Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В демонстрация

Дванадесетокласници от Варна караха кола, ел. тротинетка и мотопед с "пияни очила"

Ученици от 12 клас на Професионалната техническа гимназия във Варна, които вече имат шофьорски книжки, участваха в демонстрация в рамките на информационните кампании "Не шофирай, ако си пил" и "Без дрога на пътя", организирани от дирекция "Превенции" в общината. 

Те управляваха автомобили, мотопеди, мотори, електрическа тротинетка и велосипеди със специални очила, които симулират състояния след употреба на алкохол. Други бяха в ролята на пешеходци и опитаха да преминат нарочно изградено трасе, носейки очилата. След демонстрацията под контрола на професионални инструктори  всички учениците споделиха, че при носене на очилата усещат замаяност и нарушена координация. Те отправиха послание към своите връстници да не рискуват с употреба на психоактивни вещества зад волана, защото по този начин застрашават собствения си живот и живота на другите участници в движението.

Кампанията се организира за 18-ти път и има за цел промяна на нагласите на младите шофьори, които да разберат фаталните последици от употребата на алкохол и психотропни вещества, посочи Илия Коев-заместник-кмет на общината. 

След употребата на наркотици и алкохол действията на шофьорите стават неадекватни, а реакциите им се забавят, те стават опасни, напомни инструкторът Милко Люцканов. Всеки седнал зад волана трябва да има нагласата, че неговият живот е на второ място - след този на другите участници в движението, категоричен е той.

Важен фактор за възпитаването на добро и отговорно поведение на пътя е семейството, убеден е инструкторът. Според него е много тревожен фактът, че родители купуват мощни автомобили на децата си, за да демонстрират висок социален статус, което ги насърчава да пренебрегват правилата. Според него в такива случаи би се обезсмислила и идеята за придружител в колата на млад шофьор, ако се дава лош пример.

Предвидени са и дискусионни срещи на дванадесетокласници с представители на Апелативния съд, каза Николай Кърджиев, старши експерт в дирекция "Превенции". 

Някои от запитаните ученици, вече притежатели на шофьорска книжка, признаха, че понякога се е случвало да превишават скоростта. Грешни компании най-често вкарват в лош път младите шофьори, мили друг анкетиран.

Кампанията продължава през целия летен сезон.

В звуковия файл чуйте инструкторите Димитър Димитров и Милко Люцканов,  Николай Кърджиев, старши експерт в дирекция "Превенции" и мнението на ученици за поведението на пътя:


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермерски фестивал "Екокошница" в Балчик и Генерал Тошево

Местната инициативна група „Балчик - Генерал Тошево“ организира два фестивала под надслов „Традиции и иновации в  производството и промотирането на  местни и биопродукти“: на 25 май в Балчик, а на 26 май в Генерал Тошево.  Събитията се организират по проект „Екокошница, моля“, в който сдружението е партньор заедно с пет словенски и още два български..

публикувано на 22.05.24 в 19:14
УМБАЛ

Лекари от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с уникална за България операция

57 годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична интервенция за подмяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ метод за лечение на тежки комплексни ендокардити по света. Интервенцията извърши д-р Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Пациентът е изписан и се възстановява..

публикувано на 22.05.24 в 17:13

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото,..

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Почистиха фасадата на ФК, транспарант за 24 май поздравява варненци

Почистиха фасадата на Фестивалния и конгресен център. Спуснаха транспарант за 24 май, като поздрав към варненци и гости на града. Припомняме, по случай празника на Българската просвета и славянската писменост, центърът на Варна е украсен с пана с откъси от произведения на известни български автори.

публикувано на 22.05.24 в 14:52
МБАЛ-Добрич

В Добрич оперираха успешно пациент с рядко заболяване

Пациент с изключително рядко заболяване е бил успешно опериран в Отделението по неврохирургия в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Случаят е бил представен на световната конференция по неврология и невронаука в Банкок, Тайланд, информират от лечебното заведение. Рядкото заболяване на 69-годишния пациент в областната..

публикувано на 22.05.24 в 12:58

Да помогнем на Цвети от Генерал Тошево да се излекува

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция , след като се парализира от бюста надолу в началото на месец март. Лечението е непосилно за семейството й, в което за Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на..

публикувано на 22.05.24 в 12:05

Ахил в шаха на бързи обороти

Знаете ли кой спорт наричат „шах на бързи обороти“? Няма да Ви мъча много – говоря за фехтовката. Спорт, който не е особено популярен у нас, но това лято в него ще имаме представител на Олимпийските игри – Йоана Илиева. И Варна не изостава в шаха на бързи обороти -  има клуб, който жъне успехи на национално и международно ниво. Името му идва..

публикувано на 22.05.24 в 08:30