Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В събота запретваме ръкави за по-чиста Варна

На 27 април, събота, по инициатива на Община Варна ще се проведе мащабна кампания за почистване на града под наслов „Мисли глобално, действай локално!“. Инициативата предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и градинки, места за отдих, детски и спортни площадки във всички райони на територията на общината.

В мащабното почистване ще бъде ангажиран целият ресурс на сметопочистващата фирма, включително и от съседните общини. Дейностите ще започнат още в петък вечерта с ръчно измиване и дезинфекция на кошчетата и пейките по цялата пешеходна зона от градинката на Търговската гимназия до площад „Независимост“. Рано сутринта на 27 април ще бъдат измити и кошчетата и пейките по ларгото до входа на Морската градина. Измити ще бъдат още и площад „Антон Новак“, както и колонадата на входа на Морската градина.

Предвидено е по график да бъдат почистени с мотометачи, а след това и измити всички големи булеварди и улици, по които се движат автобуси на градския транспорт. Дейностите са предвидени за късно вечерта в събота.

Особено внимание ще се обърне на всички храмове. В събота ще бъде направена оборка на градинките, а непосредствено преди Великден ще бъдат измити настилките около тях.

Бедствието от месец ноември миналата година ни показа, че можем да работим заедно и с обединени сили да постигаме отлични резултати, каза по време на среща с общинската администрация Благомир Коцев. По думите му инициативата на ръководството предвижда съботната акция да даде началото на един непрекъснат процес, който да осигури на Варна по-приветлив вид и да й върне славата на морска столица на България.

С призива „Да почистим Варна заедно днес! За по-красив град утре!“ от администрацията приканват всички граждани, бизнеса, общински и държавни структури, учреждения, социални и културни институции да се включат активно в грижата за чистотата на града.

Паралелно с инициативата за почистването на морската столица, в Деня на Земята – 22 април, Община Варна започва и информационна кампания за повишаването на обществената активност и отговорност към чистотата  на града. Призивът към гражданите е следващата събота да излязат навън и да се погрижат за публичните пространства, така както се грижат за собствените си домове и работни места.

На срещата с администрацията днес районните кметове заявиха пълна готовност за включване в кампанията. На 27 април от 8:30 до 17:00 часа на място в администрациите по райони и населени места ще бъдат осигурени помощни материали (чували и ръкавици).

От сметопочистващата фирма призовават събраните от почистването смесени битови отпадъци да бъдат оставяни в чували в или до контейнерите. Остатъците от опаковки и бутилките е добре да бъдат сортирани и да се поставят в съдовете за разделно събиране. Строителните и опасните отпадъци, излезлите от употреба гуми и електрически уреди, както и събраната зелена маса трябва да бъдат оставяни непосредствено до съдовете за смесени битови отпадъци, но да не се изхвърлят в тях.

В деня на кампанията сметопочистващата фирма ще организира постоянни обходи, за да се избегне струпване на едрогабаритни отпадъци около контейнерите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглена..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47

И утре ограничават движението на камиони в областта

От 13 до 21 часа и утре, 17 юли, заради високите температури над 35 градуса,  ще бъде ограничено движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на редица области у нас , сред които и Варна. Ограничение заради жегите е въведено и днес, 16 юли.  Спират движението на камиони във Варна и областта заради високите..

публикувано на 16.07.24 в 15:32