Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската армия през вековете представят в Добрич на 1 юни

Открит урок „Българската армия през вековете” ще представи Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество "Традиция" в Добрич на 1 юни. Събитието ще се проведе от 11 до 17 часа в градския парк, зад паметника на загиналите добруджанци във Втората световна война.

Инициативата на добричките възстановчици е в чест на 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Откритият урок се организира със съдействието и подкрепата на Регионалния исторически музей в Добрич.

На 11 интерактивни площадки ще бъде представено развитието на българските въоръжени сили от Средновековието до наши дни. Посетителите на открития урок ще могат да видят ризници, мечове, шлемове и лъкове – пълни копия на въоръжение и снаряжение от първата и втората българска държава

Възстановчици от клуба на НД „Традиция” в Шумен ще представят облекла на аристокрацията от Второто Българско царство. 

Въоръжените хайдушки дружини и чети – опора на българите в тъмните векове на османското робство, ще бъдат представени с автентични огнестрелни и хладни оръжия от 17. - 19. век, елементи от снаряжението и ушити по автентични образци дрехи и предмети от бита. Организираните националноосвободителни борби и Българското опълчение през Руско-турската освободителна война са другите два етапа в развитието на българските въоръжени сили, които ще бъдат показани с автентично въоръжение и напълно достоверни реплики на униформите на участници в Българската легия, Априлското въстание и опълченци. 

Ще бъде показана и пълноразмерна реплика на черешово топче.

Българската армия по време на войните за отстояване на свободата, независимостта и териториалната цялост на България след Освобождението ще бъде подробно представена на четири площадки. Посетителите ще видят как е изглеждал българският войник през Сръбско-българската, Балканската, Първата и Втората световна войни. Ще бъде показано и пълното бойно снаряжение и автентични огнестрелни образци от войните за национално обединение. Представата за ежедневието на българския войник ще бъде допълнена и с предмети от бита.

Зрителите ще могат да видят пълни копия на някои от светините на Българската армия.

На площадката, представяща Втората световна война, ще бъде демонстрирана моторизирана военна техника от периода.

Българската народна армия от периода 1945-1989 г. ще бъде показана от възстановчиците от добричкия военноисторически клуб с автентични оръжия от музейния фонд и множество предмети от снаряжението и оборудването, използвано в армията през периода на социализма.

Военнослужещи ще представят съвременната Българска армия с използваните в момента униформи, снаряжение и въоръжение.

Откритият урок е насочен основно към младежите, като целта е тяхното патриотично възпитание и запознаване със славната българска военна история. Чрез различни дейности под ръководството на реконструкторите младежите от добричките училища ще имат възможността да стрелят с лък, да се докоснат на живо до автентични исторически оръжия, да стрелят с тях със стандартен халосен боеприпас.

Тези, които преминат през всички площадки и изпълнят поставените задачи, ще получат Удостоверение за преминато начално военно обучение, съобщават от Регионалния исторически музей в Добрич. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стотици плажуващи окупираха варненския плаж още в ранния следобед

Жега, плаж, вълни и червен флаг на спасителите: Един слънчев следобед край морето (СНИМКИ)

Много варненци и гости на града предпочитаха да се разхладят в морето в горещия съботен ден. В свободната и платената зона на Централния плаж във Варна имаше стотици плажуващи този следобед. Много са и къпещите се в морето, въпреки, че в едната част от плажа, флагът на спасителите днес е червен. Вълнението на морето днес е..

публикувано на 22.06.24 в 16:34
Карта с кулинарните оценки на изследваните държави

Българската кухня в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на посетители на някои от най-популярните ястия и продукти в дадената държава. След това се сформира средна оценка за съответната страна...

публикувано на 22.06.24 в 14:51

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Тази събота е ден, в памет на всички починали православни християни, наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. След..

публикувано на 22.06.24 в 11:20
село Радево

На село в Радево

Бягство в друг свят. Такова е усещането във варненското село Радево. На хубаво място е разположено селото. Но ако искаш да стигнеш по него трудно ще го намериш, защото никъде по пътя Варна-Добрич няма табела, която да указва посоката. Ориентираме се по картата на България и gps-а в колата. До там гледката е красива, особено сега, когато има..

публикувано на 22.06.24 в 08:00
Снимката е илюстративна

Във Варна започнаха да пръскат срещу комари

Във Варна започна обработка против комари на терени с обществено значение, съобщиха от общинското предприятие  „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. Вече са обработени Морската градина, включително районът около Летния театър и Зоопарка. С топъл аерозол са напръскани парковете във Възраждане, Младост и район „Вл. Варненчик“, както и част от деретата...

публикувано на 21.06.24 в 17:33

"Къщичка за птици" събира туристи в местност край Белослав

Нов туристически информационен център за екотуризъм, помещаващ се в сграда, наподобяваща къщичка за птици, отвори врати за посетители в Птичи рай "Ятата" в община Белослав, съобщават от Областен информационен център - Варна. Целта на новосъздадения център е популяризиране на местното природно и историческо наследство на територията на Община Белослав,..

публикувано на 21.06.24 в 12:53

Премиера на "Лудориите на Карлсон" в Добрич днес

Вечните истории за Карлсон и Дребосъчето ще оживеят тази вечер на сцената на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Премиерата е последната за този сезон и е под режисурата на Леонард Капон. Пиесата е подходяща за всички възрасти и има за цел да развихри въображението на зрителите и да възпита в тях смелостта да бъдат различни и по своему..

публикувано на 21.06.24 в 11:00