Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неработещи валидатори и блокирани машини във Варна - ще можем ли да купуваме билети от контрольорите?

В случай на неработещ валидатор или блокирала машина контрольорите да имат възможността да продават билети в градския транспорт. Този вариант обмислят от Общината, съобщи за Радио Варна заместник-кметът по финанси Христо Рафаилов. "Не съм убеден обаче доколко това може да се случи", посочи той. 

146 са контрольорите във Варна, а автобусите от градския транспорт са малко под 200. "За да обезпечим целия процес ни трябват 400 служители, с които ние не разполагаме", поясни той.

Като служители на "ТАСРУД" контрольорите могат да продават билети, както и да глобяват пътниците. Това не могат да правят обаче шофьорите, категоричен е Рафаилов. "Не съм привърженик на това шофьорите да се занимават с несвойствена за тях дейност", допълни заместник-кметът. 

От месец юни системата за продажба на карти и билети не е поддържана, а сега с увеличаването на потока от туристи и външни хора във Варна заради летния сезон проблемът ще се задълбочи, посочи той. "Просто фирмата трябва да има волята да си свърши работата... Досега този въпрос е стоял със същата сила, но сега проблемът се повдига... Законът за обществените поръчки ограничава изключително много действията на кметската администрация. Ние имаме подписан договор и не можем да си позволим нищо извън нормите. Ресурс по договора по точка 1, където има хардуерно и софтуерно поддържане, е валидно и пари за това има", поясни той. 

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Задържаха 10 души при специализирана полицейска операция в Добрич

10 души са задържани в рамките на специализирана полицейска операция в Добрич. Акцията се провежда по линия на противодействие на престъпления, свързана с политическите права на гражданите и спазване на обществения ред,  съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. По план в днешния ден са изградени три контролно-пропускателни..

публикувано на 23.05.24 в 20:34

Музеят на Възраждането с вход свободен на 24 май

Музеят на Възраждането във Варна ще работи с вход свободен на 24 май, съобщиха от Регионалния исторически музей.  В Деня на Светите братя Кирил и Методий обектите, отворени за посещение в системата на РИМ-Варна, са следните: -  Музей на Възраждането Работно време: 10:00 – 17:00 часа с ВХОД СВОБОДЕН -  Музеен обект "Аладжа манастир" Работно..

публикувано на 23.05.24 в 19:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 19:20

Вода с колиформи в с. Брестак, в още четири населени места тя не отговаря на условията за качество

Водата в село Брестак не отговаря на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Причината - наличие на колиформи - 12 КОЕ/100 мл., при норма – 0КОЕ/100 мл., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Водата в селата Левски, Габърница, град Провадия и курортен комплекс "Златни пясъци" също не отговаря на Наредбата..

публикувано на 23.05.24 в 18:30

Изплатиха около 15 млн. лв. на млади земеделци

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 14 716 468.63 лева по интервенцията „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани (МЗС)“ на 1568 стопани, съобщиха от Фонда. Размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47лв./ха, съгласно заповед № РД 09-550 от 22.05.2024 на Министъра на земеделието и храните...

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Една емблема в Балчик си отива

От края на месец април започна събарянето на т.нар. мелница в кв. "Левски" в Балчик. Днес започна разрушаването и на най-високата сграда в комплекса на ул. "Дунав" 6. Изпълнението е чрез механичен способ до кота нула. Планираната продължителност на работата по строителната площадка е три месеца. Възложител е дружеството „ЦБА Добрич, а изпълнител..

публикувано на 23.05.24 в 16:24

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23