Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромен клон се стовари на улица в центъра на Варна (СНИМКИ)

Короната на дърво в центъра на Варна беше отстранена преди час, поради което временно беше затворена ул. "Александър Пушкин". Това видя репортер на Радио Варна. Работниците, извършващи резитбата, споделиха, че тя е по сигнал на откършен клон от дървото. Това дърво е болно, по ствола му се виждат големи гъби, а сърцевината на един от отрязаните дебели клони е прогнила, мека и пореста. М. г. също е било повод за сигнал в кметство Одесос, отново поради паднал клон. Това коментира, при съвместен оглед с репортера ни, Димитричка Йорданова, гл. инспектор "Екологичен контрол" в район "Одесос". Вижда се, че е меко отвътре. Това означава, че тлее отгоре, каза още тя.
Дървото е липа и се намира  на тротоара, на ъгъла на улиците "Петко Каравелов" и "Александър Пушкин", пред малък семеен хотел. От хотела са подали и предишния сигнал за паднал от това дърво клон. Днес то беше окастрено до няколко малки разлистени клонки (виж снимки). Ако дървото не е болно ще изникнат млади клони, но догодина. Това каза Жанета Пенкова от фирма "Верида", която е наета от кметството да се грижи за озеленяването на централния район. Тя също направи уговорката, че сърцевината му е мека. Отрязаните места бяха обработени, така че при дъжд да не навлиза вода във вътрешността на ствола, което крие риск от развитие на гъбични и други заболявания. 
Очаква се в следващите 48 часа да има и други подобни сигнали заради прогнозата за ветровито и дъждовно време. От кметство "Одесос" декларираха готовност за реакция. 

По публикацията работиха: Мариела Димитрова, Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Задържаха 10 души при специализирана полицейска операция в Добрич

10 души са задържани в рамките на специализирана полицейска операция в Добрич. Акцията се провежда по линия на противодействие на престъпления, свързана с политическите права на гражданите и спазване на обществения ред,  съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. По план в днешния ден са изградени три контролно-пропускателни..

публикувано на 23.05.24 в 20:34

Музеят на Възраждането с вход свободен на 24 май

Музеят на Възраждането във Варна ще работи с вход свободен на 24 май, съобщиха от Регионалния исторически музей.  В Деня на Светите братя Кирил и Методий обектите, отворени за посещение в системата на РИМ-Варна, са следните: -  Музей на Възраждането Работно време: 10:00 – 17:00 часа с ВХОД СВОБОДЕН -  Музеен обект "Аладжа манастир" Работно..

публикувано на 23.05.24 в 19:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 19:20

Вода с колиформи в с. Брестак, в още четири населени места тя не отговаря на условията за качество

Водата в село Брестак не отговаря на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Причината - наличие на колиформи - 12 КОЕ/100 мл., при норма – 0КОЕ/100 мл., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Водата в селата Левски, Габърница, град Провадия и курортен комплекс "Златни пясъци" също не отговаря на Наредбата..

публикувано на 23.05.24 в 18:30

Изплатиха около 15 млн. лв. на млади земеделци

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 14 716 468.63 лева по интервенцията „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани (МЗС)“ на 1568 стопани, съобщиха от Фонда. Размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47лв./ха, съгласно заповед № РД 09-550 от 22.05.2024 на Министъра на земеделието и храните...

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Една емблема в Балчик си отива

От края на месец април започна събарянето на т.нар. мелница в кв. "Левски" в Балчик. Днес започна разрушаването и на най-високата сграда в комплекса на ул. "Дунав" 6. Изпълнението е чрез механичен способ до кота нула. Планираната продължителност на работата по строителната площадка е три месеца. Възложител е дружеството „ЦБА Добрич, а изпълнител..

публикувано на 23.05.24 в 16:24

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23