Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Христо Кожухаров: Парите от рекламата за хазарт да се дават за превенция на хазартната зависимост


Рекламите на хазартни игри ни заливат отвсякъде, особено по телевизиите. А когато има големи спортни форуми като Световни и Европейски първенства по футбол, човек го хваща страх дали като отвори хладилника и от там няма да излезе някоя известен спортист, актьор или музикант, който да ти говори за бонуси и отстъпки в онлайн казино за спортни залагания. 

Всичко това идва на фона на хазартната зависимост, за която се води официална статистика в България, но мнозна специалисти предупреждават за мащабите на този проблем, който е актуален у нас от години. Последствията за хазарно зависимите и техните семейства са тежки, а това е заболяване, което се лекува дълго и трудно, напомни психиатърът професор Христо Кожухаров, който в своята практика се е сблъсквал неведнъж с последиците от хазартната зависимост. Той я причислява на едно ниво с алкохолната и наркотичната.

Според него, в България трябва да се говори повече за този проблем, а институциите да спрат да си прехвърлят отговорността, визирайки думите на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, която по време на изслушването си в парламента каза, че СЕМ няма отношение към регулацията на рекламите за хазарт, а "подаде топката" на Закона за хазарта и Националната агенция по приходите.

"Истината е, че телевизиите съществуват от това и основното перо в бюджета им е от рекламата на хазарт. За жалост ние действаме на принципа "това не може да се случи на нас". Не, уважаеми господа. Може да се случи на всеки от нас. Като повечето неща в България, отговорността се прехвърля и нещата продължават постарому. За жалост хазарта се рекламира от имиджови фигури като спортисти, артисти и музиканти, които са с много последователи и са хора, определящи мнение", коментира експерта.

Той подкрепи думите на Соня Момчилова, че успоредно с рекламата на хазартни игри трябва да се показва и обратната страна - тежките истории на пострадали от хазартна зависимост.

Професор Кожухаров не изключва и тоталната им забрана като средство в борбата с този вид зависимост. Според него обаче, парите, които се печелят от тези реклами, трябва да бъдат инвестирани в превенция.

"Много скъпо е да лекуваш зависимост от хазарт, много по-евтино е да инвестираш в превенция", категоричен беше проф. Кожухаров.

Той одобрява донякъде и възможността за вписване в регистъра на хазартно зависимите към НАП.

"Може би ще има някакъв ефект, но това малко ми звучи като спасението на давещите се е в ръцете на давещите се", коментира психиатъра.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с професор Христо Кожухаров в звуковия файл

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект?  Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно.  Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без..

публикувано на 10.04.24 в 08:30

Агроном: Необичайно топлото време е пагубно за овощните дървета, дивите и декоративните растения

Цъфнали люляци в началото на април, дървета, изхвърлящи цвета си - това са само част от нещата, които се случват с растенията заради необичайно топлото време. Горещините преди повече от седмица, когато имаше температури от над 30 градуса, присъщи повече за лятото, може да се окажат пагубни за някои растения. Това каза в ефира на Радио Варна..

публикувано на 09.04.24 в 10:25

Mathias "Vreth" Lillmåns (FINNTROLL, …AND OCEANS): Феновете вече не приемат концертите за даденост

Интервю с Mathias "Vreth" Lillmåns (FINNTROLL, …AND OCEANS) За втори път финландската фолк метъл банда FINNTROLL ще се качи на сцена пред българските фенове. Първият път беше през 2016 като част от „Sofia Metal Fest”. На 12 април по покана на „Blue Hills Events” FINNTROLL ще направят първи хедлйнърски концерт в софийския клуб „Mixtape..

публикувано на 09.04.24 в 09:30

Отговорността на охранителите на външната европейска граница става по-голяма, а работата - по-сложна

България и Румъния вече се присъединиха към Шенгенското пространство. В двете държави членки вече се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. „С отпадането на контрола на морската ни граница с държавите от Шенгенското пространство от края..

обновено на 09.04.24 в 09:03

Психологът Христо Райков: Съвременните технологии отдалечиха живата връзка между хората

Неразбирането в процеса на общуване е най-честият проблем на обществото ни днес, коментира за Радио Варна Христо Райков, психолог и психотерапевт. Съвременните технологии отдалечиха живата връзка между хората, а психиката на човек не успява да догони развитието на технологиите и ние оставаме в едни незавършени цикли, които все повече ни отдалечават от..

публикувано на 08.04.24 в 09:01