Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненските ученици от Zentix се класираха 21-ви в световна надпревара по роботика

Отборът на варненските ученици по роботика - Zentix, който участва във FIRST LEGO League Open European Championship в Норвегия, се класира на 21-во място в напревара с още 50 отбора от цял свят. 
Освен че надминаха постиженията си от националното съревнование в Бургас от края на април, по време на състезанието отборът се потопи във вдъхновяващата атмосфера на мултикултурна приятелска надпревара, създаде нови приятелства, обогати своя опит и знания в най-различни области и най-вече – усмивките не напуснаха лицата.
За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия. Бодо - град отвъд Полярния кръг, е европейска столица на културата за 2024-та година.
Средната възраст на варненските ученици е 14 години. В тима влизат петима ученици от 6-ти до 8 клас. 
А името на отбора - Zentix, е избрано с помощта на AI (изкуствен интелект).
Състезанието беше от 14-ти до 16-ти май, а участниците се състезаваха в четири категории - “проектиране на робот”, “състезание с роботи”, “представяне на изследователски проект” и “работа в екип и основни ценности”. От тях състезанието с роботи е най-зрелищната категория, в която отборите имат 2.30 минути, за да съберат възможно повече от 550-те точки на състезателното поле, по което трябва да се движи предварително построен, програмиран и настроен автономен робот без дистанционно управление.

Zentix е отбор от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова. 

Всички те имат над 12 завършени нива по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика през уикендите. Техни ментори са създателят на училището по роботика във Варна Алекс Павлов и Мартин Грозев.

Чуйте повече за емоциите от състезанието и страстта към роботиката от гостурането в предаването StartUp на Алекс Павлов и от четирима от отбора - Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров и Калина Димитранова в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Божидар Богданов с премиера на стихосбирката "Изгреви, залези..." във Варна

Божидар Богданов представя на 27 септември, петък, от 18.30 часа своята стихосбирка "Изгреви, залези...". Мястото е галерия "Арт Маркони"на ул. "Охрид" 22.  „Поезията не се нуждае от поводи, нито от шумни фойерверки, но има нужда от празници. Нейната стара и в същото време детински усмихната къща чака всички, които вярват в другото и различното. В..

публикувано на 24.09.24 в 17:05

Близо 2 хиляди посетиха "Провадия-Солницата" в Деня на отворените врати

Около 1 800 души са посетили в Деня на отворените врати, организиран на 22 септември в праисторическия център "Провадия-Солницата".  "За нас беше чест и удоволствие да имаме възможността да Ви представим най-новите си открития и да ви разкажем историята на най-стария солодобивен и градски център в Европа.  Благодарим ви, че избрахте да споделите..

публикувано на 24.09.24 в 10:08

Лесна работа: Само за родители

Има едно много приятно изследване, което оценява въздействието на удовлетвореността от живота и позитивното влияние на тази удовлетвореност върху доходите в по-късен етап от развитието на човека. Интересно е, че изследването използва метода на братята и сестрите. Каква е отправната точка? Най-вероятно се заблуждаваме, когато мислим, че..

публикувано на 23.09.24 в 15:30

Феновете на вечното варненско дерби (снимки и видео)

"Спартак" са домакини на срещата от 20:00 часа, а главен съдия е Георги Кабаков. Двата тима са един до друг в таблицата с равен брой точки - 15, съответно четвърто място за "Черно море" и пето за "Спартак".  В последната среща отборите завършиха 0:0. В района на срещата и на стадиона днес има и засилено полицейско присъствие. Агитки от..

публикувано на 22.09.24 в 19:39

Супермоделите от 90-те години остават носталгичен символ на женствеността и красотата

По време на Седмицата на модата в Милано суперомдели от 90-те години , сред които звездата Ева Херцигова, стъпиха на подиума на ревю на модната къща "Роберто Кавали"  и предизвикаха очаквана сензация.  Появата им бе не само почит към големия новатор в облеклото, променил концепцията за съвременната динамика на аутфита, но и полъх от една..

публикувано на 22.09.24 в 14:49

Идва есента

Днес в 15.43 часа ще настъпи астрономическата есен. Тогава Слънцето ще пресече небесния екватор през есенната равноденствена точка. Тъй като годината е високосна, есента започва с 18 ч. по-рано от 2023 г., когато започна на 23 септември в 09:50 часа...

публикувано на 22.09.24 в 08:07

Честваме 116 години от Независимостта на България

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа..

обновено на 22.09.24 в 07:27