Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ендокринолог: Новооткритите диабетици и генетично предразположените да тестват редовно гликиран хемоглобин

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе от днес до 30 май във Военна болница-Варна. Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора с вече поставена диагноза захарен диабет. Редовното изследване на кръвната захар и гликирания хемоглобин е от съществено значение за успешния контрол на диабета и предотвратяване на усложненията му. При 32% от хората още при поставяне на диагнозата захарен диабет тип 2 са налице едно или повече от усложненията му. Именно затова ранната диагностика и контролът на кръвната захар, респективно гликираният хемоглобин, са от изключително значение. Това подчерта ендокринологът д-р Пламена Кабакчиева, един от лекарите, участващи в кампанията на Военна болница, в предаването „Новият ден“ на Радио Варна.

Високата глюкоза не я усещаме първоначално, но с течение на времето уврежда съдовете ни, а последствията могат да засегнат очите, бъбреците, нервната система.

При диабетици, които не са постигнали добър контрол на кръвната захар, е препоръчително четири пъти годишно да тестват гликирания хемоглобин, отбеляза д-р Кабакчиева. Тази честота на тестване се препоръчва и на хората с повишен риск за захарен диабет - фамилно обременени или с артериална хипертония, омазнен черен дроб, затлъстяване, повишен холестерол, при тях е необходим редовен контрол на кръвните захари, отбеляза ендокринологът.

Това е първа кампания по рода си за Военна болница-Варна, за съжаление ще можем да обхванем едва 42-ма пациенти, но силно се надявам, че ще има и последващи кампании. Целта ни най-вече е да повишим информираността и да покажем защо е важен контролът на захарния диабет.

Много важно - храненето трябва да е балансирано – 1/2 от чинията да са зеленчуци, 1/4 от протеини и 1/4 - от бавни въглехидрати. Препоръчваме на диабетиците също физическа активност - 3 пъти седмично поне по 30 минутиДа се хранят често, да имат поне 3 основи хранения, с малки порции, добави специалистът.

Различават се най-общо два типа захарен диабет: тип 1, който е автоимунно обусловен, засяга предимно хора в млада възраст и изисква инсулинолечение, и тип 2 – най-често се развива при хора на възраст над 45 години, но все повече деца, тийнейджъри и млади възрастни също го развиват. Докато при тип 1 се установява намалена до липсваща инсулинова секреция от панкреаса, при тип 2 обичайно има съхранена инсулинова секреция, но нарушено инсулиново действие.


По публикацията работиха: Мариела Димитрова, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цвете в епруветка, защо не?

Уникални цветя в епруветка може да видите и да купите на фестивала Флора Варна 2024, който приключва днес, 26 май. Цветето в епруветка е продукт на Растителните биотехнологии. То се ,,посява‘‘ в стерилни условия и се развива в епруветка, в която има специално създадена хранителна среда, съдържаща всички необходими вещества и минерали, за да..

публикувано на 26.05.24 в 11:11

Най-голямата ботаническа градина се строи в пустинята

След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал Сауд поръча и най-голямата в света температурно-контролирана ботаническа градина. Проектът се нарича King Abdullah International Gardens и се простира на над 2 млн. кв. м площ. За това информира dariknews.bg. Нищо в този проект не е обичайно. Едва ли има друга ботаническа..

публикувано на 26.05.24 в 09:44

Благотворителният уличен базар "От деца за деца" с второ издание

В Деня на детето, 1 юни, от 13 до 17 ч. цветното пространство пред Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна ще се превърне в арена за забавления и игри - предстои второто издание на уличния базар "От деца за деца" . Всяко дете ще може да продаде своите играчки, дрешки, аксесоари, а защо не и някое вече омаляло колело, тротинетка или..

публикувано на 25.05.24 в 15:40

Варненци и гости на града откриват сезона

Най-после затопленото майско време провокира някои хора да поседнат, да полегнат и да се разходят на плажа. Репортерът ни Даниела Стойнова видя тази лятна картинка. Флагът е червен. Атмосферно налягане 1017 хПа – по-високо от средното за месеца, ще се запази без съществени промени Относителна влажност на въздуха 64 процента...

публикувано на 25.05.24 в 11:08
Централен плаж Варна

Кога ще бъде най-подходящото време за море?

Най-добрият период за почивка на морския бряг у нас ще бъде от 20 юли до 15 август , прогнозира климатологът гл. асистент, д-р Симеон Матев , преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ в Геолого-географския факултет, катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“. През годините в този интервал в почти 90 процента има слънце и няма облаци..

публикувано на 25.05.24 в 10:51

От древността до днес тичането остава най-полезното упражнение

Когато става въпрос за сърдечносъдови упражнения, бягането е самостоятелен клас. Това е спорт, който е оцелял през хилядолетията - най-старото и някога единствено олимпийско състезание е било спринтът, но практическите му ползи датират от праисторически времена, съобщи National Geographic...

публикувано на 25.05.24 в 09:04

Пиенето на кафе може да ни предпази от Паркинсон

Знаем, че това, което ядем и пием, оказва значително влияние върху здравето ни, а ново проучване откри още една връзка между пиенето на кафе и по-малката вероятност от развитие на болестта на Паркинсон, съобщи Science alert. Разглеждайки данни, събрани за 184 024 лица в продължение на средно 13..

публикувано на 25.05.24 в 09:02