Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС-Добрич реши: Беден град ще има скъп кмет

Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

След разгорещени дебати, продължили повече от два часа, мнозинството от общинските съветници на Добрич одобриха двойното увеличение на заплатата на кмета на Общината, която вече ще е в размер на 6 800 лв. От 40 присъстващи в залата съветници седем са гласували „против“ и двама „въздържал се“. Сблъсъци на мнения предизвика одитен доклад, според който общинските съветници трябва да получават почасово заплащане според заетостта си, а не месечна заплата. Повишаването на възнаграждението на кмета води и до поредно увеличение на заплатите на съветниците.

В началото на дебатите вносителят на докладната записка Станка Николова обясни, че възнаграждението на кмета на Добрич няма да се отрази на общинския бюджет, тъй като тя се осигурява от националния. Не беше получен ясен отговор на въпроса как съответното увеличение на заплатите на съветниците ще бъде обезпечено от местния бюджет. След приемането на новата заплата на кмета на община Добрич Георги Джендов от „Възраждане“ коментира, че средната работна брутна заплата за Добрич през 2023 година е 1283 лева. а градът е мръсен и разбита. Това не обуславя такова драстично увеличение на заплащането на стопанина на Добрич, посочи още той.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов нарече изказването му „див популизъм“ и допълни, че заплатите на общинската администрация от девет години се повишават с между 10 и 20 на сто ежегодно. 

Жител на Добрич направи изказване в залата и заяви, че това решение е цитирам: „Пир по време на чума“.

Съветниците дадоха заявка на следваща сесия да предложат  възнаграждението им да се върне на минимума от 40% от заплатата на техния председател.

Чуйте повече от репортажа на Мая Щърбанова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 13.07.24 в 13:48

Традиционният туристически поход по морския бряг стартира от Шкорпиловци

Традиционният туристически поход по морския бряг се провежда за 26-и път от днес до 17 юли. Тази година в него ще вземат участие около 70 туристи от цялата страна на възраст от 7 до 70 години. Организатори са Дирекция „Спорт“ на Община Варна и Туристическо дружество “Черноморски простори“.  Отправната точка за всички маршрути е палатковият бивак в с...

публикувано на 13.07.24 в 12:36
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав,  ще затвори важни улици в селото днес  от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки,..

публикувано на 13.07.24 в 12:32

ПП-ДБ обсъждат какво да правят с втория мандат за съставяне на правителство

Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" се събра на Национален съвет. Очаква се там членовете да решат как да процедират след връчването на втория мандат от президента. Заседанието на Съвета се провежда в столичен хотел. “Продължаваме разговорите с нашите партньори относно втория мандат”. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Снимката е илюстративна

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите в областите Хасково, Пловдив, Кюстендил и Ямбол Продължава борбата с пожарите в областите Хасково, Пловдив, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действащи и локализирани пожари: Област Хасково: Пожарът в широколистна гора в землището на с. Горноселци, общ. Ивайловград, обл. Хасково не е локализиран, площта..

публикувано на 13.07.24 в 11:50

Украйна порази руска петролна рафинерия в Ростовска област

Украйна порази руска петролна рафинерия в Ростовска област Руско петролно депо в Ростовска област гори след атака на украински дрон, съобщи губернаторът на областта Василий Голубев в Telegram. Няма данни за подстрадали хора. Районът се намира на стотици километри от фронтовата линия. Междувременно руското министерство на отбраната обяви, че силите му..

публикувано на 13.07.24 в 10:31

Правителството предлага 638 лева да бъде линията на бедност от следващата година

Правителството предлага линията на бедност от 1 януари 2025 година да стане 638 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане.  Срокът за обсъждане е до 12 август, включително.  Линията на бедност за 2024 година е 526 лева.  Предложената стойност от 638 лв. съответства на линията на..

публикувано на 13.07.24 в 10:17