Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасяме работна ръка в туризма от Непал и Бангладеш

Снимка: БГНЕС


Кризата с кадрите в туризма е от дълги години, още преди пандемията и войната в Украйна. И през тази година се очаква да има сериозен недостиг на работна ръка. Едно от последните проучвания на Института за пазарна икономика показа, че във Варненска област не достигат 25 800 работници, което нарежда областта на трето място в страната.

Според Станислав Стоянов, заместник-председател на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци" и собственик на хотел, причините за недостига са комплексни. Той отбеляза, че голяма част от добре обучените български кадри бягат в чужбина, основно заради по-добрите финансови условия. В момента средната заплата в сектора е около 1200-1500 лева, коментира Стоянов.

Друг проблем, заради който е налице отлив на кадри, е сезонната заетост, която понякога продължава не повече от два месеца.

"През 2008-ма, 2012-та година, тогава можеше да се направи един сезон от шест месеца. Тогава персоналът успяваше да си изкара някой лев, а след това имаше право да се запише на трудовата борса. Сега обаче сезонът се сви и е почти невъзможно това с 40-50 дни стаж. Това отблъсква работниците. Хотелиери и ресторантьори правят всичко възможно за да променят това като ги осигуряват по-дълго време и ги наемат на работа по-рано, още преди обектът да е отворил", коментира Станислав Стоянов.

И тази година немалка част от заетите в сферата на туризма ще са кадри от чужбина.

"Ние сме принудени да внасяме от чужбина", категоричен беше Стоянов. Най-често по нашите курорти работят украинци. Освен от Украйна обаче, в България внасяме кадри и от азиатски държави като Киргизстан.

"Вече стигаме и по-далеч, като внасяме и от Непал и Бангладеш", каза Стоянов. Но, и при вноса на кадри изникват редица проблеми. Един от основните е езиковата бариера. 

"Малка част от тях едва говорят английски", коментира Станислав Стоянов. Правилата за чуждестранните работници също спъват хотелиерите и ресторантьорите.

"Има два варианта за наемане на чужденци - за 3 или за 9 месеца. Не всеки може да си позволи да наеме чуждестранен работник за 9 месеца, защото работи примерно 6 месеца, а в останалите три какво да прави? Ако пък го наемеш за три месеца и започне работа от май, той ще работи до юли. Какво става тогава с август и септември?", попита Станислав Стоянов. 

Според него, решението на проблема с кадрите е въпрос на съвместни усилия на няколко министерства. По думите му, трябва да се наблегне на практическите обучения, които да бъдат в разгара на сезона. Стоянов е на мнение, че е добре да бъдат приложени и някои стари модели от времето на "Балкантурист", които обаче са работели и не е имало криза с кадрите. 

Чуйте какво сподели още той в звуковия файл 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравните власти препоръчват да не се къпем в морето край Кранево след аварията с тръбата

Очаква се замърсяване на морската вода след скъсването на тръба от колектора на пречиствателната станция за отпадни води в Албена. Да се ограничи къпането в морето край плажовете Кранево-централен, Албена и Кранево - юг, препоръчват здравните власти от Добрич. Днес са взети проби за бактерии и вируси от зоните, близки до аварията. Д о отстраняването й..

публикувано на 21.06.24 в 18:26

Предлагат с геотекстилна буна да решат проблема на пристанище "Карантината" с натрупването на пясъчни наноси

Геотекстилна буна може да предпазва пристанище "Карантината" от натрупване на пясъчни наноси. Изследване на холандски компания показва варианти за справяне с проблема, съобщават от общинския пресцентър. Защо се бави аварийният ремонт на пристанище "Карантината"? Предложеното решение е за изграждане на съоръжението в два варианта за изпълнение – с..

публикувано на 21.06.24 в 16:54
Личен архив

Политологът Сергей Петров: Политическият елит на страната ни е в кома

България може да има правителство, но не и нормално работещо правителство. Това мнение изрази политологът Сергей Петров в интервю за предаването "Пост Фактум" по Радио Варна. Според него политическите лидери пропускат да говорят за важните за обществото проблеми. "Хората се интересуват от много по-практични неща и по-близки до тях като разбиране.....

публикувано на 21.06.24 в 16:10

Проверяват всички общински имоти, подходящи за детски градини и ясли

Да се направи пълна ревизия на всички общински имоти, подходящи за детски градини и ясли. Това е разпоредил кметът на Варна Благомир Коцев, съобщава самият той в профила си във Facebook. В районите, където недостигът на места е особено голям, ще се разглежда и възможността за временно наемане на подходящи къщи или етажи от кооперации. Служители на..

публикувано на 21.06.24 в 15:46

МОН публикува теста и верните отговори от външното оценяване по математика за 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува теста и верните отговори от Националното външно оценяване по математика в края на 7. клас. 57 203 седмокласници се явиха днес на изпита. Те решаваха общо 23 задачи – 20 от тях бяха с избираем отговор и 3 – със свободен. Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г. Теста и верните отговори..

публикувано на 21.06.24 в 15:31
Снимката е илюстративна.

От понеделник започва аварийното заустване на скъсаната тръба в морето край Албена

От понеделник започва аварийното заустване на колектора на пречиствателна станция за отпадни води „Албена“ за предотвратяване на по-големи щети. Това съобщи новият управител на ВиК Добрич Николай Николов, след участието си днес в заседание по темата на кризисния щаб при областния управител. Генерално проблемът ще се разреши с придобиването на..

публикувано на 21.06.24 в 15:25

Приложната психология за проблемите на съвременното общество

Над 60 доклада на учени от 5 страни разглеждат във Варненския свободен университет по темата за приложната психология и социалната практика. Конференцията се организира за 23-и път и продължава до неделя. Първият доклад в конференцията беше на проф. Людмил Георгиев, който говори за учението на Петър Дънов. По думите му след българската..

публикувано на 21.06.24 в 14:49