Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на юни

Безплатни тестове за рак на дебелото черво



Започна кампанията „Заедно срещу рака на дебелото черво“, организирана от Фондация „Лъчезар Цоцорков“. До края на юни програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване.

Кампанията е насочена към хората на възраст между 50 и 74 години, тъй като в тази възраст рискът от развитие на рак на дебелото черво се увеличава многократно. Изследването е за скрито кървене. То установява наличието на кръв във фекалиите, която не е видима с просто око, обясни за Радио Варна Елена Джамбазова, програмен директор „Здравеопазване“ във Фондацията:

„При наличие на кръв, тестът е положителен и се налага допълнително доуточняване при лекар. При отрицателен тест изследването се повтаря след една година.“

Тестовете, които от фондацията предоставят на лабораториите са с над 98 % точност. Те са имунохимични тестове и не изискват досегашната тридневна диета преди изследването, уточни Джамбазова.

Три са партньорските лаборатории в района на Варна, които извършват изследванията. Скринингът обхваща и по-малките населени места - Вълчи дол, Балчик, Долни Чифлик, Тополи, Белослав, Бяла, Провадия, Дългопол. В цялата страна функциониран 325 места, които приемат проби. Лабораториите са инструктирани да не вземат такса биологичен материал.

Карта с всички локации вижте тук.

Ракът на дебелото черво през последните години се подмладява, затова и хората под 50 години могат да се тестват безплатно, съобщи Джамбазова:

„Няма лимит, колкото може повече хора е добре да се възползват от програмата.“

При първия скрининг, проведен през 2022-2023 година, 12% от пробите са били положителни.

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване в България. Това е и вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен при мъжете в страната. Скринингът на здравото население със специфични тестове води до ранно откриване на този вид рак и диагностицирането му в неговия предклиничен стадий. Тогава лечението е най-ефективно.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 10 юли

На 10.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между бул. Цар Освободител, ул. Пирин, бул. Сливница, бул. Осми Приморски полк, електрозахранени от ТП 380 и 199. На..

публикувано на 10.07.24 в 05:54
Есенно море, ноември

Слънчево и горещо време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с топло време, но и леко ветровито по морето. Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 28° до..

публикувано на 10.07.24 в 05:52

Запълват дупката от пропадналия вследствие на ВиК авария участък в Морската градина

В Морската градина се извършват ремонти дейности на пропадналия участък от алея. Установено е, че причината е спукана канализационна тръба. Според специалисти от „ВиК – Варна“ е вероятно дълбоките корени на дърветата да са пробили стария тръбопровод и течът от него да е провокирал пропадането, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че още вчера..

публикувано на 09.07.24 в 18:25
Делян Пеевски

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР. "От медиите видяхме, че няма..

публикувано на 09.07.24 в 18:18

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня. Сигналът за първия пожар, възникнал в кв. „Химик“ – в Девня, е подаден към оперативния дежурен на Областна администрация – Варна в 16,17 часа. Огънят обхванал стърнище от житна нива е бил загасен. Пожарът е потушен за по-малко от час . На телефон 112 в 16,27 минути е постъпил втори..

публикувано на 09.07.24 в 18:04

Проучване на КЗД: Всеки трети варненец в определен момент от живота си се е чувствал дискриминиран

Всеки трети варненец в определен момент от живота си се е чувствал дискриминиран. 38% от анкетираните в изследване на Комисията за защита от дискриминация са декларирали, че са усетили форма на дискриминация поне веднъж и по различен признак - пол, етнос и др. Това каза проф. Надежда Йонкова, главен секретар на КЗД, като направи уговорката, че проучването..

публикувано на 09.07.24 в 16:32

30 хиляди за филм за реклама на Варна

Положително становище за заснемането на филм за Варна дадоха съветниците от постоянната комисия "Туризъм търговия и рекламна дейност". Финансовата стойност на продукцията е в размер на 30 хиляди лева. Филмът е с продуцент Владина Цекова, автор на поредицата "Без багаж"-единственото българско предаване, откупено от ВВС, което се разпространбява по..

публикувано на 09.07.24 в 16:05