Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик все още чака споразуменията за финансиране по инвестиционната програма

Община Балчик

Първите две предложения на Балчик по инвестиционната програма за общински проекти са върнати за отстраняване на технически неточности. Те вече са извършени и изпратени повторно, съобщи общинският кмет Николай Ангелов. Вероятно това е и причината Балчик все още да не е поканен да подпише споразумения за финансиране с Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Той е оптимист, че в хода на изпълнение на държавния бюджет за тази година проектите на общините няма да бъдат стопирани заради предсрочните парламентарни избори.

Припомняме, че те са на стойност близо 9 милиона лева и засягат подмяна на водопровод и сградни отклонения на ул. „Приморска“ и „Дунав“ + асфалтиране в село Кранево и основен ремонт на пътя Сенокос – Държавна психиатрична болница Карвуна – Храброво.

За Кранево ние вече не бързаме. След като не подписахме споразумение до началото на март, тъй като е ясно, че няма как да се случи до лятото, ще го изпълним наесен. Не виждам опасност за тези проекти да бъдат спрени. Спорен мен се бави подписване на споразумение заради обработката на подадените проекти, не сме държали да сме първа или втора група“ – обясни той.

По последна информация Балчик е подал проекти на стойност 15 милиона лева при допустими 30 милиона лева по инвестиционната програма. Внесени са още пет проекта – за полагане на втори слой асфалт по три отсечки: Рогачево – Кранево, кръстовище Двореца – международен път, както и ул. „Варненска“, а също и за довършване на спортен комплекс „Балик“ и изграждане на траурен дом в новите гробища на Белия град.

Според информацията от правителствения пресцентър към 1 април утвърдените по Приложението към Бюджет 2024 проекти са 2258 броя. Чрез програмата се подпомага изпълнението на капиталовата програма на общините за периода 2024-2026 г. Финансирането на проектите се извършва на база сключени споразумения между министъра на регионалното развитие и благоустройството и кметовете на съответните общини, със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация до 31 декември 2026 г.

По отношение на решението за допълнителни трансфери по бюджетите на общините за увеличаване на заплатите в администрацията, Николай Ангелов коментира, че за Балчик това не се отнася, защото възнагражденията вече са били повишени със собствени средства.

Правителството прие и Наредба за реда за изготвяне и образеца на план-сметката за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци и за начина на изчисляване размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси. С приемането на Наредбата се регламентират ясни и унифицирани правила за прилагане на основите, от които всяка община може да избере, за да определи таксата за битови отпадъци, така че да се постигне максимално обвързване между генерираното количество битови отпадъци и дължимата такса за тях. Документът регламентира начините за определяне на таксата при всяка от приетите в Закона за местните данъци и такси основи, като са използвани и формули за изчисляване.

По тази тема кметът Николай Ангелов коментира, че предстои да се запознае с наредбата в детайли след като бъде обнародвана, но мнението му е, че преди да се пристъпи към покачване на такса смет, ще се работи в посока повишаване на събираемостта.

Съгласно правителственото решение до края на годината всички общини трябва да изготвят и приемат свои наредби, които да влязат в сила от 2025 година. Текстовете ще подлежат на обществено обсъждане преди да бъдат приети от общинските съвети.

Подробностите чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи случай на маймунска шарка в Европа

Швеция съобщи за първия случай извън Африка на по-опасния вариант на маймунската шарка, който СЗО обяви за спешен случай за общественото здраве в световен мащаб. Агенцията за обществено здраве на страната потвърди пред АФП, че става въпрос за същия щам на вируса, който се е разраснал в Демократична..

публикувано на 16.08.24 в 08:58

Остров "Св. Анастасия" край Бургас празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия отбелязва 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни има концерти, изложба, поетично четене и още изненади.Празненствата започнаха вчера 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Достъпът до Фара на Острова ще е днес и утре...

публикувано на 16.08.24 в 07:25

Адресите без ток на 16 август

В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Зорница – клиентите, електрозахранени от ТП 2. В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на..

публикувано на 16.08.24 в 05:50

Слънчев и горещ петък

Утрото в петък ни посреща с лека прохлада. Днес отново ще е слънчево и горещо. Следобед в крайните северозападни части на района ще се образува купеста облачност и ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, южно от Стара планина от изток, по крайбрежието подсилен от бриз. Максимални температури от 33° до 38°, по..

публикувано на 16.08.24 в 05:47

Gipsy Kings, Dire Straits и Stereo MC’s - кулминацията за Деня на Варна

Хиляди варненци и гости се събраха за празника на града край Пантеона в Морската градина, за да бъдат публика на първото издание на фестивала "VARNA BREEZE By EXIT".  Закъсняла с близо час от предвиденото по програма започна празничната заря след изпълненията на Gipsy Kings и Dire Straits - част от звездите в пилотното за Варна музикално събитие...

публикувано на 16.08.24 в 00:25

Автобусите - с удължено работно време за празника

Автобусите по шест линии се движат с удължено работно време за Деня на Варна – 15 август, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД. Пътуващите ще могат да ползват обществения превоз до 2:00 часа на 16 август. Всички автобусни и тролейбусни линии ще се обслужват с делнично разписание в празничния ден, допълват още от дружеството...

публикувано на 15.08.24 в 22:25

Връчиха отличията "Почетен гражданин на Варна"

На официална церемония в Летния театър бяха връчени званията "Почетен гражданин на Варна".  Борислав Дряновски, кап. II ранг Николай Данаилов, Димитър Стойков, Илиан Илиев, Владислав Николов и Сия Папазова са новите почетни граждани на морската столица - отличия, които по традиция се връчват на празника на града - 15 август.  Любка Тодорова беше..

публикувано на 15.08.24 в 20:05