Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ОУ "Цар Симеон I" откриха барелеф на патрона си


Откриха барелеф на цар Симеон I в едноименното основно училище във Варна. Произведението е дело на скулптора Николай Нинов. За осъществяване на идеята за скулптурата на владетеля, чието управление е наричано "Златният век" и е белязано от разцвета на книжнината, приноса са си дали десетки дарители.

Идеята започна през декември 2022 година на коледен базар, а в началото на тази учебна година стартира кампания за набиране на средства, обясни директорката Стоянка Велянова. 

25 000 лева е сумата, която е събрана само от дарения, каза тя. Този символ има изключително значение, днес сбъдваме мечтата на нашите деца и оставяме следа в историята на училището, допълни Велянова:


"Трябва да има барелеф на цар Симеон Велики, защото той е нашият символ. Трябва да сме благодарни за това, което е направил той за България", коментираха възпитаници на училището. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози представят във Варна изследвания за бронзовата и желязната епоха в Югоизточна Европа

Регионалният исторически музей във Варна е домакин на четвъртата международна конференция "Нещата от живота" , организирана от инициативата "Перспективи на Балканската археология"/Perspectives on Balkan Archaeology (PeBa). „Перспективи за Балканската археология“ e мрежа от изследователи с фокус върху бронзовата и желязната епоха в Югоизточна..

публикувано на 25.09.24 в 11:21

Проучване: Всяко трето дете в света е късогледо

Според глобален анализ зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч, съобщава БГНЕС. Изследователите твърдят, че заключването за Covid е имало отрицателно въздействие върху зрението, тъй като децата са прекарвали повече време..

публикувано на 25.09.24 в 06:42

Божидар Богданов с премиера на стихосбирката "Изгреви, залези..." във Варна

Божидар Богданов представя на 27 септември, петък, от 18.30 часа своята стихосбирка "Изгреви, залези...". Мястото е галерия "Арт Маркони"на ул. "Охрид" 22.  „Поезията не се нуждае от поводи, нито от шумни фойерверки, но има нужда от празници. Нейната стара и в същото време детински усмихната къща чака всички, които вярват в другото и различното. В..

публикувано на 24.09.24 в 17:05

Близо 2 хиляди посетиха "Провадия-Солницата" в Деня на отворените врати

Около 1 800 души са посетили в Деня на отворените врати, организиран на 22 септември в праисторическия център "Провадия-Солницата".  "За нас беше чест и удоволствие да имаме възможността да Ви представим най-новите си открития и да ви разкажем историята на най-стария солодобивен и градски център в Европа.  Благодарим ви, че избрахте да споделите..

публикувано на 24.09.24 в 10:08

Лесна работа: Само за родители

Има едно много приятно изследване, което оценява въздействието на удовлетвореността от живота и позитивното влияние на тази удовлетвореност върху доходите в по-късен етап от развитието на човека. Интересно е, че изследването използва метода на братята и сестрите. Каква е отправната точка? Най-вероятно се заблуждаваме, когато мислим, че..

публикувано на 23.09.24 в 15:30

Феновете на вечното варненско дерби (снимки и видео)

"Спартак" са домакини на срещата от 20:00 часа, а главен съдия е Георги Кабаков. Двата тима са един до друг в таблицата с равен брой точки - 15, съответно четвърто място за "Черно море" и пето за "Спартак".  В последната среща отборите завършиха 0:0. В района на срещата и на стадиона днес има и засилено полицейско присъствие. Агитки от..

публикувано на 22.09.24 в 19:39

Супермоделите от 90-те години остават носталгичен символ на женствеността и красотата

По време на Седмицата на модата в Милано суперомдели от 90-те години , сред които звездата Ева Херцигова, стъпиха на подиума на ревю на модната къща "Роберто Кавали"  и предизвикаха очаквана сензация.  Появата им бе не само почит към големия новатор в облеклото, променил концепцията за съвременната динамика на аутфита, но и полъх от една..

публикувано на 22.09.24 в 14:49