Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелите на Златни пясъци ще са пълни по Великден

| обновено на 29.04.24 в 11:08
Снимка: БГНЕС

Хотелите на Златни пясъци, които ще отворят за Великден, са със 100% запълнени резервации. Очакват се предимно румънски туристи. Това каза Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара.  Всяка година 30% от избралите да почиват по празниците в курорта са българи, каза още Маринов и подчерта, че променливото пролетно време не ги спира. Дори и да е облачно и да не става за къпане в морето, става за разходки, посочи той. Туристите търсят основно хотели, които са близо до морето, затова тези, които са на задна линия, няма да работят, предположи експертът. 

Туристите търсят и SPA хотели, каза Павлин Косев, председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Повечето от базите вече са осъвременени, предлагат голямо разнообразие от медико и SPA терапии и по-високо качество, каза той.

Прогнозите на Косев са, че ще имаме добър сезон. Попитан за недостига на кадри, Косев отговори, че това не е проблем само у нас и на този сектор. Косев подкрепя наемането на чужденци от трети страни. Той оцени като положителна тенденцията за внос на кадри в туризма. Хубаво е да имаме микс от служители от различни националности, все пак 60-70% от туристите са чуждестранни, каза Косев.

По негови наблюдения български персонал се търси от селата.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова със Стоян Маринов и Павлин Косев:


По публикацията работи: Мария Колева- стажант-редактор

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: Не намирам основание в момента да се правят промени в ръководството на НСО

Президентът Румен Радев коментира тежкия инцидент с автомобил на службата на охрана на властта край Аксаково. " Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим", посочи президентът, цитиран..

публикувано на 17.05.24 в 15:00

Резултатите от експертизата за катастрофата край Аксаково ще станат ясни в съкратени срокове

Резултатите от автотехническата експертиза на автомобилите, участвали в тежкото пътно-транспортно произшествие на входа на град Аксаково с участието на кола на НСО и лек автомобил, при което загина 63-годишен мъж от Аксаково, а съпругата му е в реанимацията на болницата "Св. Анна" във Варна, ще бъдат ясни в съкратени срокове. Разпитани са пътувалите..

публикувано на 17.05.24 в 13:48
Снимката е илюстративна

Променят временно маршрута на линии 20, 22, 118, 118А, 148 и 209 на 21 май

Във връзка с провеждане на празнично шествие и честване „Празници Владиславово 2024“ на 21 май (вторник) от 17:30 до 18 часа ще бъде преустановено движението по бул. „Св. Елена“ от кръстовището с бул. „Константин и Фружин“ до кръстовището с ул. „Асен Разцветников“.  Автобусни линии 20, 22, 118, 118A, 148 и 209 няма да обслужват спирки „Химик“ и..

публикувано на 17.05.24 в 13:00

НСО призова за въздържание от спекулации и хипотези за катастрофата край Аксаково

Националната служба за охрана излезе с официално изявление във връзка с инцидента край Варна.  Държавната охранителна служба заявява, че оказва съдействие на компетентните органи по воденото следствие.  "НСО призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен..

публикувано на 17.05.24 в 12:42
Снимката е илюстративна

Двама не се явиха на матурата по БЕЛ в Балчик

Двама не се явиха на държавния зрелостен изпит по български език и литература в двете средни училища в община Балчик.  Матурата започна и премина нормално. В средното училище „Христо Смирненски“ в село Оброчище на изпита се явиха 17 души, от тях 14 завършват тази година, трима са явяващите се от минали години при четирима заявени. Започнал в 8.30 ч,..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Снимката е илюстративна

Министерският съвет вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лева, пише в правно-информационната система на Министерския съвет. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти...

публикувано на 17.05.24 в 12:01

Парламентът с извънредно заседание на 21 май

Във вторник - 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в НС, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли.

публикувано на 17.05.24 в 11:52