Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели предлагат стаж и работа на студенти от ТУ-Варна

5
ТУ-Варна, Кариерен форум
Снимка: Д.Дончева

28 фирми, партньори на Техническия университет-Варна, участват в кариерния форум „Технология на успеха“, който организира за поредна година висшето учебно заведение. Представени са бизнеси от сферите на IT- индустрията, информатика, роботика, мехатроника, енергетика, хранително-вкусова индустрия, корабна индустрия, банков сектор и др.

Днес и утре студентите имат възможността да срещнат работодатели от различни сфери, да проведат разговори с тях, както и да намерят възможности за стаж и работа, каза ректорът на университета проф. Драгомир Пламенов. По неговите думи връзката университет – бизнес е изключително важна, а диалогът между тях е редовен и изключително полезен и за двете страни. Ректорът признава, че работодателите изключително много помагат в развитието на образованието и в подобряване на учебните програма, като важна роля имат и практиките, които студенти провеждат в различни фирми.

Според Ивелина Николаева университетът създава много добри кадри, които бързо се „разграбват“ от работодателите и затова фирмата, в която тя работи участва във всички кариерни форуми. Тя работи като офис мениджър в един от хъбовете в областта на автомобилостроенето, който оптимизира и дигитализира работните процеси на големи автомобилни компании основно от Европа. Компанията й търси студенти с интереси в областта на роботиката, автоматизацията, програмирането и софтуерното разработване.

С такива интереси е Джейхан Еминов, четвърти курс, специалност „Автоматика и информационни компютърни и управляващи системи“. Той вече е избрал фирма и му предстои договаряне за започване на работа. Докато е студент ще работи по четири-пет часа на ден, когато завърши - на пълно работно време. Има възможност да работи дистанционно от Търговище, откъдето е родом, защото животът във Варна е по-скъп и наемите са много високи.

Студенти от началните курсове споделиха, че търсят стажове основно като програмисти. Не са много ориентирани, но държат да е по специалността, която учат. Според тях заплащане от 800 лева за работа по време на обучение е нормално, като работното време да е максимално 4 или 6 часа. За редовна работа обаче смятат, че нормалната стартова заплата трябва да е чисто 2000 лева.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на финансовата система. Основната причина за нарасналото търсене на подобни заеми е, че заплатите се увеличават повече отколкото нарастват цените на недвижимите имоти,..

публикувано на 20.05.24 в 19:47

Започва спешно кърпене на улици във Варна, по списък и след сигнали

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна, съобщават от общинската пресслужба. Междувременно представители на Община Варна, районните кметства и фирмите ще направят обход, за да обозначат местата, където ще се извърши рехабилитацията.  Възстановяването на пътната настилка трябва да започне от най-критичните..

публикувано на 20.05.24 в 17:42

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара край бившия дом "Младост"

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара на бившия дом "Младост". Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж..

публикувано на 20.05.24 в 16:38
Задръстване по улица

Голямо задръстване по ул. "Девня" във Варна

Огромно задръстване се е образувало по улица "Девня" до Аспаруховия мост, научи Радио Варна.  Причината - от близо час в в дясната лента до кръговото кръстовище с бул. "Левски" е закъсал украински автобус  При възможност избягвайте района. 

публикувано на 20.05.24 в 15:55

Внезапни проверки за нелоялни практики при туристическите пътувания

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания, съобщиха от Министерството на туризма.   Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителнаta агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Националната агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция извършиха..

публикувано на 20.05.24 в 15:21

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на..

публикувано на 20.05.24 в 14:21

МОН: Няма да има ощетени на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, предаде БНР.  " Това е..

публикувано на 20.05.24 в 11:50