Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Петкова, автор и издател на детски книги:

Децата стават читатели в скута на родителите си, не трябва да забравяме това

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга по решение на Международния съвет за детската книга с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО от 1967 година. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. По традиция всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин тази година е Япония.  

В Радио Варна отбелязваме деня със срещата с Таня Петкова, автор и издател на детски книги. Тя вече е издала три авторски книги, а в портфолиото на издателството ѝ има още две книги за най-малките. 

Таня Петкова пише детски книги сравнително отскоро. Вдъхновение за това ѝ дава нейният син, който като по-малък разказва на родителите си различни истории. Именно това провокира желанието на Таня да записва детските фантазии в тефтер: "Това бяха хаотични и цветни разкази - като историите на всяко едно дете. Четях ги на баща му, като се прибираше от работа. Тези истории бяха различни, защото изглеждаха като неизлизащи от възрастен приказки", коментира Таня Петкова. 

Децата днес са различни - толкова различни, колкото е различен и светът наоколо, допълни тя. "Децата търсят забавното, интересното, различното. Те искат да четат за нещата, които ги свързват с тяхното ежедневие. Не е задължително в детската книга да има поука - в основата си четенето е бавно удоволствие в забързания свят", посочи Петкова. 

Първият досег на децата с изкуството - това са илюстрациите, допълни тя: "Родителите искаме винаги най-доброто за децата си и имаме наклонност да избираме книги, които са назидателни, възпитателни, задължително от тях да извлечем важна поука, която да приложим в живота си. Ако ние не позволим на децата да открият това удоволствие, впоследствие четенето ще се свързва с едно "трябва", което ще попречи на децата да изберат четенето на книги като разтоварване". 

А съветът как да възпитаме у децата си любов към четенето е един, категорична е Таня Петкова: "Да четат те самите - родителите. Да не забравят, че децата стават читатели в скута на родителите си. Ако ние вкъщи четем книги, ако децата ни виждат, че вечер си лягаме с книга, те инстинктивно ще го свързват с навик. Защото четенето е навик като всеки друг - ако аз отделям сега всяка вечер 10-15 минути за приказка на сина си, той ще търси тези 15 минути по-късно, в които ще чете книга сам". 

Целия разговор на Иван Барбов с Таня Петкова чуйте в прикачения звуков файл:


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотосезонът във Варна - официално открит

Близо 2000 мотористи от цяла България присъстваха на откриването на новия мотосезон във Варна. В този час те преминават по улиците на Варна, за да отбележат началото на сезона, което винаги е през този месец. Кметът на града Благомир Коцев, придружен от заместника си по обществен ред и сигурност Илия Коев, също дойдоха на моторите си, за да..

публикувано на 13.04.24 в 12:34

Зимен и летен фестивал "Шабла и птиците" предстои тази година

В края на лятото и в началото на зимата Шабла ще бъде домакин на два фестивала, посветени на птиците и природата. Първият фестивал е вече добре познатият и превърнал се в любим за жителите и гостите на морската община „Фестивал на хвърчилата“, който ще се проведе в рамките на два дни – 31 август и 1 септември. Вторият фестивал е „Вятър, птици,..

публикувано на 13.04.24 в 11:00

"Великденска плетеница" във Варна с над 700 изпълнители от детски и младежки фолклорни ансамбли

Община Варна организира традиционния общоградски фолклорен празник „Великденска плетеница“.  Събитието ще се проведе на 13 април, събота, от 10:00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. Над 700 изпълнители от детски, младежки фолклорни ансамбли и специализирани паралелки по български танци в училищата ще излязат на сцената. Сред тях са..

публикувано на 12.04.24 в 19:34
Огнян и Зейнеб

Майстори плетат чадъри от тръстика на плажа във Варна

Трима занаятчии от Стралджа, Ямболско са във Варна от началото на април, за да правят плажни чадъри от тръстика /камъш/ по поръчка на различни плажове. Огнян и Зейнеб са брат и сестра. С тях е и съпругът на Зейнеб – Сашо. Тримата са около 60 годишни, а занаятът, който умеят е от прадедите им. От 30 години плетат чадърите и рогозките на много..

публикувано на 12.04.24 в 15:11

Купол за незрящи подготвят от Кръжока по астрономия във Варна

Специален купол за незрящи ще бъде изработен от членовете на Кръжока по астрономия на Народната астрономическа обсерватория с планетариум "Николай Коперник" във Варна.  Незрящите ще имат възможност да опипват изкуствения купол, за да имат визуална представа за съзвездията, обясни за Радио Варна Свежина Димитрова - директор на Обсерваторията в морската..

публикувано на 12.04.24 в 12:15

Пролет във Варненския зоопарк, търсят осиновители на новороденото камилче

От няколко дни във варненския зоопарк се радват на своето най-ново попълнение - новородено женско камилче. Вече на една седмица то проявява характер, разказа за БНР-Радио Варна Нора Люцканова, уредник "Зооколекция". Животното е в кафяв цвят и е трето на двойката камили Ева и Леми. Двете малки бели камилчета вече не са  във варненския зоопарк. "Това е,..

публикувано на 12.04.24 в 10:00

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Датата не е избрана случайно, защото точно на този ден през 1961 година на борда на космическия кораб "Восток" съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин извършва една обиколка на Земята и става първият човек в историята, полетял в космоса. Тези 108 минути  слагат..

публикувано на 12.04.24 в 06:49