Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убиец в кенче: Трябва ли да бъдат забранени енергийните напитки за непълнолетни?

Енергийната напитка е течност, която съдържа основно захар и някакво стимулиращо вещество, най-често кофеин. В по-честите случаи, тези напитки са леко газирани, съдържат също и таурин и аминокиселини. Основната функция на енергийната напитка е да ни тонизира физически, но също и да ни стимулира психически. Препоръчителната дневна доза е не повече от една енергийна напитка или около 250 mg. Според специалистите тя не крие рискове за здравето. Но, когато тази доза се надвиши, рисковете са налице.

Един от най-сериозните проблеми, пред които се сблъсква обществото ни е фактът, че енергийните напитки се консумират предимно от деца и младежи, при това в доста нездравословни дози. Анкета на Радио Варна сред ученици показа, че някои от тях изпиват по 2-3 енергийни напитки на ден. Други и повече. Това крие огромни рискове за здравето, според диетолога и здравен инструктор Ники Суков.

"Тези огромни количества захар хвърлят една "бомба със закъснител" в тялото", коментира експерта. Според него енергийните напитки водят и до пристрастяване.

"Енергийните напитки ускоряват зависимостта от тези бързи "инжекции" от допамин, защото захарта много бързо казва на мозъка "на мен ми е добре". В резултат на тази доза допамин, човек се чувства зареден известно време и има способност едва ли не да премести трабантче. След като се изчерпат обаче тези източници на захар и енергия от напитката, се стига до един "пат" е психическото и физическо състояние и така учениците в следващото междучасие тичат за следващата кутийка с енергийна напитка", поясни Суков.


Изследване на Националния център по обществено здраве и анализи и Университетската болница по педиатрия в София показва, че близо 20% от децата от пети до седми клас пият 5 пъти и повече седмично енергийни напитки. 

На сайта на Министерството на здравеопазването има обширна публикация, посветена на рисковете от прекомерната употреба на енергийни напитки. От здравното министерство предупреждават за неблагоприятни последствия за организма като повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт,  както и дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма. Още по-опасно обаче става, когато енергийните напитки се комбинират с алкохол - често срещана мода при младежите. Тази комбинация е широко рекламирана и промотирана в редица заведения и търговски обекти.

Въпреки рисковете, които крият за здравето, енергийните напитки са абсолютно достъпни за непълнолетните. Включително и като цена, защото на пазара има кенчета, които се продават за не повече от 1.00-1.50 лева. Преди няколко месеца в една от големите търговски вериги у нас, бяха пуснали промоция на енергийни напитки за 50 стотинки за едно кенче. Всичко това е на фона на притеснителната статистика, която показва, че близо половината ученици на възраст между 14 и 18 години консумират енергийни напитки, а мащабите на проблема се разрастват.


В някои държави в Европа, като Франция например, където имаше и смъртен случай преди години, енергийните напитки са абсолютно забранени за лица под 12 години. Изцяло забранени за непълнолетни пък са в Литва и Латвия. В други страни има ограничения до 12 години. В България засега нещата се изчерпват с надпис на кенчето, на което с малки букви пише, че не се препоръчва за деца, бременни или кърмачки. И също с малки букви, някъде по средата на дългия текст със съставките виждаме надпис "Пийте с мярка".


Преди няколко дни, депутати предложиха законови промени, с които да се забрани продажбата на енергийни наптики на лица по 18-годишна възраст. Това ще важи за детските градини, училищата, общежитията за ученици и магазините на разстояние по-малко от 100 метра до всяка входна точка на посочените, с изключение на висшите училища.

Според психиатърът проф. Христо Кожухаров, преди да се забрани дадено нещо, първо трябва да се водят разговори и дискусии с експерти. А сред специалистите, мненията относно мащабите на рисковете за здравето от енергийните напитки, са разнопосочни.
 

 Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермерски фестивал "Екокошница" в Балчик и Генерал Тошево

Местната инициативна група „Балчик - Генерал Тошево“ организира два фестивала под надслов „Традиции и иновации в  производството и промотирането на  местни и биопродукти“: на 25 май в Балчик, а на 26 май в Генерал Тошево.  Събитията се организират по проект „Екокошница, моля“, в който сдружението е партньор заедно с пет словенски и още два български..

публикувано на 22.05.24 в 19:14
УМБАЛ

Лекари от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с уникална за България операция

57 годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична интервенция за подмяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ метод за лечение на тежки комплексни ендокардити по света. Интервенцията извърши д-р Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Пациентът е изписан и се възстановява..

публикувано на 22.05.24 в 17:13

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото,..

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Почистиха фасадата на ФК, транспарант за 24 май поздравява варненци

Почистиха фасадата на Фестивалния и конгресен център. Спуснаха транспарант за 24 май, като поздрав към варненци и гости на града. Припомняме, по случай празника на Българската просвета и славянската писменост, центърът на Варна е украсен с пана с откъси от произведения на известни български автори.

публикувано на 22.05.24 в 14:52
МБАЛ-Добрич

В Добрич оперираха успешно пациент с рядко заболяване

Пациент с изключително рядко заболяване е бил успешно опериран в Отделението по неврохирургия в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Случаят е бил представен на световната конференция по неврология и невронаука в Банкок, Тайланд, информират от лечебното заведение. Рядкото заболяване на 69-годишния пациент в областната..

публикувано на 22.05.24 в 12:58

Да помогнем на Цвети от Генерал Тошево да се излекува

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция , след като се парализира от бюста надолу в началото на месец март. Лечението е непосилно за семейството й, в което за Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на..

публикувано на 22.05.24 в 12:05

Ахил в шаха на бързи обороти

Знаете ли кой спорт наричат „шах на бързи обороти“? Няма да Ви мъча много – говоря за фехтовката. Спорт, който не е особено популярен у нас, но това лято в него ще имаме представител на Олимпийските игри – Йоана Илиева. И Варна не изостава в шаха на бързи обороти -  има клуб, който жъне успехи на национално и международно ниво. Името му идва..

публикувано на 22.05.24 в 08:30