Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР.

„Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и 100 лева. Предполагам, че в последния момент може да има някаква промяна, но ще следим този процес. Към момента имаме образувани 4 пъти повече досъдебни производства, а сигналите са около 2,5% повече. Аз лично си го обяснявам с два мотива: на първо място, гражданите имат по-голямо доверие и подават повече сигнали, и, на второ място, ние много от рано се ориентирахме този път и поставихме задача на хората, които ни предоставят информация и реално имаме много оперативни сигнали, които в момента отработваме", заяви вътрешният министър.

До момента имаше постъпили общо 99 сигнала за купуване на гласове. Образувани са 46 досъдебни производства по линия за престъпления против политическите права на гражданите, допълни Калин Стоянов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев подписа указите за служебния кабинет и вота на 27 октомври

Държавният глава Румен Радев подписа днес указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състава, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев. С друг свой указ президентът насрочи за 27 октомври 2024 г. предсрочните парламентарни избори. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще..

публикувано на 27.08.24 в 08:22

Парламентът заседава извънредно днес

Очаква се извънредното заседание трябва на народното събрание да започне в 11 часа. Това ще се случи веднага след издаване на указите на държавния глава – за новото правителство и за назначаване на предсрочни парламентарни избори. Те са седми поред за последните три години и ще се проведат на 27 октомври. Очаква се президентът и..

публикувано на 27.08.24 в 07:54

Части от три квартала във Варна без вода

Поради авария без вода от 7.00 .часа тази сутрин са абонатите на част от жк.Младост, жк.Трошево и жк.Победа във Варна. Нормалното водоподаване ще бъде възстановено около 17.00 часа днес, съобщават от ВиК-Варна.

публикувано на 27.08.24 в 07:10

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев полага клетва днес

Новият стар служебен премиер представи своя кабинет на 26 август на „Дондуков 2“ и получи одобрението на държавния глава, който само преди седмица отказа да приеме предложеното от Горица Грънчарова правителство заради участието в него на Калин Стоянов като вътрешен министър. Този път  мястото на Стоянов ще бъде заето от Атанас Илков, който е..

публикувано на 27.08.24 в 06:25

Слънчево, следобед ще превали

Сутринта ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, възможни са гръмотевици, ще има условия и за градушки . Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток. Максимални температури между 30° и 35°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна..

публикувано на 27.08.24 в 05:47

Адресите без ток

В периода 27.08.2024 - 28.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Свети Никола, м-ст Бриз, м-ст Бриз Юг, ул. Василаки Пападиполу, ул. Д-р Борис Окс, ул. Д-р Иван Теодоров, ул. Д-р Кирил..

публикувано на 27.08.24 в 05:00

Пожарът в гората край Каменар е овладян

Пожарът в гористите местности под село Каменар е овладян, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Тлеещият огън е ограничен в определен периметър. Изкопана е бразда за спиране на разпространението и пламъците са почти погасени, допълва той. Няма опасност да бъдат засегнати къщи или имущество. През нощта ще останат да бдят пожарни екипи,..

публикувано на 26.08.24 в 23:17