Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е котаракът Владислав и къде живее?

4
Котаракът Владислав
Снимка: Д.Дончева

Най-известният котарак в България безспорно е котаракът Гого, който живее в библиотеката в Пловдив. Подобна радост обаче имат и в кметството в район Владиславово във Варна.

Котаракът живее в коридора на информационния център. Има си къщичка от кашони на която пише „Котешката къща на Владислав“. Има и други екстри – купички за вода и храна и вниманието на всички хора, които посещават кметството.

Котаракът, който най-вероятно е бил домашен и е кастриран, дошъл сам преди две години, разказа за Радио Варна Янита, която работи в центъра и основно се грижи за него. Пуснали го да влезе, защото било студено. Направили му къщичка от кашони и той по цял ден спи в нея, докато хората работят.

Когато наближи краят на работното време, към 16.55 часа, застава до вратата и излиза навън заедно с всички, които работят в информационния център. Вечер спи навън, защото има СОТ и не можем да го оставим цяла нощ заключен, обясни Янита. Но на следващата сутрин се появява още с началото на работния ден и „работи“ с тях - основно ядене и спане.

Жителите на квартала също се радват на котето, което не пречи на никого.

Кръстили са го Владислав на името на квартала.

„Душичка е, не можем да го оставим гладно!“, с усмивка споделя още Янита.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филма "Сватба" по разказа на Николай Хайтов представиха на "Златна роза"

Филмът "Сватба", заснет по едноименния разказ на Николай Хайтов, беше представен в рамките на фестивала "Златна роза" във Варна. Идеята на екипа е Хайтовият свят да стане по-достъпен за всеки един от нас - по-достъпен и по-любопитен, обобщи за Радио Варна продуцентът и режисьор Магдалена Ралчева. Тя изрази надежда, че начинът, по който е разказана..

публикувано на 25.09.24 в 17:55

На чисто в "Побити камъни"

От милиони години природата извайва каменните късове, за да ги превърне във впечатляващи скулптури, наподобяващи хора, животни, чудовища, митични същества. „Каменните стражи”, „Камилата”, „Трона”, „Каменната гора” са имената само на част от тези природни пластики. Всички тях може да видите в уникалния природен феномен „Побити..

публикувано на 25.09.24 в 16:04

Археолози представят във Варна изследвания за бронзовата и желязната епоха в Югоизточна Европа

Регионалният исторически музей във Варна е домакин на четвъртата международна конференция "Нещата от живота" , организирана от инициативата "Перспективи на Балканската археология"/Perspectives on Balkan Archaeology (PeBa). „Перспективи за Балканската археология“ e мрежа от изследователи с фокус върху бронзовата и желязната епоха в Югоизточна..

публикувано на 25.09.24 в 11:21

Проучване: Всяко трето дете в света е късогледо

Според глобален анализ зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч, съобщава БГНЕС. Изследователите твърдят, че заключването за Covid е имало отрицателно въздействие върху зрението, тъй като децата са прекарвали повече време..

публикувано на 25.09.24 в 06:42

Божидар Богданов с премиера на стихосбирката "Изгреви, залези..." във Варна

Божидар Богданов представя на 27 септември, петък, от 18.30 часа своята стихосбирка "Изгреви, залези...". Мястото е галерия "Арт Маркони"на ул. "Охрид" 22.  „Поезията не се нуждае от поводи, нито от шумни фойерверки, но има нужда от празници. Нейната стара и в същото време детински усмихната къща чака всички, които вярват в другото и различното. В..

публикувано на 24.09.24 в 17:05

Близо 2 хиляди посетиха "Провадия-Солницата" в Деня на отворените врати

Около 1 800 души са посетили в Деня на отворените врати, организиран на 22 септември в праисторическия център "Провадия-Солницата".  "За нас беше чест и удоволствие да имаме възможността да Ви представим най-новите си открития и да ви разкажем историята на най-стария солодобивен и градски център в Европа.  Благодарим ви, че избрахте да споделите..

публикувано на 24.09.24 в 10:08

Лесна работа: Само за родители

Има едно много приятно изследване, което оценява въздействието на удовлетвореността от живота и позитивното влияние на тази удовлетвореност върху доходите в по-късен етап от развитието на човека. Интересно е, че изследването използва метода на братята и сестрите. Каква е отправната точка? Най-вероятно се заблуждаваме, когато мислим, че..

публикувано на 23.09.24 в 15:30