Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 май - Световен ден без тютюнопушене


Мото: „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене. По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13- 15 години използват тютюн. 

В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40.0% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е настоящ пушач без значима разлика по пол. Интензивно, над 6 цигари дневно, пушат над половината от учениците пушачи, с лек превес на момчетата. Признаци на тежка зависимост (запалване на цигара веднага след сън) проявяват 20.0% от момчетата и 26.7% от момичетата от групата на пушачите, предимно във възрастта 15-19 години. 

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушили един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17.3% срещу 16.4%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). 

Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително. СЗО организира Глобален медиен конкурс за кратки видео ленти, които могат да бъдат споделяни в социалните медии за участници до 35 години, за да разпознаем подхода „за млади чрез млади“. За участие в конкурса крайния срок за подаване на предложения е 30 юни 2024 г., а обявяване на победителите е през месец август 2024 г. Повече информация може да бъде намерена на приложения линк: https://www.who.int/news-room/articles-detail/social-reels-challenge--expose-tobaccoindustry-tactics-targeting-young-people. 

Друго събитие организирано от СЗО в различни градове по света отново насочено към младите хора е инициатива на тема: „Пристъпете и вземете позиция за здравословно бъдеще“. Повече информация за инициативата на следния линк: https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2024/event-toolkit. 

По повод 31 май – Световния ден без тютюн, отдел “Държавен здравен контрол”, дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Варна, организират от 20.05.2024 г. до 14.06.2024 г.: 

1. Провеждане на беседи в Музей “Човекът и неговото здраве” в раздела “Здравословен начин на живот” на тема: “Тютюнопушене или здраве” и демонстрация на „Пушещата кукла Сю“. 

2. Организиране на видеопрожекции във Видеоклуб “Здраве” и в учебни заведения на гр. Варна на филмите “Денят на Яна”, “Невидимият” и “Дим”. 3. На 31.05.2024 г. ще се проведе информационна кампания в няколко училища от Община Долни чифлик, по време на която ще се демонстрира „Пушещата кукла Сю“ и дискутира вредата от тютюнопушенето. Всеки, който желае ще може да си направи изследване за въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с апарата („Smoker lyzer”)

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 27.09.24 в 14:06

Фотографска изложба представя кварталите и хората на Варна

Груповата фотографска изложба „НА ФОКУС – Градска среда: кварталите и хората на Варна“ се открива днес  в пространството за култура и обучение „Аморфа“ (на ул. „Драган Цанков“ №10 до Адвокатската градинка във Варна). Събитието е с вход свободен и ще остане отворено за посетители до 4 октомври.  Десет млади фотографи представят свои серии,..

публикувано на 27.09.24 в 12:17

Семейният празник "Варна играе" - тази събота в Морската градина

За седми пореден път във Варна ще се проведе  семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“.  Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

публикувано на 27.09.24 в 10:35

Правописна грешка дава сегашното име на Google

На днешната дата рожден ден отбелязва най-известната търсачка в света Google. Нейни основатели са Сергей Брин и Лари Пейдж. Любопитно е, че името Google идва в резултат на правописна грешка. Създателите му са искали да регистрират компанията под името googol, което е означението на числото 1 със сто нули отзад, но го изписват погрешно. По каква..

публикувано на 27.09.24 в 06:47

Експерт: Университетите трябва да търсят връзката между иновации, предприемачество и дигитална трансформация

Връзката между дигиталната трансформация, предприемачеството и бизнес иновациите у нас не е достатъчно ефективна и често дори е противоречива. Затова университетите трябва да станат мотор на този процес. Това коментира във Варна  проф. д-р Веселина Димитрова - ръководител на катедра „Международни икономически отношения“ в Икономическия университет ,..

публикувано на 26.09.24 в 16:45

„Чудобой City 2024“ ще се проведе тази събота край Варна (програма)

Тази събота край Варна ще се проведе третото издание на „ЧудобойCity 2024” - отборно състезание за любители на изживяванията сред природата. В него са включени шест спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи - колоездене, етап с логическа задача, ориентиране, гребане с каяк, стрелба с лък и катерене. Отборите се състоят от двама души,..

публикувано на 26.09.24 в 14:37

Под 1% от изследвания пчелен мед е с наличие на забранени лекарства

Мнозина наричат пчелния мед натурален антибиотик от природата, за който знаем, че е изключително полезен за здравето. За да е така обаче, медът трябва да е истински, качествен и по възможност да не съдържа той самия някакви антибиотици или други лекарствени препарати. Уви. Случва се контролните органи в лицето на Българската агенция по..

публикувано на 26.09.24 в 10:24