Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да видим електронното си досие

За година и половина – от 29 септември 2022 г. до сега, повече от 60 хил. души у нас следят информацията от личното си здравно досие мобилния си телефон. Около 100 хил. пък са тези, които  ползват досието си през лаптоп или компютър.

Това каза за Радио Варна Ивайло Стойчев, мениджър проекти в "Информационно обслужване" – компанията, която разработи системата за  електронните досиета в декстоп (за компютър или лаптоп, уеб т.е.) и мобилна версия (за смартфон или таблет).

Всеки един българин има електронно здравно досие. Изискването да видите личните си здравни данни е да разполагате с квалифициран електронен подпис, т.нар. КЕП (флашка) или да имате облачен (мобилен) електронен подпис. Обмисля се и вариантът достъп до досието да бъде даван и в регионалните офиси на РЗИ и НЗОК - подобно на принципа, по който работят банковите институции на гише, обясни Стойчев. 

Информацията, която се съхранява в досието и е видима за потребителите е за извършените медицински прегледи, направени лабораторни изследвания, издадени рецепти, направления, както и за всички медицински предписания за непълнолетните деца - поставени ваксини, издадени електронни медицински бележки и др. Има данни и за кръводарявания и за дните на болничен престой. Информацията се базира на данни, подадени от общопрактикуващите лекари и други медицински специалисти, независимо от източника на финансиране на здравните услуги - платени от НЗОК или от пациентите.

Все още историческите медицински данни в електронното здравно досие не са факт. В бъдеще обаче ще бъдат видими и удостоверения за здравното състояние на шофьори и кандидат-шофьори, медицински прегледи преди започване на работа, предстоящите профилактични прегледи и дори изтичащите срокове по направления и рецепти за медикаменти, плащани от Здравната каса.

Входът за портала е htpps://my.his.bg, а мобилното приложение -еЗдраве“ може да бъде изтеглено безплатно от двата големи магазина за приложения  - Apple Store и Google Play.

Как може да видим електронното си здравно досие и какво се съдържа в него? Чуйте обясненията на Ивайло Стойчев в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30