Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Празнична наздравица

Снимка: Генади Цоков

Светъл празник! Възкресение. И животът зарпочва отначало – още по-вълнуващ, ярък, красив, смислен и вдъхновяващ. Градът ухае на домашен козунак. Хората изглеждат по-благи. С Великден винаги идва преосмислянето. Затваряш очи и през мислите ти, като на филмова лента, преминават красивите и незабравими моменти:

Тройната дъга, която неочаквано те привлече, сякаш с нея божествена природна сила бе свързала важни точки от живота на града.

Моментите, когато круизният кораб отплава от поредното пристанище, по уредбата звучи Бочели и неговото „Време да се сбогуваме“, което подсилва прелестните гледки и прави преживяванията спиращи дъха.

Всички вълшебни картини, на които животът ни дава шанс да се наслаждаваме.

Ясното небе в зимна нощ в планината, когато звездите са толкова близки и неустоими, че е достатъчно да протегнеш ръка и цялата вселена от нежност и сбъдване вече е твоя. Младежът, който свири на цигулка. Мелодията на „Говори тихо, пюбов“ се носи над очарования град, далеч и нагоре - над мислите, чувствата и мечтите. Издига се красиво и вълнуващо, сякаш самата вселена дирижира, сякаш всички ние сме малки, крехки и добре подредени прашинки любов в забележителния космос на битието.

Екскурзията, по време на която показа на детето си колко вълнуващ е светът и как всяка секунда в него се отварят врати към нови, смислени хора и неща. Стига да видиш, да последваш, да продължиш.

Онзи незабравим ден, в който детето ти, вече пораснало, сподели, че е успяло, сбъднало е мечта, нешата са се получили и когато сърцето ти кротко се усмихна, защото да!, всичко е наред. Започва неговата нова история, която всъщност е продължение на твоята - едно по-силно, по-умно, по-вдъхновяващо и добро продължение. Щастливите сълзи, с които посрещна тази вест и спокойствието, което тя ти даде, осмисляйки целия извървян път, с болките, трудностите, предизвикателствата.

Всички вълшебни мигове до днешния празник, когато нещата са както преди, изпълнени с възкресение, светлина и любов, но и не са същите, защото отдавна сте си сменили ролите и сега ти си човекът, който с широко отворени очи очаква порасналото му дете да му разкаже и обясни света.

Да вдигнем наздравица! За силата, мъдростта и светлината на този очарователен живот. Наздраве, че всичко е съвършено! И нека да продължава така!

За мечтите, които успяхме да превърнем в спомени и за всички останали мечти, които предстои да сбъдваме. 

За всяко ново начало. За всяка следваща първа стъпка.

За пролетта в сърцата и в живота. За синьото на небето.

За свежия аромат на море, който ни съпътства където и да отидем.

За погледа, който търси морския простор някъде там - в примамливата прелест на хоризонта, дори да се намираме на стотици километри от най-близката вълна.

За песните, които разтуптяват сърцето.

За картините, които ни пренасят на любими места в друго време.

И най-важното: за хората, заради които си струва цялата тази прелест да бъде изживявана отново и отново. За хората, които обичаме. За хората, които ги е грижа дали в погледа ни валят дъждове, или грее пролетно слънце. За хората, които са с нас, когато вдигаме тази наздравица и ще продължат да бъдат с нас в други моменти, когато няма да имаме сили за наздравици.

За хората, които правят живота ни смислен и красив, мотивират ни да посрещаме с желание всеки нов изгрев и да се радваме на съвършенството на всеки следващ залез.

За тези прекрасни хора и за любовта, която изпълва и повдига сърцата!




По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще потече ли скоро вода от новата чешма до Дом "Младост"?

Готова е вече облицовката на чешмата до бившия дом "Младост“, която според първоначално обявените планове трябва да заработи до края на месеца. Изградена е металната конструкция, видими са и отворите за чучурите, които трябва да бъдат монтирани. Все още няма монтирана пейка, каквато се очаква до края на строителните работи.  Според обещанията..

публикувано на 27.05.24 в 16:30
Пейзажи от Варна

Лесна работа: Нещата се променят

Днес случайно срещнах познати англичани, които не бях виждала от петнайсет години. Навремето тези хора пристигнаха във Варна, огледаха се, влюбиха се в града и почти веднага купиха голямо място с чудна гледка към морето. Успяха да отбият от първоначалната цена, избегнаха комисионната на брокера, понеже, както ние твърдим, те са много по-богати от..

публикувано на 27.05.24 в 15:43

Балчишката гимназия изпрати випуск 81-ви

Балната нощ на 81-вия випуск на балчишката гимназия „Христо Ботев“ завърши тази сутрин по традиция пред вратите на последното им училище с традиционното броене от 1 до 12 и празнични възгласи. 53-мата зрелостници от трите паралелки - с профили природни науки, хуманитарни науки, професия готвач, преминават в нов етап от своя живот – поемат пътя към..

публикувано на 27.05.24 в 15:30

Над 150 младежи се очаква да се включат в Техностарт уикенд във Варна за разработка на стартъп проекти

Поне  150 младежи на възраст между 15 и 19 г. от Варна, Шумен и Добрич се очаква да се включат във второто издание на “ТЕХНОСТАРТ Weekend Junior Edition 2024”. Надпреварата ще бъде във Варна между 31 май и 2 юни. Организаторите са от ИКТ Клъстер Варна, а подкрепа оказват община Варна, РУО и Икономическият университет, който ще бъде домакин на проявата...

публикувано на 27.05.24 в 15:25

74.9% от българите са пътували в страната, 19.5% в чужбина за първите 3 месеца

През първото тримесечие на 2024 г. 1 068.5 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 74.9%, са пътували само в страната, 19.5% - само в чужбина, а 5.6% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече..

публикувано на 27.05.24 в 12:15

Цвете в епруветка, защо не?

Уникални цветя в епруветка може да видите и да купите на фестивала Флора Варна 2024, който приключва днес, 26 май. Цветето в епруветка е продукт на Растителните биотехнологии. То се ,,посява‘‘ в стерилни условия и се развива в епруветка, в която има специално създадена хранителна среда, съдържаща всички необходими вещества и минерали, за да..

публикувано на 26.05.24 в 11:11

Най-голямата ботаническа градина се строи в пустинята

След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал Сауд поръча и най-голямата в света температурно-контролирана ботаническа градина. Проектът се нарича King Abdullah International Gardens и се простира на над 2 млн. кв. м площ. За това информира dariknews.bg. Нищо в този проект не е обичайно. Едва ли има друга ботаническа..

публикувано на 26.05.24 в 09:44