Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечението на редките заболявания ще се покрива от държавата и за навършилите пълнолетие

Снимка: БТА

Със 150 глава “за” депутатите приеха законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, касаещ лечението на редките заболявания.

Със законопроекта се цели лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършването на 18-годишна възраст, да се заплаща със средства от държавния бюджет и след навършването на тази възраст, до приключването на лечението. С тези промени се цели гарантирането на достъпа до лечение с лекарствени продукти на пациентите с редки заболявания, независимо от тяхната възраст.

За покриването на разходите по лечението на пациентите ще са необходими 8 405 700 лева. Прогнозата е през 2024 година промените да засегнат 25 лица, които предстои да навършат пълнолетие.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият служебен премиер: Още от утре започвам разговори със сегашните министри

Още от утре започват разговорите със сегашните министри, както и с други експерти, съобщи в  първата си изява пред медиите, след като получи мандата за съставяне на правителство, Горица Грънчарова-Кожарева.  "Президентът Румен Радев ми връчи мандат за съставяне на служебно правителство. Поех този ангажимент. Имайки предвид в ситуацията, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Румен Радев: Най-подходящата дата за предсрочните избори е 20 октомври

Най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавният глава определи за нов служебен премиер. „Възлагам ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и..

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Катастрофа край "Повеляново" тази сутрин, 74-годишен е с фрактура на таза, без опасност за живота

Пътнотранспортно произшествие е възникнало рано тази сутрин, в 6.47 часа, в района на кв. "Повеляново", в посока Варна.  Лек автомобил „Фолксваген“ е предприел изпреварване и е закачил движещото се пред него „Рено“, поясняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. След удара в тората кола се завърта и се спира в разделителната мантинела...

публикувано на 09.08.24 в 09:56

Президентът определи Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, предаде БНР.  "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от..

публикувано на 09.08.24 в 09:06

Минералните чешми във Варна – къде са и годна ли е водата за пиене?

В четири от общо пет обществени минерални чешми във Варна, които са под миниторинга на Регионалната здравна инспекция в града, водата е годна за пиене. Това каза за Радио Варна главен инспектор Радка Траянова от дирекция „Обществено здраве“. Освен чешмата срещу бившия „Дом Младост“, при която единствено има отклонение в нормите по..

публикувано на 09.08.24 в 08:53
ВВМУ

ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" отваря врати за новия випуск курсанти

Висшето военноморско училище отваря врати за новия випуск курсанти. В 9 часа днес, 9 август, на входа на училището, младите курсанти и техните родители ще бъдат посрещнати от командването на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Родителите ще имат възможност да получат информация за ежедневието на децата им и за учебния процес, да се запознаят с материалната база и с..

публикувано на 09.08.24 в 08:25

Адресите без ток на 9 август

В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Крумово – кв. Пясъчник, клиентите, електрозахранени от МТП 2 Пясъчник. В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч...

публикувано на 09.08.24 в 05:56