Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко царевица ще сеят в Добруджа заради сушата

При изключително ниска влага в почвата и екстремно високи температури в Добруджа започва пролетната сеитбена кампания. За поредна година зимата е без сняг, което се отразява на развитието и на пшеницата. Вариантите за реакция при неблагоприятните метеорологични условия от страна на земеделците не са много, но със сигурност почти всички ще намалят сеитбените норми, предвид сушата. Повече по темата чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Надеждите зимата да бъде благосклонна към насажденията по полето и да осигури достатъчно влага на почвата си отиде, а с настъпването на пролетта и необичайно високите температури за края на март и началото на април притесненията на земеделците стават все повече и все по-основателни. Полезните ходове при производството под открито небе в момента не са много, но земеделците ще се възползват от тях, посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Голяма част от колегите преосмислят декарите с царевица дали да не бъдат прехвърлени слънчоглед, както и намаляване на нормите за сеитба, за да можем да тушираме липсата на влага, каза тя. Жекова посочи, че средната сеитбена норма при царевицата е 6700 семена на декара, а при тези условия, за да могат растенията да се развиват добре, тя може да бъде свалена с 10-15%. Практиката и друг път е показвала, че при гъсто засети посеви не се ражда кочан, каза тя.

Според Жекова част от колегите й ще започнат да прилагат и така нареченото консервационно земеделие, тоест опазване на самите почви и влагата в тях. Неудобството при този вид обработка е, че изисква смяна на голяма част от инвентара, което от своя страна е свързано с огромни разходи.

По данни на Добруджанския земеделски институт Генерал Тошево количеството на валежите от октомври до февруари включително е 205.4 литра, като тези през първите два месеца на тази година са много под средните норми. Същият период се характеризира и с високи температури, като през октомври те са били 32.9, а през февруари 19.9 градуса.

Засушаването през есенно-зимния период, съпроводено с високи температури, е безспорен факт за Южна Добруджа през последните няколко години. Това буди тревога сред земеделските стопани, особено след реколтната 2019/2020 г., когато добивите при пшеницата варираха от 75 до 130 kg/da, показва още анализът на проф. Иван Киряков от Земеделския институт. 

Мерките, които трябва да се вземат на фона на посочените климатични промени при зърнено-житните култури, са свързани преди всичко с оптимизиране на сеитбените и торови норми, категоричен е той.

Сеитбените норми ще бъдат намалени и в стопанството на Мария Дикова, обработваща 6 000 декара земя в землищата на общините Балчик и Каварна.

Пшеницата е изложена на стрес заради топлата и суха зима. Влагозапасяването е малко. Всичко, което можем да направим е да намалим сеитбената норма и броя на растенията, каза  Дикова.

Аналогична е ситуацията в стопанството в община Тервел и на Вероника Чалъкова. Измереното при тях влагозапасяване на 25 см дълбочина в почвата е около 30%, което е крайно недостатъчно за началото на сеитбената кампания.

По думите на Радостина Жекова всеки, който е част от този бизнес, вече си е дал ясна сметка каква е реалността и никой не храни илюзии, че настоящата стопанска година ще е по-добра от предходната.

Чуйте повече в репортажа на Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48