Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионална конференция за приобщаващото образование в детските градини предстои във Варна

Снимка: Pixabay

Втора Регионална конференция за споделяне на добри практики в приобщаващото образование на деца със специални потребности в детските градини ще се проведе на 15 май, сряда, във Варна. Събитието ще се състои в актовата зала на Първа езикова гимназия с начален час 9. 

Темата на форума е „Традиционни и иновативни подходи при създаването на приобщаваща среда в детската градина. Фактори, влияещи върху усвояването на ключови компетентности при деца със специални образователни потребности“. 

В събитието ще се включат представители на образователни и социални институции, местна власт и неправителствени организации. Участие ще вземат експерти от детски градини, училища и университети от различни градове. Добри практики ще представят също и организации, които пряко работят с деца с увреждания, забавяне в развитието и обучителни трудности - детски градини със специални групи за деца със СОП, Центровете за специална образователна подкрепа във Варна, Каварна и Кривня, Карин дом, Фондация „Радост за нашите деца“, Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ в квартал „Аспарухово“ и др.

Форумът се провежда за втора поредна година и е в рамките на честванията по повод 80-ата годишнина от създаването на Детска градина 46 "Горска приказка" във Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежък инцидент: Бързият влак Варна - Мездра уби работник на БДЖ в Плевенско

Бързият влак Варна - Мездра блъсна двама работници на БДЖ, единият от тях е загинал на място. Инцидентът е станал снощи около 22 часа на ЖП секция между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско. Влакът е потеглил в 16.35 ч. от Варна вчера, съобщава БНТ. Фаталният инцидент става по време на работа на подбивна машина, поддържаща железопътния път...

публикувано на 07.06.24 в 10:34

До 20 юни възстановяват движението по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“

До 20 юни уличната настилка по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“ ще бъде възстановена до носещия слой, което ще позволи пускане на автомобилното движение, съобщават от общинския пресцентър. В участъка преди 45 дни е приключило полагането на водопровода и битовата канализация, тръбопроводите са засипани, изградени са..

публикувано на 07.06.24 в 10:09

Учени ще обсъждат стопанските трансформации в глобалния свят край Варна

Международната научна конференция "Стопанските трансформации в глобалния свят" започва във Варненския свободен университет. Двудневният научен форум събира близо 50 участници от различни страни и университети, които ще представят докладите си в три направления: · Управленски трансформации в условията на несигурност, · Икономическата..

публикувано на 07.06.24 в 07:23
смартфон Mi Mix 3 5G на компанията Xiaomi

Без смартфони в държавните лондонски училища

Група лондонски училища обявиха, че в тях вече няма да се използват смартфони в знак на нарастващата обществена загриженост въздействието върху децата, свързано с телефоните, съобщи "Гардиън". Директорите на 17 от 20-те държавни средни училища в Саутерк, Южен Лондон, предприеха колективни действия, за да откажат учениците си от смартфоните,..

публикувано на 07.06.24 в 06:53

Чехите избират днес народни представители в ЕП

В Чехия гласуват за Европейски парламент. Изборът ще се проведе в два дни - през втората половина на днешния ден и първата половина на утрешния.  Чехия и Италия са единствените страни в ЕС, в които се гласува два дни. Право на вот имат около 8,3 милиона души от населението на страната, което към 2022 г. наброява над 10,5 млн. души. В..

публикувано на 07.06.24 в 06:51

ЦИК ще представи данни за избирателната активност в 12:00 ч. и в 17:00 ч. на 9 юни

Първата информация за началото на изборния ден ще бъде публикувана не по-късно от 7:40 ч. на интернет страницата на ЦИК. РИК въвежда в електронната платформа cik.is-bg.net информация открити ли са всички избирателни секции, имат ли възникнали проблеми, както и информация за секциите, в които не са се явили всички членове, като се посочва общият..

публикувано на 07.06.24 в 06:45

Започна изплащането на пенсиите за този месец

От днес до 20 юни ще бъде извършено изплащането на пенсиите чрез пощенските станции за настоящия месец, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).  Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес. Датата за изплащане на обезщетенията за безработица..

публикувано на 07.06.24 в 06:41