Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш за проблемите: Липса на кадри и лоша инфраструктура към плажовете

Сериозен остава проблемът с кадрите в туризма и то във всички сфери на обслужване – от персонал в хотели и ресторанти, през здравни специалисти, които обслужват както плажовете, така и курортните комплекси, та до полицаи, които гарантират сигурността в зоните за отдих и да пожароспасителни екипи и съоръжения.

Проблемите с брегоукрепването, които са не само сложни, но се и задълбочават с оглед на все по-често възникващите природни бедствия, лишават брега от плажове, които са привлекателни за туристите.

Предизвикателствата пред туристическия бранш представиха негови представители на среща с областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева, съобщават от пресслужбата на Областна управа.

От сектора обърнаха внимание на състоянието на инфраструктурата, на пътищата, които водят към курортите и плажовете. Те посочиха, че има и критични точки и са необходими усилията на местната и на държавната власт.

Представителите на туристическия бранш искат промяна в наредбата, която поставя изисквания към концесионерите на плажовете, както и адаптиране на Наредбата за водно спасителната дейност, която да бъде съобразена с дефицита на кадри.

Отварянето на Варна към морето също беше тема на дискусията и предложенията за утвърждаване на яхтения и круизния туризъм, който обаче предполага създаването на подходящи условия както в морска среда, така и на брега.

Туристическата индустрия се нуждае от силна институционална подкрепа в лицето на държавата – Областна администрация и Министерството на туризма, както и от Община Варна, която има ясни приоритети и визия за развитието на туризма. Браншът ще разчита на подкрепа от държавната и от местната власт за ясни и позитивни послания към аудиторията на потребителите на туристически продукти, за презентирането на Варна и региона като целогодишна туристическа дестинация.

Актуален е вече и въпросът с остарелите и изчерпали капацитета си възлови станции и електросъоръжения, поддържани от електроразпределителното дружество, които обслужват туристическите комплекси и зони.

„Всички ние искаме да развиваме региона като първокласна и сигурна туристическа дестинация, да удължим туристическият сезон, като надградим с възможност за ранно стартиране и късно есенно приключване. Това обаче е процес, който изисква ясна концепция, обединяване на усилията на бранша, представителите на държавата и местната власт и много работа, за да обогатим представата на гостите и на туристите за областта, да бъдем разпознаваеми не само с морски туризъм, но и като дестинация, предоставяща уникални условия и преживявания“, каза професор Андреева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  на 4 и 5 юни в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде открито от проф...

публикувано на 03.06.24 в 16:45

До края на юни можем да сменим личния си лекар

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар, припомнят от Националната здравноосигурителна каса.  Формуляра за избор на общопрактикуващ лекар може да бъде изтеглен от сайта на НЗОК –  рубрика „За граждани“.  Желаещите да сменят личния си..

публикувано на 03.06.24 в 15:57

Във Варна въвеждат нов график за извозване на едрогабаритните отпадъци

Във Варна се въвежда нов график, по който гражданите да могат да изхвърлят едрогабаритни отпадъци (ЕГО). Това са електроуреди, мебели и друга покъщнина, които не се изхвърлят в контейнерите за битова смет, а се поставят до тях, за да се извозят от сметопочистващата фирма. Графикът включва конкретни дни и часове за всеки район. Ако вещите биват..

публикувано на 03.06.24 в 15:15

Откриха официално чешмата с минерална вода до бившия Дом "Младост" (СНИМКИ)

Иконом Димитър Стоев освети емблематичната чешма с минерална вода в близост до разрушения вече дом "Младост" във Варна, изцяло възстановена от Общината.  От Регионалната здравна инспекция ще направят изследвания на водата и до няколко дни тя ще може да се ползва отново от всички желаещи. Дотогава тя все още не е годна за пиене.  На..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

В 28 секции ще могат да гласуват българите в Гърция

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции, съобщава БНР.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят пет секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор...

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

Облекчават процедурата за ПУП за улична регулация в местностите край Варна

Плановете за улична регулация, основно в местностите, ще се изработват тепърва. Това обаче трябва да стане със съгласието на хората в тези местности. Ето защо Община Варна предвижда  срещи, първата от които ще бъде с живеещи в местността Телевизионна кула.  "Основната идея е О бщината да плати подробните устройствени планове за регулация, с които..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

От 1 юли ваучерите за храна само по електронен път

От 1 юли работещите ще получават ваучерите си за храна само по електронен път. По-малко от месец остава до изтичането на преходния период, в който ваучерите се ползват и на хартия, и в електронен вариант, припомня БНР.  Главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат..

публикувано на 03.06.24 в 12:04