Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли Варна градска железница?

| обновено на 17.04.24 в 19:36

Проектът за градска железница във Варна отново влиза във фокус на общественото мнение.

Припомняме, обществено обсъждане на разширяването на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Материали и визуализации по проекта вече могат да се намерят в страницата на общината.

В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар Освободител“ с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да бъдат реализирани безконфликтно на две нива с еднакви пътни възли тип „Диамант“. Това са връзките на бул. „Цар Освободител“ с пресичащите го бул. „Константин и Фружин“, ул. „Атанас Москов“, бул. „Янош Хуняди“, бул. „Република“, бул. „3-ти март“/ул. „Вяра“, ул. „Поп Димитър“, бул. „Христо Смирненски“.

В плана е заложена още реализацията на градска железница изцяло северно от бул. „Цар Освободител“. Там са предвидени и места за спирки на градския транспорт. С цел осигуряване на безконфликтен достъп на пешеходците между северната и южната част на булеварда е предвидено изпълнението на 6 пешеходни надлеза над градската железница и булеварда, съобщават от пресслужбата на Община Варна. 

Булевард „Цар Освободител“ е един от най-натоварените в града, включително и от транзитно преминаващи автомобили. В част от него движението се осъществява само по една пътна лента. Затова и пропускателната му способност е почти изчерпана, посочват проектантите.

Въпроси и коментари по повод проекта могат да се изпращат на електронна поща: lekometro@varna.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

До 14 дни трябва да предявим рекламация на туристическа услуга, ако са ни излъгали

Рекламация за несъответствие на туристическа оферта в последния момент или услуга, която сме получили, да предявим в 14-дневен срок след установяването му, съветва Габриела Руменова, основател на онлайн платформата " Ние потребителите". По думите й обаче законовият срок, в който можем да търсим правата си е две години. Експертът посочи и за какви..

публикувано на 13.08.24 в 11:50

Засаждат три пъти повече дървета от отсечените в "Младост"

Заповедта за отсичането на дърветата в района на ул. „Орех“ и „Андрей Сахаров“ е от април тази година. Това съобщи за Радио Варна кметът на район "Младост" Христо Христов. Върху терена, който е частна собственост, ще се строи сграда: "Има инвестиционни намерения в имота, има влязъл в сила Подробен устройствен план, има разрешение за строеж...

публикувано на 13.08.24 в 11:13

Провериха 36 язовира във Варненско, 4 от тях са потенциално опасни

Ежегодна проверка на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, и на участъци от рекa Провадийска на територията на област Варна, бе извършена със заповед на областния управител. На територията на областта има 84 язовира, от тях 68 са класифицирани като първа висока степен на потенциална опасност и подлежат на..

публикувано на 13.08.24 в 10:58

Работещи в корабостроителницата за лошия път до завода: Шофираме като в Индия заради дупки и тирове

Протест готвят от варненската корабостроителница заради лошото състояние на пътя до завода под Аспаруховия мост. Участъкът създава всекидневни затруднения и крие препятствия за работещите там. Те споделиха, че постоянно им се налага да лавират межди огромните дупки и зърновозите, което ги бави. Времето за преминаване от моста до завода е колкото ако..

публикувано на 13.08.24 в 09:42

Гроздето и виното поскъпват с над 20%

По-ниски добиви на грозде очакват лозари през тази година. Една от основните причини е засушаването и липсата на валежи , които са се отразили негативно на реколтата. Реколта, която винопроизводителят и председател на Националното сдружение на българските лозари Петьо Бошнаков определи като драстично по-слаба в сравнение с миналогодишната...

публикувано на 13.08.24 в 09:40

Средният осигурителен доход за юни е 1639,40 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юни 2024 г. е 1639,40 лева. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.07.2023 г. до 30.06.2024 г. е 1556,10 лева, информира Националният осигурителен институт. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите..

публикувано на 13.08.24 в 09:32

Експерти за договора с „Боташ“: Неизгоден и пример за корупция на високо ниво

Тази седмица предстоят преговори с компанията „Боташ“ в опит да бъде преразгледан договорът с турския газов оператор. Той беше сключен в началото на 2023 година от служебния кабинет на Гълъб Донев за срок от 13 години. Документът дава възможност на България да използва капацитета за разтоварване на втечнен газ на терминали в Турция и внос на..

публикувано на 13.08.24 в 08:19