Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на пешеходци, с изключение на обозначените за това места.

Промените се приемат добре от повечето граждани и експерти, но предизвикаха и някои въпросителни - най-вече за алтернативата за тяхното придвижване. Председателят на Съюза на българските автомобилисти във Варна Диан Драганов приветства новите правила, но изрази опасението си, че алтернатива за движение на тротинетките няма.

"След тази заповед, ние все по-често ще виждаме електрическите тротинетки на пътното платно", коментира Драганов и допълни, че един от основните фактори за това е недобрата велоинфраструктура в града.

"Как създадохме велоалеите? Махнахме две плочки от пешеходното разстояние на тротоара и го асфалтирахме. На много места това пешеходно разстояние, по което се движат майки с колички и деца, е много по-малко дори от самата велоалея. Законът за движение по пътищата разрешава на местата, където няма велоинфраструктура, велосипедите и електрическите тротинетки да се движат в най-дясната част близо до тротоара. Така заповедта, която се грижи за безопасността на пешеходците, ще създаде опасност за шофьорите и съответно водачите на електрически тротинетки", категоричен беше Драганов.

Неговото мнение споделя и Венцислав Сивов, който беше председател на комисията по транспорт в предишния мандат на Общинския съвет във Варна.

"Трябва да мислим за някаква алтернатива за тях. От законодателна гледна точка обаче това решение е добро. Ако погледнем малко по-глобално, трябва да работим на местно ниво и за ограничаване на трафика в централната част на града", каза Сивов.

Той обаче засегна въпроса за контрола. По думите му, тротинетките под наем не са толкова сериозен проблем, колкото тези, управлявани от частни лица, най-често тийнейджъри.

"Аз често се разхождам в Морската градина и карам велосипед и най-големият проблем, който  виждам са тийнейджърите, които карат електрически тротинетки с бясна скорост. Това идва и от възпитанието от родителите и училището, където трябва да се обърне повече внимание на възпитаването и научаването на децата на пътна безопасност. Ако погледнем ЗДП и видим, че тротинетките трябва да се управляват най-вдясно на пътното плътно, но те се управляват от неправоспособни водачи. И това е парадокса", каза Венцислав Сивов.

Според Диан Драганов, проблемът с липсата на алтернатива за движение на електрическите тротинетки има решение.

"Ако сте забелязали, от дясната страна на пътното платно, точно до бордюра, има над 20-25 сантиметра, които не се използват. Там има камъчета, прахоляк. Ако това разстояние се идентифицира и маркира като велоалея, мисля че то ще даде на шофьорите сигнал, че там се управляват електрически тротинетки и велосипеди и ще бъде една безопасна зона със сигурност за пешеходците, а също и за самите водачи на електрически тротинетки и велосипеди. В България ширината на пътните платна е 2.70 метра. За сравнение, в Италия те са широки 2.40 метра. Ето, ние притежаваме тези 30 сантиметра, които ни трябват, без да се налага да свиваме до невъзможност платната", предложи Драганов.

Чуйте повече в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31