Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

Наградите "Варна" ще бъдат връчени от 11 часа на 23 май

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията. 

Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий“, където ще бъде издигнато българското знаме. Предвидена е фолклорна композиция с участието на над 700 деца от училища, читалища и фолклорни ансамбли. За първи път ще бъде изпълнен „Танц на буквите“, а в небето по традиция ще полетят цветни балони с буквите от българската азбука.

Под звуците на химна „Върви народе възродени“, в изпълнение на духовия оркестър на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, ще тръгне и празничното шествие. Тази година в него ще участват 121 блока с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институти. Кметът на Варна Благомир Коцев ще поведе шествието, заедно с официалните лица и носителите на Награди „Варна“ за 2024 г.

Традиционно на второ място ще преминат ученици и учители от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", които честват своя патронен празник на този ден. Следват училищата, които са носители на Награда „Варна“, както и такива, които отбелязват кръгли годишнини или юбилеи. Успоредно с тях ще се движи и колона от деца, учители и родители от детските градини на Варна. В края ще преминат и блоковете на висшите училища и духовият оркестър на Военноморските сили.

Шествието ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. След това част от блоковете ще продължат по бул. „Осми приморски полк“, а друга - по бул. „Сливница“.

В 13 часа на входа на Морската градина ще се извие празнично хоро с участието на фолклорен ансамбъл „Варна“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

През септември започва приемът на документи за космически кадети в Морско училище

В началото на септември във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, в Софийския университет, както и във Военновъздушната академия започва приемът на документите на кандидати за новата специалност "Космическо инженерство и технологии" от магистърската програма в два семестъра. Това съобщи Райчо Райчев - президент на фирмата, която,..

обновено на 20.06.24 в 14:58

Предлагат увеличение на макрорамката на Бюджет 2024 във Варна

Предлагат увеличение на макрорамката на бюджета за 2024 година на Община Варна и увеличение с 4.5 милиона лева за покриване на разходи за зимна поддръжка на пътищата и оптимизиране на работата на сметопочистващите фирми, поддръжка на деретата, както и втора клетка на сметището.  Предвидената актуализация ще е в план-сметката за чистота,..

публикувано на 20.06.24 в 14:50

МОН публикува безплатната лятна ваканционна програма за учениците (ГРАФИК)

Лятната ваканционна програма за децата и учениците предлага над 5000 безплатни ваканционни форми и занимания, в които могат да се включат. Изборът е разнообразен за всички възрасти. Има спортни школи и състезания, кулинарни игри, водни игри, школи по различни видове изкуства, лего конструиране и забавна математика, летни академии по чужди езици,..

публикувано на 20.06.24 в 14:45

Аварийна ситуация с колектора на пречиствателна станция "Албена"

Нарушена е целостта на на тръбопровод, част от колектор на Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Албена. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. За аварийната ситуация те са уведомени на 4 юни от ВиК-Добрич. Колекторът е изграден от етернитови тръби. Скъсан е заустващият колектор на около три метра..

публикувано на 20.06.24 в 13:38
Николай Марков

Николай Марков положи клетва като депутат в 50-ото НС

Народният представител от групата на "Величие" Николай Марков днес положи клетва като депутат в 50-ото Народно събрание.  Лидерът на партията не успя да се закълне вчера за първото заседание на парламента и поради тази причина се наложи да напусне Пленарната зала. Днес той положи клетва като депутат индивидуално./ БГНЕС

публикувано на 20.06.24 в 13:13
Рая Назарян

Депутатите избраха Рая Назарян за председател на НС (ВИДЕО)

Депутатите избраха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание. Гласувах общо 236 народни представители - 131 със "за", 66 - "против" и 39 "въздържал се".  До избора се стигна след три опита, след подкрепата от страна на ИТН. „На първо място бих искала да благодаря за оказаната висока чест. С това гласуване са дава възможност за..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

По време на почивка може да търсим помощ от всеки личен лекар

Ако човек е на почивка у нас и му се наложи да потърси медицинска помощ, може да отиде при всеки общопрактикуващ лекар, сключил договор със Здравната каса. Това припомнят от обществения фонд по повод началото на летните отпуски, съобщава БНР. На сайта на институцията има рубрика с полезна информация за правата на здравноосигурените. Здравната каса..

публикувано на 20.06.24 в 11:18