Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха методи за справяне с агресията в училище

Снимка: knowhowcentre.nbu.bg

Емоционалната интелигентност е ключов фактор в съвременното образование, което цели да превърне училището в по-мирно и вдъхновяващо място за децата. Във Варна се проведе обучителен семинар посветен на социалното и емоционално изучаване, в който се включиха учители,  психолози и директори на образователни заведения от областта. Целта е да се обменят нови методи  в изграждането на здравословна емоционална среда в училището и детската градина. 

Как да се справят с емоциите на децата – малки и големи, как да постъпят, когато в училище се проявява насилие или агресия и какви методи да използват – на тези въпроси отговори организаторът на срещата Полина Коцева, която е международно акредитиран специалист по емоционална интелигентност. Тя посочи, че всички се нуждаем при даден казус да имаме умението да реагираме по най-правилния начин и даде пример за успешна практика за борба с агресията, която се концентрира върху силата на защитника:


„Защитникът е свидетелят. Знаете, че свидетелите са най-многобройната група деца, които са засегнати от акт на насилие. Ние искаме да ги превърнем от мълчаливите свидетели, тези които се притесняват да споделят, за да не бъдат обявени за издайници или предатели, да знаят по какъв начин да потърсят подкрепа. И тук се разчита на доверения възрастен до всяко едно дете. Обикновено учим тези защитници да не се намесват, когато видят акт на насилие, защото това може да ги направи на свой ред или жертви или насилници. В такива случаи те трябва по най-бързия начин да намерят възрастен, който е най-близо до тях. На свой ред се очаква и възрастният да е подготвен. Да се намеси, но не като назидател, а като човекът, който трябва да възстанови мира. Да намери причините за конфликта. “

Социалното и емоционално изучаване е залегнало в образователната система на Средното училище „Димчо Дебелянов“ във Варна от няколко години, коментира за Радио Варна директорката Калина Нушева, която беше на обученето. В почивни дни екипът се събира с ученици и родители в една неформална среда, където не са в ролята, която имат в училище. И резултатът е, че учениците търсят и споделят с учителите повече. В случаи на насилие в училището се справят с екипна работа – заедно работят психолози и педагогически съветници, включително и на институции, които имат съответното отношение и установяват, че когато има институционално взаимодействие има и разрешаване на ситуацията.


Пример за справяне с насииле в детска градина даде Милка Тодорова, учителка в Горна Оряховица:

„Заставам до детето, което проявява агресия на неговото ниво, ниско долу трябва да бъдеш, и го приканвам да започнем да броим до 10. Целта на този подход е да бъде отклонено вниманието на детето и да преминат шест секунди, след което започва успокояване на детето и методът има ефект.“ 


Всеки случай на насилие или агресия изисква конкретен подход и затова е важно педагозите да познават много и различни методи, за да реагират адекватно, каза още Полина Коцева. Тя организира еднодневен курс с родители във Варна на 27 април.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане дава старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

публикувано на 01.05.24 в 15:02

По-скъпи таксита във Варна от днес

От днес влизат в сила новите, по-високи цени на таксиметровия превоз във Варна. Те бяха одобрени на последното заседание на Общинския въвет.  С решението минималната дневна тарифа за километър пробег е вече 1,30 лева , а нощната - 1,50 лева. Досега цените бяха съответно 1,05 лв. и 1,15 лв. От 1 май такситата във Варна поскъпват..

публикувано на 01.05.24 в 07:53
Част от маркираната синя зона по бул.Сливница

Без синя зона във Варна днес

Днес паркирането в централната част на Варна ще е безплатно , информират от Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона". "Синята зона" няма да работи и през останалите празнични дни между 3 и 6 май. От общинското предприятие обаче напомнят, че 2 май, четвъртък, е работен ден и „синята зона“ ще работи с нормално работно време от..

публикувано на 01.05.24 в 07:10

От днес започва серията от безплатни туристически обиколки във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в първата от серията безплатни туристически обиколки на Варна, която ще се състои днес. Началото ще е от 10:30 часа , а сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). 120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат..

публикувано на 01.05.24 в 07:06
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Промени в разписанията на линии 409 и 109 от днес

От днес автобусите по линия 409 ще обслужват курсове до курортния комплекс "Златни пясъци" на всеки 30 минути между 6.00 часа и 23.00 часа , съобщават от Градски транспорт.  Автобусите по линията посока "Ривиера", след спирка "Изгрев" ще обслужват спирки "Ален мак" и "ВСУ", "Ален мак" /за "Златни пясъци", "Майстор Манол" и след това по..

публикувано на 01.05.24 в 06:50

Облачно и по-малко дъждовно време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с облачно и на места все още дъждовно време. Във Варна, както и на други места, днес в ранните сутрешни часове ще превалява дъжд. През деня ще остане предимно облачно и следобед отново е възможно слабо да превали. Вятърът ще е умерен от север-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Максималните..

публикувано на 01.05.24 в 06:03