съфинансират разходите си за разработване на проекта и бизнес плана, както и консултантски услуги, свързани с изпълнението и отчитане на проекта.

Крайният срок за кандидатстване е до 17:30 часа, на 29 април 2024 г. Проектните предложения се подават по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване, с използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ в ИСУН на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават да потушават припламвания на стари огнища на пожари във Варна

Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност" във Варна старши комисар Тихомир Тотев информира, че два екипа на пожарната с противопожарни автомобили продължават да дежурят и да потушават локално възникнали припламвания в стари огнища на пожари.  Такива припламвания са погасени край село Слънчево и край квартал "Повеляново",..

публикувано на 17.07.24 в 12:05

Разкриват телефонна линия за подаване на сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар , съобщиха от правителствената пресслужба. Единният..

публикувано на 17.07.24 в 11:56

Потвърдиха ареста на обвинения в убийството в градския парк в Добрич

Апелативният съд във Варна потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Марин Добрев, обвинен в убийството с нож, станало в градския парк в Добрич на 7 март тази година. Жертвата на тежкото престъпление е 56-годишен мъж. Срещу извършителя са присъединени в делото и още две досъдебни производства – за причинена средна телесна повреда и за..

публикувано на 17.07.24 в 11:50
Варна, Морска градина

Обработват Морската градина срещу чемширов молец

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши профилактика срещу развитие на чемширов молец (Cydalima perspectalis) в Морската градина във Варна. Обработката ще бъде утре – 18 юли в ранните сутрешни часове между 6:00 ч. и 8:00 ч., съобщиха от общинския пресцентър. Ще бъдат обработени чемшировите дървета от района от..

публикувано на 17.07.24 в 11:22

Предаването "Джем сешън" с второ издание от плажа днес

Второто издание на музикалното предаване "Джем сешън" от брега на морето ще се проведе от 12.30 часа днес отново в клуб "Ментол". Младите изпълнители Александър Петров, Жанина Георгиева и Максим Ялнъзов ще излязат на сцената, а специален гост ще бъде KillaBee (Галин Ненов).  Входът на събитието е свободен, а предаването ще продължи до 14..

публикувано на 17.07.24 в 11:15

ДСК възстанови дублираните картови плащания

Банка ДСК възстановява всички дублирани плащания, съобщиха от финансовата институция. Оттам уточняват, че е възможно зареждането при вход в DSK Smart да бъде забавено заради множеството клиенти, които се опитват едновременно да влязат в системата. Извиняваме се за създалата ситуация, допълват от ДСК.  Връщането на сумите от всички дублирани картови..

публикувано на 17.07.24 в 10:47

Още един депутат напусна ПГ на ДПС

Хюсни Адем напусна Парламентарната група на ДПС.  Така в парламентарната група с председател Делян Пеевски остават 22 души. Депутатите, изключени от ПГ на ДПС, които заеха страната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, стават вече 25. "Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме..

публикувано на 17.07.24 в 10:02