Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков поясни, че „лекото метро“ ще бъде повдигнато на колони единствено в участъка при пресичането на бул. „Левски“. „Там при вече реализирания пътен възел физически няма друга възможност“, допълни той:

Лекото метро с директното трасе на „Цар Освободител“ е предвидено да бъде „потапяно“ (по земя) там където е необходимо, за да бъде осигурено едно непрекъснато движение по тези две направления, като всички пресичащи се булеварди, също от първостепенната улична мрежа, на които е предвидено да има пътни възли на две нива, ще преминават над трасето на „лекото метро“ и над директното трасе на булевард „Цар Освободител“. Т. е. лекото метро ще бъде предимно „потапяно“, а не повдигано на второ ниво.

Не е задължително лекото метро да е с релсов транспорт, в проекта е записан екологичен транспорт, а електрическите автобуси отговарят на това изискване, каза председателят на Регионалната колегия на Камарата на архитектите във Варна арх. Марин Велчев:

Може да се преразгледа и тази идея. Има държави, в които може да се види, че в централните градски части има даже двойни бус ленти, отделени с буферни зони, в които леки автомобили не могат да влизат. Идеята е да се отдели градският  транспорт.

Това е напълно възможно, каза за Радио Варна и ръководителят на проекта арх. Георги Митрев. Според него преди две години в предпроектното проучване за зоната за скоростно придвижване на екологичен транспорт е бил предвиден и такъв вариант. „Целта на проекта, който в момента се разработва, е разширяването на булеварда като артерия, която ще обслужва автомобилния транспорт. А трасето, което е за лекото метро, се пази като обособена лента. Дали по нея ще се движи релсов транспорт, тролеи или друго, това е въпрос на последващо планиране на общината на инвестиционно проучване, кое е по-целесъобразно, икономически обосновано и т. н“.


Арх. Митрев оприличи значимостта на разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна с изграждането на околовръстното „Цариградско шосе“ в София.

Припомняме, че следващата седмица, на 24 април от 17 часа, в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Всички материали по проекта са публикувани и достъпни в сайта на община Варна.

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 28.05.24 в 15:23

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE): Планината е най-голямото ми вдъхновение

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) Близо 30 години италианската банда RHAPSODY OF FIRE разказва под формата на пауър метъл своите фентъзи истории. В края на май групата ще издаде третата част от тяхната "The Nephilim's Empire Saga" под името „Challenge the Wind”, а в средата на юли тази година и ще свири на четвъртия „Мидалидаре – Рок в..

публикувано на 27.05.24 в 08:20

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25

Axel Julius (SCANNER): Има хора, които винаги ще чакат някой да им каже как да живеят

Интервю с Axel Julius (SCANNER) SCANNER издават дебюта си „Hypertrace” през 1988 година. За съжаление различни неизбежни проблеми се оказват препъни камък бандата да получи заслуженото признание. Единствено волята на Axel Julius успява да задържи групата на повърхността вече близо 40 години. На 6 юни SCANNER ще направят първи хедлайнърски концерт..

публикувано на 24.05.24 в 15:25