Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИК "Св. св. Кирил и Методий" пристигна във Варна

6
Снимка: Даниела Стойнова

Военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се завърна във Варна от експедицията си до Антарктида. 

Екипажът бе посрещнат с официална церемония на Морската гара във Варна. 

Ако питате всеки един от екипажа дали е готов за 33-тата експедиция, всеки без колебание ще отговори утвърдително. Това каза командирът на НИК „Св. св. Кирил и Методий“ капитан II ранг Николай Данаилов. Като най-голям успех отчита транспортирането и разтоварването на материалите за построяване на новата научна лаборатория. Най-голямото предизвикателство е преминаването през протока Дрейк. Доста беше динамична средата там, но най-тежкото изпитание беше в залива Баия-Гранде, преди острова Огнена земя. Пътувайки на юг в териториалните води на Аржентина от Патагония силни ветрове връхлетяха кораба, разказа капитан Данаилов. 

При инцидент по време на приятелски футболен мач в аржентинския град Мар дел Плата с военноморски екипаж на Аржентина един от офицерите получава контузия, за която се налага операция, но след възстановяването се връща на борда, сподели още командирът.

Корабът е в добро състояние, необходими са само леки ремонти, каза още капитан Данаилов.



Сред присъстващите на церемонията са началникът на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев и др. 



НИК "Св. св. Кирил и Методий" се завърна след успешното приключване на 32-рата експедиция на родните полярници. Мащабът на експедицията беше изключително голям, коментира за Радио Варна флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". 



За посрещането на моряците на пристаинището дойдоха много варненци, медии. НИК 421 превози до ледения континент 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база "Климент Охридски" на остров Ливингстън.

Часове преди акостирането на НИК 421 на Морска гара курсанти проведоха практическо занятие по оказване на първа медицинска помощ на борда. 

През 2021 г. Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, придобиха научноизследователски кораб. Главната цел на плавателния съд е да осигурява транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влезе в състава на ВВМУ.

На 27 юли 2021 г. на официална церемония във Варна корабът получи името „Св. св. Кирил и Методий“. Негова кръстница е номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова. Извършен бе и тържествен акт по издигане на военноморския флаг, с което научноизследователският кораб получи бордови номер 421 и официално стана част от състава на Морско училище. Така България за първи път в своята история се сдоби с военен научноизследователски кораб.

На 8 ноември 2023 г. „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от Морската гара във Варна, с което започна 32-рата българска антарктическа експедиция до полярната база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Задачата му този път е да превози 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база на остров Ливингстън.

Дългосрочна плавателна практика изкараха 4 курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров. 24 курсанти проведоха краткосрочна практика от Варна до аржентинското пристанище Мар дел Плата, други 24 курсанта проведоха също краткосрочна практика от Мар дел Плата до Варна.

снимки: Даниела Стойнова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието

Български фермерски съюз иска създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието. Фермерите призовават служебното правителство и министър Георги Тахов за навременна помощ и съдействие и отбелязват адекватната реакция на властта след опустошителната градушка в Южна България от последните дни. "По повод подобни непредвидени и злополучни събития и..

публикувано на 02.05.24 в 13:38

Задачите по математика за НВО в 10. клас ще са по-практически

Задачите по математика от външното оценяване в 10 клас ще са по-практически ориентирани. Това обмислят в Министерството на образованието, каза ресорният министър проф. Галин Цоков. Той коментира идеята след официалното награждаване на победителите в Балканската олимпиада по математика, която се проведе край Варна.   Припомняме,  България спечели 8..

публикувано на 02.05.24 в 10:12

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност, на отделни места с валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 16°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-15°. Изгрев на Слънцето за Варна в 06:02ч., залез в 20:09ч. Продължителност на деня – 14 часа и 7 минути...

публикувано на 02.05.24 в 06:06

Българските ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

България е с осем медала –два златни, два сребърни и четири бронзови на провелата се в курорта „Слънчев ден“ край Варна 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от   22 държави. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич  от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и на Марин Христов от Софийската математическа..

публикувано на 01.05.24 в 21:29

Чудотворна икона на Пресвета Богородица Скоропослушница посрещна Варна

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница беше посрещната във Варна.   Свещеници и миряни преминаха с иконата в  литийно шествие от градинката на Севастопол, по главната пешеходна алея  до храм „Св. Арх. Михаил“. След това иконата бе внесена в храма, където ще пребивава, и беше отслужен благодарствен молебен.  Иконата е..

публикувано на 01.05.24 в 16:21

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане дава старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

публикувано на 01.05.24 в 15:02

По-скъпи таксита във Варна от днес

От днес влизат в сила новите, по-високи цени на таксиметровия превоз във Варна. Те бяха одобрени на последното заседание на Общинския въвет.  С решението минималната дневна тарифа за километър пробег е вече 1,30 лева , а нощната - 1,50 лева. Досега цените бяха съответно 1,05 лв. и 1,15 лв. От 1 май такситата във Варна поскъпват..

публикувано на 01.05.24 в 07:53