Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върнаха в природата три спасени мечета

Снимка: Четири лапи

Успешно върнаха в природата три мечета, останали без майка миналата година.

В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина. Спасителни екипи пуснаха мечетата на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки на територията на Национален парк „Рила“, съобщават от организацията "Четири лапи".

Животните бяха транспортирани дотам, настанени в специални клетки. Връщането им в дивата природа идва, след като от центъра за рехабилитация са преценили, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове. 

Освобождаването на мечетата се състоя при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите. Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантир безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от Национален парк „Рила“ и WWF.   

Историята на трите мечета започна миналата година. През юли спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ проведе акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, мечето Никола беше намерило убежище на дърво, откъдето беше спасено. През октомври в разстояние от няколко седмици бяха спасени още две мечета-сирачета, малките Анета и Мишо, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. От местната ловна дружинка и местната администрация сигнализираха Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София, която се обърна за съдействие към WWF. Членовете на отряда реагираха мигновено за спасяването им. 

Трите мечета получиха подходящите грижи, за да укрепнат, като прекараха известно време в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица - единственото защитено място в България, където екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ дава шанс за нов живот на спасени мечки, а впоследствие, със съдействието на експерти от МОСВ, бяха настанени в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурус“ в Гърция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дядо, внуче

Лесна работа: Подаръкът

Когато съм се родила, дядо посадил дърво и го нарекъл на мен. Братовчедите ми също имаха свои дървета. Попски круши. Невероятно сочни и сладки. С всеки следващ рожден ден на патрона си, дърветата растяха по-високо; сянката, която хвърляха наоколо, ставаше по-гъста; плодовете – по-едри и вкусни, а жълтият им цвят толкова се насищаше, че грееше..

публикувано на 29.07.24 в 12:30

Безплатно изследват за хепатит B и C в Добрич

От днес до втори август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на вирусни..

публикувано на 29.07.24 в 10:44

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

обновено на 28.07.24 в 10:12

Почистват Морската градина с благотворителна кауза

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщи за Радио Варна Димитър Георгиев от организаторите. Целта е..

публикувано на 28.07.24 в 07:05

146 години от освобождението на Варна

С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..

публикувано на 27.07.24 в 12:04

Празник на пъпеша в Българево

Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава  кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..

публикувано на 27.07.24 в 11:06