Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светият Синод се събира на заседание заради избора на Сливенски митрополит

Светият Синод се събира на заседание, на което трябва да бъде утвърден списъка с достоизбираеми епископи за предстоящите избори за нов Сливенски митрополит, които са насрочени за 19 май, съобщава БНР. 

За втори път Сливенска епархия ще проведе избори за свой нов архиерей след кончината на митрополит Йоаникий през януари.

До втория избор за Сливенски митрополит се стигна след касиране на изборите на 18-ти февруари, заради постъпили жалба и доклад в Светия Синод, които синдоът все още не е официализирал.

Най-много гласове тогава получи Агатополския епископ Йеротей.

По повод насроченото за днес заседание на митрополитите Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който пое управлението на Сливенска митрополия след кончината на митрополит Йоаникий, заяви .

„Една беше ситуацият преди смъртта на негово Светейшество, когато ми възложи. Друга е ситуацията след смъртта му. Вече има ясен хоризонт на избор“, коментира Йоан .

Освен че митрополит Йоан стана временен наместник на овдовелия престол на Сливенска митрополия Синодът му възложи да направи ревизия в Сливенска епархия и да ревизира списъка с епархийските избиратели.

За това какви са резултатите от проверката до момента, митрополитът отговори: „Това изисква време, изисква и сериозна подготовка. Така че каквото бъде готово – ще бъде, каквото не бъде – да даде Господ новоизбраният митрополит да го продължи“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха обществената поръчка за ремонт на ОУ "Св. св. Кирил и Методий"

Община Варна обяви във вторник обществената поръчка за основен ремонт, мерки за енергийна ефективност и достъпна среда на сградата на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в район „Одесос“ във Варна. Ремонтът се финансира по Националния плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ), по процедура „Модернизация на образователната среда“, с прогнозна стойност 5,3..

публикувано на 25.09.24 в 16:10

Теглят жребия за бюлетината на изборите на 27 октомври (на живо)

В Централната избирателна комисия се  проведа жребият за номерата в бюлетината за гласуване за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., както и за определяне на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии и коалиции, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите на 27 октомври 2024 г. Жребиите се..

публикувано на 25.09.24 в 16:02

Общностният център за работа с деца в риск става социална услуга, финансирана от държавата

Създаденият преди година по програма "Развитие на човешките ресурси" с над 391 000 лева Общностен център за работа с деца в риск и техните семейства, продължава дейността си и през тази година вече като услуга, финансирана от държавата. За този период са обгрижени над 360 деца и техните семейства, с които са работили социални работници, психолози,..

публикувано на 25.09.24 в 15:40

В понеделник започва ремонт на пътя през местността Боровец

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец започва следващия понеделник, 30 септември. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за текущ ремонт и поддръжка на Община Варна. След рехабилитацията пътят ще бъде ползван за обходен маршрут при основния ремонт на..

публикувано на 25.09.24 в 15:36

Близо 900 хиляди румънци са посетили страната ни от януари, Варна е сред водещите дестинации

897 хиляди са румънските туристи, които са посетили България  от януари до юли 2024 г.  Над 500 хиляди от тях са осъществили посещението си в периода май-юли 2024 г., съобщават от Министерството на туризма.  Водещите дестинации сред тях са общините Варна, Несебър, Балчик и Столична община, информира заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева...

публикувано на 25.09.24 в 15:12

368 са кандидатите за депутати от варненския регион (СПИСЪК)

368 са кандидатите за депутати, които ще участват в парламентарния вот за Трети Варненски многомандатен избирателен район. Те са от 28 партии и коалиции, като на изборите на 27 октомври ще се яви и един независим кандидат - Николай Наков.  Водач на листата на ГЕРБ-СДС във Варна е Даниел Митов, а на тази на "Продължаваме промяната - демократична..

публикувано на 25.09.24 в 14:45

Тестват системата BG-Alert и сирените на 1 октомври

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат тествани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Проверката ще се осъществи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара..

публикувано на 25.09.24 в 13:38