Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия остава водеща дестинация за образование в чужбина

Нидерландия
Снимка: интернет

80 процента от семействата, които посещават изложението „Световно образование“ не са ориентирани в избора на специалност и университет, защото темата за кариерното ориентиране не е добре застъпена в средното образование у нас. Това коментира Кристина Божилова, организатор на събитието, което днес се провежда във Варна. 

В такива случаи се прилагат специални тестове за професионална ориентация, резултатите от които дават обективна оценка за това, кои са силните страни на кандидатите и лесно може да се стигне до професията, в която биха били успешни, каза още Божилова. Тестът може да се направи по време на форума и съдържа 150 въпроса. Може да бъде изискан и извън рамките на изложението.

Засилен интерес за следване в чужбина отчитат организаторите на форума, като се позовават на данните за регистрациите през тази спрямо миналата година по същото време.

Нидерландия остава водеща дестинация в желанието на кандидатите. Впечатление прави ръстът на кандидатури в Ирландия (двойно) и Швеция (с 45%). Въпреки късните отговори за прием от държавните университети в Ирландия (края на август), годишните такси за обучение (3000-7500 евро) и политиката за финансиране са сред предпоставките за нарасналия интерес към страната.

Безплатното обучение в Швеция за бакалавърски и магистърски програми е основният фактор, с който страната привлича студенти.

Интересът към Великобритания остава постоянен и на нивата от 2023 г., като отново лондонските университети (King’s College, UCL, City, University of Greenwich) са с най-много кандидати, следвани от University of Southampton, University of Portsmouth, University of Essex (които присъстват на форума). Университетите от Острова се затвърждават и като институциите, предлагащи най-голямо многообразие от специалности. Освен традиционните бизнес, икономика, компютърни науки, машинно и електро инженерство, тази година кандидатурите включват и специалности, като невронауки, астрофизика, криминология и фармация.

Непроменени остават условията за обучение на чуждестранни студенти в Нидерландия през следващата учебна 2024-2025 година.

Италия е една от държавите в последните две години с най-голям и устойчив ръст в интереса на кандидат студентите. Конкуренцията засилва и изискванията на някои от най-търсените университети в Милано. За програми, свързани с икономика и бизнес, е необходимо кандидатите да предоставят по-високи резултати от SAT спрямо предходната кандидатстудентска кампания. Част от този ръст се дължи на специалностите в сферата на модата и дизайна, където Италия традиционно е сред топ предпочитанията. 

Белгия е другата дестинация в последните две години, към която броят на кандидатите се увеличава значително. Покачването на таксата за обучение там е незначително и за предстоящата учебна година тя е 1116 евро. Сред по-интересните програми бъдещите студенти могат да открият креативни технологии и изкуствен интелект, 3D анимация, дигитален и графичен дизайн. Приемът на студенти за учебната 2024-2025 е отворен и продължава до юни.

Интерес се наблюдава през тази година и към американските университети, които предлагат възможности за стипендии и по-ниски такси.

Девет австрийски университета участват чрез Стопанската камара на Австрия в България, а представители на немската организация за обмен DAAD ще споделят новостите около програмите на немски и английски език, и за приема в Германия.

На изложението са представени и възможностите за езикови ваканции през 2024 г. Ръстът на записванията е 25 процента в сравнение с миналата година. Освен към популярните дестинации като Великобритания, Испания, Германия и Швейцария, тази година се наблюдава интерес към САЩ, както и към други далечни дестинации, като Сингапур. Първата група за Сингапур заминава през априлската ваканция.

Изложението "Световно образование" се провежда в галерия "Графит" във Варна до 17.30 часа днес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Есенно море

Очаква ни слънчева неделя до обяд, следобед излизайте с чадър

През нощта ще е предимно ясно, а утре ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от североизточна четвърт. Минимални температури между 5° и 10°, максимални от 19°..

публикувано на 27.04.24 в 16:51
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17