Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Седмицата на гората засадиха орех и летен дъб край Балчик

Лесовъди от Държавно ловно стопанство – Балчик, експерти от Регионалната дирекция по горите - Варна и пожарникари от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Балчик попълниха днес пояс с горски култури от орех и летен дъб, създаден миналата година. Заради значителното засушаване прихващането не е 100% и това налага замяна на изсъхналите фиданки, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Новата култура е на площ от 4 декара и се намира в землището на Балчик. Въпреки високите температури пожарникарите и горските успяха да извършат попълването, уточняват от ведомството. 

Ръководството на Държавно ловно стопанство – Балчик благодари на всички институции и граждани, които подкрепят инициативите, свързани с опазване и увеличаване на горите в България. Припомняме, че по повод Седмицата на гората (1-7 април) и тази година разсадникът на стопанството в балчишкото село Соколово подарява фиданки - явор, орех, червен дъб.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотосезонът във Варна - официално открит

Близо 2000 мотористи от цяла България присъстваха на откриването на новия мотосезон във Варна. В този час те преминават по улиците на Варна, за да отбележат началото на сезона, което винаги е през този месец. Кметът на града Благомир Коцев, придружен от заместника си по обществен ред и сигурност Илия Коев, също дойдоха на моторите си, за да..

публикувано на 13.04.24 в 12:34

Зимен и летен фестивал "Шабла и птиците" предстои тази година

В края на лятото и в началото на зимата Шабла ще бъде домакин на два фестивала, посветени на птиците и природата. Първият фестивал е вече добре познатият и превърнал се в любим за жителите и гостите на морската община „Фестивал на хвърчилата“, който ще се проведе в рамките на два дни – 31 август и 1 септември. Вторият фестивал е „Вятър, птици,..

публикувано на 13.04.24 в 11:00

"Великденска плетеница" във Варна с над 700 изпълнители от детски и младежки фолклорни ансамбли

Община Варна организира традиционния общоградски фолклорен празник „Великденска плетеница“.  Събитието ще се проведе на 13 април, събота, от 10:00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. Над 700 изпълнители от детски, младежки фолклорни ансамбли и специализирани паралелки по български танци в училищата ще излязат на сцената. Сред тях са..

публикувано на 12.04.24 в 19:34
Огнян и Зейнеб

Майстори плетат чадъри от тръстика на плажа във Варна

Трима занаятчии от Стралджа, Ямболско са във Варна от началото на април, за да правят плажни чадъри от тръстика /камъш/ по поръчка на различни плажове. Огнян и Зейнеб са брат и сестра. С тях е и съпругът на Зейнеб – Сашо. Тримата са около 60 годишни, а занаятът, който умеят е от прадедите им. От 30 години плетат чадърите и рогозките на много..

публикувано на 12.04.24 в 15:11

Купол за незрящи подготвят от Кръжока по астрономия във Варна

Специален купол за незрящи ще бъде изработен от членовете на Кръжока по астрономия на Народната астрономическа обсерватория с планетариум "Николай Коперник" във Варна.  Незрящите ще имат възможност да опипват изкуствения купол, за да имат визуална представа за съзвездията, обясни за Радио Варна Свежина Димитрова - директор на Обсерваторията в морската..

публикувано на 12.04.24 в 12:15

Пролет във Варненския зоопарк, търсят осиновители на новороденото камилче

От няколко дни във варненския зоопарк се радват на своето най-ново попълнение - новородено женско камилче. Вече на една седмица то проявява характер, разказа за БНР-Радио Варна Нора Люцканова, уредник "Зооколекция". Животното е в кафяв цвят и е трето на двойката камили Ева и Леми. Двете малки бели камилчета вече не са  във варненския зоопарк. "Това е,..

публикувано на 12.04.24 в 10:00

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Датата не е избрана случайно, защото точно на този ден през 1961 година на борда на космическия кораб "Восток" съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин извършва една обиколка на Земята и става първият човек в историята, полетял в космоса. Тези 108 минути  слагат..

публикувано на 12.04.24 в 06:49