Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз:

Антибиотиците само с е-рецепта, но обикалянето по аптеки за лекарства остава

Снимка: архив

От днес – 1 април, лекарите преминават изцяло на електронни рецепти за изписване на антибиотици и специализирани лекарства, тъй като изтече гратисният период от три месеца и половина, в който лекарите - общопрактикуващи и специалисти, и стоматолози можеха да използват по избор хартиени или е-рецепти.

Обикалянето на пациентите заради липсващи лекарства обаче ще продължи, тъй като не всички аптеки имат равен достъп до медикаментите. За фармацевтите остава невъзможно да видят и проверят дали дадено лекарство е налично и в кой склад. Ограничението затова в законово, посочи за Радио Варна Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Друга причина е в неравномерното разпределение на аптеките, освен проблемът с веригите на доставки.

"Всяка една аптека е готова да изпълни електронна рецепта, софтуерът за това е готов още от есента. Големият проблем е, когато се изписва нещо, което не е налично с страната. Няма как фармацевтът да го отпусне. Лекарствен продукт, който е предписан на рецепта, без значение дали тя е хартиена или електронна, няма как да бъде отпуснат, защото просто той не е наличен в аптека. Проблемът пациентите да обикалят и търсят медикаменти от една аптека в друга не е във възможността на аптеката да изпълни електронната рецепта. Проблемът е, че те нямат съответния лекарствен продукт. И тук идваме отново на проблема с липсата, недостига, неравноправния достъп на аптеки до лекарствени продукти", подчерта Маринов. 

В момента фармацевтите нямат достъп до системата за електронно проследяване СЕСПА. ие от години настояваме аптеките да виждат къде има и къде няма дадени лекарствени продукти в системата, за да могат да изпълняват предписанията на пациентите си. В момента фармацевтът звъни по телефони и гледа през собствения си софтуер, а ние ние искаме да виждаме през системата къде го има наличен даден медикамент, за да могат да го поръчат и да го доставят до пациента. Сега фармацевтите не виждат това, защото е законово забранено", допълни той. 

По думите му, по данни на системата СЕСПА в страната инсулин има, но не всички аптеки имат достъп до него. "Нелогично е търпението, с което пациентите понасят това положение", категоричен е Маринов. 

В България има достатъчно аптеки. Само в Гърция и Кипър има повече аптеки на глава от населението от България, каза Маринов. 98 на сто от жителите на Европейския съюз имат достъп до аптека на разстояние до 30 минути, какъвто е стандарта. В България този процент е дори по-висок, т. е. над 98 на сто. Аптеките у нас са много, но те са неравномерно разпределени, подчерта Димитър Маринов. 

За да получи рецептата си пациентът, трябва да каже ЕГН-то си и датата на изписване. Това е т. нар. двуфакторна защита върху рецептата. Оттам нататък се зарежда лекарското предписание и аптекарите могат да видят дозировката.

В аптеките фармацевтите могат да правят еквивалентна замяна - т. е. да адаптират рецептата за лекарството с даден грамаж или брой таблетки според пациента. Генеричната замяна на лекарства обаче се разрешава само от предписалите рецептата лекари, уточни Маринов.

"Притежателят на разрешение за употреба, когато регистрира даден лекарствен продукт, го прави в много разфасовки. Лекарят, като отвори в падащото меню за електронни рецепти, ги вижда всичките, но той няма как да знае точно коя е налична на пазара. В такъв случай в  аптеката могат да правят еквивалентна замяна - това не е смяна на лекарствен продукт. Когато лекарят е предписал дадено търговско наименование в опаковка от 20 таблетки например, но в аптеката нямат точно тази опаковка, но имат същото лекарство, на същата фирма, същата търговска марка - това се прави, софтуерът го допуска", подчерта Маринов. По думите му електронната рецепта нищо не променя. "Не виждам какви притеснения може да има който и да е с електронните рецепти. Нямаме разминавания с лекарите", каза още той. 

Защо обаче продължава обикалянето на пациентите по аптеки в търсене на медикаментите и какви са предложенията на Българския фармацевтичен съюз може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект?  Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно.  Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без..

публикувано на 10.04.24 в 08:30

Агроном: Необичайно топлото време е пагубно за овощните дървета, дивите и декоративните растения

Цъфнали люляци в началото на април, дървета, изхвърлящи цвета си - това са само част от нещата, които се случват с растенията заради необичайно топлото време. Горещините преди повече от седмица, когато имаше температури от над 30 градуса, присъщи повече за лятото, може да се окажат пагубни за някои растения. Това каза в ефира на Радио Варна..

публикувано на 09.04.24 в 10:25

Mathias "Vreth" Lillmåns (FINNTROLL, …AND OCEANS): Феновете вече не приемат концертите за даденост

Интервю с Mathias "Vreth" Lillmåns (FINNTROLL, …AND OCEANS) За втори път финландската фолк метъл банда FINNTROLL ще се качи на сцена пред българските фенове. Първият път беше през 2016 като част от „Sofia Metal Fest”. На 12 април по покана на „Blue Hills Events” FINNTROLL ще направят първи хедлйнърски концерт в софийския клуб „Mixtape..

публикувано на 09.04.24 в 09:30

Отговорността на охранителите на външната европейска граница става по-голяма, а работата - по-сложна

България и Румъния вече се присъединиха към Шенгенското пространство. В двете държави членки вече се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. „С отпадането на контрола на морската ни граница с държавите от Шенгенското пространство от края..

обновено на 09.04.24 в 09:03

Психологът Христо Райков: Съвременните технологии отдалечиха живата връзка между хората

Неразбирането в процеса на общуване е най-честият проблем на обществото ни днес, коментира за Радио Варна Христо Райков, психолог и психотерапевт. Съвременните технологии отдалечиха живата връзка между хората, а психиката на човек не успява да догони развитието на технологиите и ние оставаме в едни незавършени цикли, които все повече ни отдалечават от..

публикувано на 08.04.24 в 09:01