Енергийната напитка е течност, която съдържа основно захар и някакво стимулиращо вещество, най-често кофеин. В по-честите случаи, тези напитки са леко газирани, съдържат също и таурин и аминокиселини. Основната функция на енергийната напитка е да ни тонизира физически, но също и да ни стимулира психически. Препоръчителната дневна доза е не повече от една енергийна напитка или около 250 mg. Според специалистите тя не крие рискове за здравето. Но, когато тази доза се надвиши, рисковете са налице.
Един от най-сериозните проблеми, пред които се сблъсква обществото ни е фактът, че енергийните напитки се консумират предимно от деца и младежи, при това в доста нездравословни дози. Анкета на Радио Варна сред ученици показа, че някои от тях изпиват по 2-3 енергийни напитки на ден. Други и повече. Това крие огромни рискове за здравето, според диетолога и здравен инструктор Ники Суков.
"Тези огромни количества захар хвърлят една "бомба със закъснител" в тялото", коментира експерта. Според него енергийните напитки водят и до пристрастяване.
"Енергийните напитки ускоряват зависимостта от тези бързи "инжекции" от допамин, защото захарта много бързо казва на мозъка "на мен ми е добре". В резултат на тази доза допамин, човек се чувства зареден известно време и има способност едва ли не да премести трабантче. След като се изчерпат обаче тези източници на захар и енергия от напитката, се стига до един "пат" е психическото и физическо състояние и така учениците в следващото междучасие тичат за следващата кутийка с енергийна напитка", поясни Суков.
На сайта на Министерството на здравеопазването има обширна публикация, посветена на рисковете от прекомерната употреба на енергийни напитки. От здравното министерство предупреждават за неблагоприятни последствия за организма като повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, както и дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма. Още по-опасно обаче става, когато енергийните напитки се комбинират с алкохол - често срещана мода при младежите. Тази комбинация е широко рекламирана и промотирана в редица заведения и търговски обекти.
Въпреки рисковете, които крият за здравето, енергийните напитки са абсолютно достъпни за непълнолетните. Включително и като цена, защото на пазара има кенчета, които се продават за не повече от 1.00-1.50 лева. Преди няколко месеца в една от големите търговски вериги у нас, бяха пуснали промоция на енергийни напитки за 50 стотинки за едно кенче. Всичко това е на фона на притеснителната статистика, която показва, че близо половината ученици на възраст между 14 и 18 години консумират енергийни напитки, а мащабите на проблема се разрастват.
В някои държави в Европа, като Франция например, където имаше и смъртен случай преди години, енергийните напитки са абсолютно забранени за лица под 12 години. Изцяло забранени за непълнолетни пък са в Литва и Латвия. В други страни има ограничения до 12 години. В България засега нещата се изчерпват с надпис на кенчето, на което с малки букви пише, че не се препоръчва за деца, бременни или кърмачки. И също с малки букви, някъде по средата на дългия текст със съставките виждаме надпис "Пийте с мярка".
Преди няколко дни, депутати предложиха законови промени, с които да се забрани продажбата на енергийни наптики на лица по 18-годишна възраст. Това ще важи за детските градини, училищата, общежитията за ученици и магазините на разстояние по-малко от 100 метра до всяка входна точка на посочените, с изключение на висшите училища.
Според психиатърът проф. Христо Кожухаров, преди да се забрани дадено нещо, първо трябва да се водят разговори и дискусии с експерти. А сред специалистите, мненията относно мащабите на рисковете за здравето от енергийните напитки, са разнопосочни.
На 28 ноември радио Брайл ФМ ще отбележи десет години от своето първо предаване. В този важен момент Анелия Велинова, изпълнителен директор на радиото, разказва за амбициите, трудностите и успехите на единствената по рода си социална медия в Европа, която работи с отдаденост за нуждите на хора с увреждания и популяризира българската култура..
Студенти от Техническия университет във Варна завоюваха с един златен, три бронзови медала и второ място в Националната студентска олимпиада по компютърна математика. 11-ото издание на форума за проведе във Велико Търново, а домакин на събитието беше факултетът по „Математика и информатика“ на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“...
На 13 ноември е Световният ден на добротата. Той се отбелязва съвместно с Международния ден на слепите хора и това не е случайно. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри хора винаги изпитват вътрешна потребност да помагат на нуждаещите се. Отбелязването на 13 ноември като Световен ден на добротата е свързано с това, че на..
Във Варна от години се говори за по-добри условия за незрящите, за тактилни пътеки по тротоарите, за „говорещи“ светофари и автобуси, но действителността е доста различна от първоначалните намерения, коментира за Радио Варна Христо Шипанов, председател на Регионалната организация на слепите за Варна и Добрич. В регионалната организация..
Нека заедно помогнем на дете в нужда. Затова призовават организаторите на второто издание на благотворителен концерт в Балчик, който ще се състои на 15 ноември. Инициативата в подкрепа на деца в нужда "Прави добро, предай нататък - следва продължение" започва в 18.30 часа в концертната зала на читалище "Паисий Хилендарски 1870". Участват..
1,80 лева за килограм е средната цена за зелето на Кооперативния пазар според репортерска проверка на Радио Варна от тази сутрин. Някои продавачи правят отстъпка за количество - при закупуване на над 10 кг., цената пада на 1,60 лв. Миналата година зелето кьосе се продаваше на 1,20 за кг., а ръстът на цената му този сезон е осезателен. Необходимите..
От това как се храни едно дете зависи как ще се развива – дали ще има оптимален растеж, дали ще разгърне заложения у него потенциал като умствен капацитет, физически дадености и т.н., коментира проф. д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика, която преподава в Медицински университет – Варна и е председател на Националната асоциация..