Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Снимка: Ани Петрова

До 14 май всеки български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, трябва да заяви това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия.

Вторник е и краен срок за организациите на българските граждани в съответното място извън страната, които могат да правят предложение до ръководителите на ДКП за местоположението на избирателните секции извън страната.

До момента над 26 300 са потвърдените заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Най-много заявления от наши сънародници са подадени от Турция - над 17 хиляди, следвани от тези в Германия - над хиляда и 600, както и от Великобритания и Северна Ирландия - хиляда и 400.

За изборите за евродепутати нашите сънародници зад граница до момента са подали малко над 6 хиляди електронни заявления за гласуване./ БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 25 май изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес или с подвижна избирателна кутия

Община Балчик напомня, че на 25 май (събота) изтича срокът, в който могат да се подават заявления за гласуване по настоящ адрес и заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборно помещение. До момента е подадено едно заявление. В тази връзка е..

публикувано на 23.05.24 в 18:36

платена публикация
Петър Москов: "Синя България" означава ниски данъци и ръст на икономиката

Водачът на листата на коалиция "Синя България"  в София и Хасково Петър Москов и водачът на листата на коалицията във Варна Наско Рафаилов, споделиха посланията си за предстоящите избори.  Петър Москов обясни защо трябва на 9 юни избирателите да предпочетат „Синя България“: “Защото от всичко, което се случва досега в парламента, е ясно, че няма..

публикувано на 23.05.24 в 10:40

платена публикация
Безспорни професионалисти в листата на БСП - Варна

Едни от най-добрите експерти, специалисти и – социалисти са част от листата на БСП Варна. Всеки от тях има свой мотив защо се кандидатира и с какво може да допринесе за добруването на хората в града и държавата. Втори в листата е Павел Раличков. Казва, че приоритетите му са образование, здравеопазване и най-вече – демографската криза...

публикувано на 23.05.24 в 10:25
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Контролираният вот се наблюдава най-често в бедните и крайни квартали

По време на местните избори през ноември м. г. избирателна секция във Варна, открита в здравно заведение, се е използвала неправомерно от хора, които не са пациенти или работещи там, заради възможността за дописване в списъците. Това съобщи за Радио Варна Стоил Цицелков, представител на Обединението за честни избори (ОЧИ).  Преди местния вот..

публикувано на 21.05.24 в 16:15
Ива Лазарова

Ива Лазарова: Едни и същи секции показват еднакви системни проблеми в изборния процес

Ще се справи ли с организацията на изборите Централната избирателна комисия? Отговор на този въпрос потърсихме в предизборното студио на Радио Варна с  Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.  " Интересът към евроизборите обикновено не е висок, предвид практиките за контролиран вот. Т ози път виждаме, че..

публикувано на 21.05.24 в 15:22

ЦИК прие указанията за вота, бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как ще се..

публикувано на 21.05.24 в 11:03

ЦИК забрани резултатите от екзитпол преди края на изборния ден

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни. Това реши Централната избирателна комисия и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния ден...

публикувано на 21.05.24 в 10:48