Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат 16 милиона лева за напояване на земеделски култури

Снимка: БТА

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) утвърди финансов ресурс в размер до 16 000 000 лв. по схемата на държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2024 г., съобщиха от ДФЗ.

Схемата е разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Целта на помощта е подкрепа за земеделски стопани отглеждащи земеделски култури, които по технология на производство изискват напояване, чрез покриване на до 80% от разходите за напояване.

Финансовата подкрепа се предоставя на земеделски стопани – производители на растениевъдна земеделска продукция, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители и/или регистрирани по реда на Наредба № 22 от 21.12.2016 г. за реда за водене на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн. Земеделските стопани също така трябва да имат сключен договор за 2024 г. с доставчик на услугата „Доставяне на вода за напояване“.

Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро (547 632 лв.) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти, като се взема предвид и финансирането по други извънредни помощи, прилагани на основание Временната рамка.

Предстои ДФ „Земеделие“, съвместно с компетентните дирекции в Министерство на земеделието и храните, да изготви указания за предоставяне на помощта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Консултации за настаняването в общински жилища в Балчик, чакат предложения на гражданите

До края на седмицата текат обществени консултации за настаняването в общински жилища в Балчик.  Граждани, групи и организация могат да изпращат предложения в писмена форма до председателя на Общинския съвет – на хартиен носител в секретариата на местния парламент или по електронна поща  obsbalchik@gmail.com . Становищата и коментари ще бъдат..

публикувано на 25.07.24 в 13:55

Ограбиха хранителен магазин в с. Зорница

Хранителен магазин в село Зорница, община Аксаково, е бил обран от криминално проявени младежи, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. От търговския обект са откраднати кутии цигари от различни марки, сладки изделия и сумата от 250 лева. Извършителите са влезли в магазина с взлом.  Двама от тях са на 27 години, а третият е..

публикувано на 25.07.24 в 12:55

Търсят нов директор на ТАСРУД във Варна

Община Варна обяви конкурс за директор на общинското предприятие „Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение“ (ТАСРУД). Минимално изискване към кандидатите е завършено висше образование, степен магистър в професионална област технически или други науки. Необходим е и 5 години професионален и управленски опит в области,..

публикувано на 25.07.24 в 12:35

Бащите вече ще имат отпуск за гледане на дете до 2 години, ако майката е лишена от родителски права

С пълно единодушие от 159 гласа "за" депутатите приеха окончателно промени в Кодекса на труда, с които се дава възможност за ползване на отпуск от бащи, включително ако са осиновители, на деца до 2-годишна възраст, ако майката е лишена от родителски права или упражняването на правата е предоставено на бащата. За периода на ползване на отпуска ще..

публикувано на 25.07.24 в 12:06
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Румен Радев ще бъде в Париж за откриването на Летните олимпийски игри

Президентът Румен Радев ще посети Париж за началото на Олимпийските игри през лятото. Държавният глава е бил поканен от френския президент Еманюел Макрон и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Днес Радев ще е част от Срещата на върха "Спорт за устойчиво развитие", предаде БНР .  Утре Румен Радев ще гостува на българското..

публикувано на 25.07.24 в 11:30

"Аз вярвам и помагам" дарява апаратура за детската хирургия в МБАЛ "Св. Анна"

Сдружение "Аз вярвам и помагам" днес предоставя дарение от 150 хиляди лева за  детската хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение “Св Анна" във Варна. Със средствата бе закупена чисто нова апаратура в помощ на лечебницата - хирургически инструменти, операционни маси, лампи и др.  Голямото дарение е в помощ на хиляди бебета и..

публикувано на 25.07.24 в 10:00